Grand Canyon: waar vind je de mooiste zonsondergang aan de South Rim?

Wat zijn de beste plekjes om de zonsondergang aan de Grand Canyon te bewonderen? Lees hier mijn favoriete spots en verborgen plekjes, weg van de grote massa!
mohave point zonsondergang
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Laat ik maar meteen beginnen met goed nieuws! Er zijn eigenlijk geen slechte plaatsen om de zonsondergang te zien aan de Grand Canyon. De canyon is zo breed en op elk uitkijkpunt zo indrukwekkend mooi dat je overal langs de rand wel iets onvergetelijk zal zien.
Uiteindelijk zal het vooral van het weer zelf afhangen of je al dan niet de zonsondergang in al haar glorie zal kunnen aanschouwen.

Dus, hoewel er geen slechte plekken om de zonsondergang aan de Grand Canyon te bewonderen, zijn bepaalde uitzichtpunten misschien nét dat tikkeltje indrukwekkender.

In wat volgt, vertel ik je mijn favoriete plekjes. Deze zijn voor het gemak allemaal gelegen aan de South Rim, de zuidelijke rand van de Grand Canyon. Dit is ook de kant die meestal bezocht wordt.

Misschien ook nog iets dat erg vaak over het hoofd gezien wordt: het is eigenlijk het moment nét voor de zonsondergang dat je moet hebben, wanneer de warme kleuren van de avondzon de oranje, rode en witte steenlagen van de canyon doen gloeien en oplichten. Dat maakt het net zo adembenemend mooi. Eens de zon te laag hangt, worden de schaduwen te groot, en dan is het eigenlijk al te laat.

Shoshone Point

En ik begin meteen met mijn grote favoriet, en eigenlijk ook wel wat geheime spot. Shoshone Point is een bijzonder uitkijkpunt waar je een heel breed uitzicht hebt over de Grand Canyon. Het meest speciale aan deze plek is echter dat zeer weinig bezoekers Shoshone Point kennen. Er is geen duidelijke bewegwijzering, én het staat ook niet op de officiële kaart van het nationaal park.

De National Park Service (NPS) houdt dit uitkijkpunt bewust weg van het massatoerisme, om koppels, families of vrienden de kans te geven hier trouwfoto’s te nemen of een privé bijeenkomst te houden. Zie je veel wagens op de parking staan, dan is er waarschijnlijk iets aan de gang, en dan wordt verzocht de privacy van de aanwezigen niet te storen en het punt niet te bezoeken. In alle andere gevallen mag je er vrij naar toe.

Het is van de parking ongeveer 20 min wandelen naar het uitkijkpunt, waar je in alle rust kan genieten van de zonsondergang.

Shoshone Point ligt een dikke 3 km van Yaki Point, langs de Desert View Drive.

 • GPS parking: 36.03490,-112.06935
shoshone point zonsondergang
© Grand Canyon National Park

Mather Point

Mather Point is voor veel bezoekers het eerste punt dat ze bij hun bezoek aan de Grand Canyon tegenkomen. Er is ook een bezoekerscentrum. Het is hier vaak erg druk, en nog meer zo bij zonsondergang.

Heel eerlijk, het is niet mijn favoriete punt, tussen al het getrek en geduw van de massa. Al is het wel mooi om te zien hoe Pipe Creek en Garden Greek prachtig belicht worden door de warme stralen van de ondergaande zon.

Mather Point zonsondergang
© Grand Canyon National Park

Yavapaï Point

Ook bij Yavapaï Point is het vaak druk ’s avonds. Dit punt ligt een kleine wandeling langs de rand van Mather Point. Je vindt er een interessant geologisch museum dat meer vertelt over de bijzondere geologische geschiedenis van de canyon (en onze planeet).

Vanaf hier kan je een stukje Inner Canyon zien, inclusief(als je heel goed kijkt) Phantom Ranch, een hotel in de canyon waar veel hikers die de canyon “oversteken” overnachten. Het uitzicht is hier breder van Mather Point. Als je door omstandigheden moet kiezen tussen Mather of Yavapaï Point, ga dan voor Yavapaï.

Yavapai point zonsondergang
© Grand Canyon National Park

Yaki Point

Het uitzicht bij Yaki Point is behoorlijk anders dan bij het meer populaire Yavapaï en Mather, ondanks dat het dicht in de buurt ligt. Vanaf hier aanschouw je Cremation Creek en Clear Creek, inclusief vele tafelbergen en afgezonderde buttes. Doordat het zo dicht bij Yavapaï en Mather Point ligt, en het meeste volk daar blijft plakken, kan je hier over het algemeen in redelijke rust de zonsondergang bekijken.

Yaki Point zonsondergang
© Grand Canyon National Park

Zonsondergang 5 :: Pima Point

Pima, Hopi en Mohave Point (de 2 volgende uitkijkpunten liggen op de Hermit’s Rest Route, en zijn in de zomer enkel met de gratis shuttle bus (rode route) te bereiken. In de winter kan je er wel vrij met je eigen wagen naartoe.

