Top

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Tussen Phoenix en de Grand Canyon kan je een tussenstop maken in Montezuma Castle.
En om maar al meteen de vraag van de titel te beantwoorden: yep, het is die tussenstop best wel waard, en wel om volgende 5 redenen… 🙂 :

Montezuma Castle als bijzonder erfgoed

Montezuma Castle dateert uit de precolumbiaanse tijd. Dat wil zeggen: uit de periode van voor het moment dat Columbus voet aan wal zette in Amerika (of de Bahamas om precies te zijn), wat meteen ook het begin van het einde zou inluiden voor de oorspronkelijke culturen.

Montezuma Castle is een schoolvoorbeeld van een zogenaamde cliff dwelling, een woning die gebouwd werd in een inham van een rotswand. In de periode tussen 1100 en 1425 werd de site bewoond door de Sinagua native americans. Deze cultuur leefde in centraal-Arizona, waar ze landbouw met jagen combineerden, maar ook handel dreven met naburige stammen.
Uit oudere opgravingen blijkt dat de Sinagua aanvankelijk eerst in kuilhuizen leefden. Montezuma Castle is hun laatst bekende verblijf. In de eerste helft van de 15de eeuw verliet de stam om een nog onbekende reden de site en verdween ze meteen ook uit de geschiedenis.

Toen de Spanjaarden in de loop van de 18de eeuw de plek ontdekten, noemden ze de woning “Montezuma Castle”, ter verwijzing naar Montezuma, de laatste keizer van de Azteken. De plek heeft echter niets met Keizer Montezuma te maken. De Spanjaarden hoopten misschien dat hier evenveel goud zou te vinden zijn als in het Aztekenrijk, maar ze zouden eraan zijn voor de moeite…

Uitzonderlijke goede staat

Ondanks dat Montezuma Castle minstens 600 jaar oud is, is het bouwwerk nog in erg goede staat. Ongeveer 90% is nog origineel. De 20 kamers, gebouwd op 30 m hoogte en verdeeld over 5 verdiepingen, zijn grotendeels zo goed als intact gebleven. Dit komt dankzij de ligging van het gebouw, onder een overhangend deel van de rotswand, waardoor het beschut bleef van regen en wind.

Maquette Interieur Montezuma Castle – © Amy The Nurse

Binnenin zou je zelfs nog de handafdrukken van de bouwers in de gedroogde modder aan de muren zien. Zouden, want helaas is het niet mogelijk om het gebouw nog van binnen te bezichtigen. Sinds 1951 is het afgesloten voor het publiek om het zoveel mogelijk te beschermen. Je kan het nu enkel vanaf de grond bewonderen.

Het kleine broertje van Mesa Verde Nationaal Park

Mesa Verde is een groot nationaal park dat bijna 5000 archeologische vondsten verzameld, waarvan zo’n 600 klipwoningen. Kom je niet in de buurt van Mesa Verde NP en wil je toch een idee krijgen van deze bijzondere cliff dwellings en de precolumbiaanse cultuur, dan is Montezuma Castle een goed alternatief.

Montezuma Castle is vlot bereikbaar

Montezuma Castle is zeer makkelijk te bezoeken. Er ligt een parkeerplaats vlakbij, die in de zomermaanden helaas wel snel vol staat. Vanaf het bezoekerscentrum is het een kleine wandeling van ongeveer 5 minuten over een gemakkelijk begaanbaar pad naar de klipwoning. In het bezoekerscentrum vind je meer historische en archeologische info.

Montezuma Castle A

Als je het pad naar Montezuma Castle een stukje verder afloopt, kom je langs Castle A. Net als Montezuma Castle was dit een klipwoning, die waarschijnlijk zelfs een pak groter was, met zo’n 40 à 45 kamers. Doordat dit gebouw niet zo goed beschermd was tegen de weerelementen, is het in slechte staat, en zijn er alleen nog wat restanten te zien.

Montezuma Castle A – © Sara Hoffman

Praktische reistips en reisinfo voor Montezuma Castle

 • Montezuma Castle ligt op zo’n 150 km van Phoenix, op zo’n 42 km van Sedona en op zo’n 183 km van de Grand Canyon.
 • GPS parking: 34.6114, -111.8391
 • Toegang kost 10 USD per dag per persoon, toegang voor Tuzigoot National Monument inbegrepen en geldig voor een periode van 7 dagen. Kinderen onder de 16 jaar mogen gratis binnen.
 • De site is elke dag open van 8u-17u. Meer info vind je hier.
 • Voorzie ongeveer 45-60 minuten voor je bezoek.
 • Overnachten kan in het nabij gelegen Sedona. Ik ben in Montezuma Castle gestopt op weg naar de Grand Canyon, waar ik gelogeerd heb in het Best Western Squire Inn Hotel, met grote kamers en een lekker ontbijtbuffet.
 • Officiële website
 • Lees ook mijn praktische reistips voor de Verenigde Staten

Ben jij al in Montezuma Castle geweest? Wat zijn jouw tips en ervaringen?

Reisgidsen Zuidwest-USA

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Pin dit bericht voor later

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Hi! Ik ben Marie-Lise en hou van reizen, fotografie, lekker eten en geschiedenis. Met Reislustig.be wil ik je graag inspireren voor jouw volgende avontuur, ver of dichtbij. Volg me ook op Facebook, Instagram en Pinterest!

Comments:

 • 13 november 2017

  ziet er heel goed uit, houd wel van mooie cultuur!

  reply...
 • Eva

  13 november 2017

  Wauw, ziet er echt prachtig uit. Hier zou ik best wel eens heen willen

  reply...
 • 13 november 2017

  Heel fijne tip en handig dat je er GPS coordinaties etc bijzet, hou ik zeker in het achterhoofd!

  Ilona

  reply...
 • 14 november 2017

  Wauw, dat ziet er zo mooi uit! Ik moet het ook op mijn wishlist zetten, dat is duidelijk.

  reply...
 • 14 november 2017

  Ik ben een aantal jaar geleden naar zowel Bryce als Grand Canyon geweest. Maar een heel stuk lopen, dat hebben we dan weer niet gedaan. Kwam ook omdat onze rondreis langs de West Coast zo goed gepland was (maar niet heus) dat we iedere dag zo’n 8/9 uur hebben moeten rijden. Sommige dagen gelukkig wat minder, maar dan waren we best moe. Goed om te weten van Montezuma Castle.

  reply...
 • 14 november 2017

  Dat is dus zeker een tussenstop waard als ik het zo lees. Het ziet er prachtig uit.

  reply...
 • 14 november 2017

  Wat een prachtige plek. Ik zou daar zeker nog eens naar toe willen! 🙂

  reply...
 • 14 november 2017

  Wat een bijzondere foto’s! Het lijkt mij dus zeker interessant om een keer te bezoeken 😉

  reply...
 • Els

  14 november 2017

  wow, dit is best bijzonder. als je die maquette bekijkt: wauw! En dat dan gaan plaatsen in de huidige staat. wauw

  reply...
 • 14 november 2017

  Amerika en de Grand Canyon in het bijzonder staan erg hoog op mijn bucketlist.
  Ooit, ooit, ooit 🙂 En dan breng ik gelijk ook een bezoekje aan het Montezuma Castle 😉

  reply...
 • 14 november 2017

  Heel erg mooi. Ik ga altijd naar Houston maar verder dan dat kom ik niet. Hahaha

  reply...
 • 15 november 2017

  Ik hou er van om naar zulke plekjes te gaan… prachtig om te zien

  reply...
 • 15 november 2017

  Wat een prachtige plekjes zeg. Ziet er echt mooi uit

  reply...
 • 15 november 2017

  Wat ziet er echt bijzonder uit om daar te zijn. Prachtig

  reply...
 • 16 november 2017

  Wawww, die tussenstop zou ik zeker maken als je dit zou ziet! En inderdaad in bijzonder goede staat! Hele leuke tipi!

  reply...
 • 16 november 2017

  Wauw, altijd leuk om op vakantie iets historisch en cultureels te zien.

  reply...
 • 16 november 2017

  Interessant! Hier wil ik wel meer van weten. Ga straks even je video bekijken.

  reply...
 • 16 november 2017

  Prachtige omgeving, ik hou zeker van de natuur. Leuk ook een video erbij!

  reply...
 • 18 november 2017

  Oh, echt wel de ideale plaats om een tussenstop te maken. Ik had er nog nooit eerder van gehoord dus ga dit zeker onthouden. Lijkt me best wel bijzonder om te zien.

  reply...
 • 20 november 2017

  Mooi! Ik zou daar ook zeker voor stoppen en er een dagdeel blijven. Ik denk dat je daar wel even een poosje lekker kunt rondlopen en rondkijken.

  reply...

post a comment