Ook bij Pima Point heb je een zeer breed uitzicht over de Grand Canyon. Vanaf hier zie je onder andere de Hermit’s Creek, Bright Angel Canyon en het Powell Plateau, maar ook een deel van de Colorado rivier, waaronder de stroomversnelling Hermit’s Rapids. Opnieuw een prachtige plek voor de zonsondergang dus.

Pima Point zonsondergang
© Grand Canyon National Park

Hopi Point

Hopi Point is misschien wel één van de meest populaire plekken om de zonsondergang in de Grand Canyon bij te wonen. Het biedt een ontzettend breed en ver uitzicht. Vanaf hier kan je vele tafelbergen en rotsformaties zien, zoals de Battleship, de Isis Tempel en de Zoroaster Tempel. Je zal niet alleen zijn als je hier naar de zonsondergang komt kijken, maar hier is de drukte misschien wel te verantwoorden.

hopi point zonsondergang grand canyon
© Todd Petrie

Mohave Point

Het nadeel van Hopi is dan weer het voordeel van Mohave Point. Doordat de meeste bezoekers bij Hopi Point blijven plakken is het een pak minder druk bij Mohave Point. Het uitzicht is hier minder breed, maar toch ook weer bijzonder. Je kan er ondermeer de steile rotswanden van de Abyss en de indrukwekkende tafelberg van de Alligator met haar puntige randen spotten.

Ook hier zie je een stukje Colorado, inclusief de waterversnellingen van Boucher Rapids en Granite Rapids. Als je dus liever in een wat rustigere omgeving de zonsondergang wilt bekijken, is dit een uitstekend punt om dat te doen.

mohave point zonsondergang
© Spencer Goad

Ben jij al in Grand Canyon National Park geweest? Wat zijn jouw tips en ervaringen?

 

Praktische tips voor je bezoek aan de Grand Canyon

 • Grand Canyon is één van de meest bezochte nationale park (NP) in de VS (5,5 miljoen bezoekers per jaar). Je zal sowieso nooit helemaal alleen zijn, al kan het bij zonsondergang, wanneer het volk zich meer concentreert op bepaalde punten (en je die punten vermijdt ;-)) verbazend rustig en zelfs bijna stil zijn op andere plekken. Erg fijn om er dan te vertoeven. Sowieso is er ‘s avonds minder volk op de been dan overdag.
 • Toegang kost 30 USD per dag per wagen. Bezoek je tijdens je rondreis meerdere parken, dan is het de moeite om een America the Beautiful-pas aan te schaffen (80 USD), waarmee je meteen voor alle NP toegang hebt.
 • Het park is 24u, 7 dagen op 7 geopend, heel het jaar door. De voorzieningen (musea, winkels, bezoekerscentra) hebben wel openingsuren. Meer info vind je hier.
 • ‘s Avonds zal het al een park minder warm zijn, maar voorzie toch voldoende water. Gooi je lege plastieken flesje niet weg; er zijn heel wat waterstations waar je gratis water kan bijtanken.
 • Overnachten kan in het nabij gelegen Tusayan. Ik verbleef in het Best Western Squire Inn Hotel, met grote kamers en een lekker ontbijtbuffet.
 • Officiële website
 • Je kan de Grand Canyon in een individuele rondreis bezoeken (dan is de uitgestippelde rondreis van reisroutes.be de moeite!), maar ook als georganiseerde groepsreis boeken bij Djoser (zoals ik ook in 2017 gedaan heb :))

Reisgidsen Grand Canyon

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Pin dit bericht voor later

zonsondergang Grand Canyon tips

Dit bericht bevat affiliate links. Koop je deze bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Total
0
Shares
22 comments
 1. De Grand Canyon is zo gigantisch indrukwekkend. Ik ben zelf op de North Rim geweest en eigenlijk was het eerste wat ik dacht “huh? Begin ik boven?” Haha. Stuk onbenul was ik. Maar het is wel echt fantastisch mooi, ja. Ik had zelf helaas niet de mogelijkheid om de zonsondergang te zien maar ik zie dat ik iets geweldigs gemist heb!

 2. Wat een prachtige foto’s! Ik was altijd in de veronderstelling dat de GC rood gesteente had, maar besef me nu dat dat alleen zo is als de zon onder gaat, haha. Grappig dat je ook foto’s laat zien van alle toeristen, want die zie je nooit op foto’s van anderen, haha.

 3. Wat een prachtige views daar heb! Ik ging zelf met mijn vader al in een helikopter over de cayons en dit was echt ongelofelijk! We landden ook daar en aten lunch omgeven door een prachtig uitzicht; echt onvergetelijk! Ik wil snel nog eens terug!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts