10 gratis bezienswaardigheden in San Francisco

10 gratis bezienswaardigheden en dingen te doen in San Francisco. Ontdek deze geweldige stad aan de Westkust van de USA, zelfs met een beperkt budget!
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Zijn er gratis bezienswaardigheden in San Francisco? Ja hoor!
San Francisco is veruit mijn favoriete stad in de Verenigde Staten. Ze is groot – zoals alles daar – maar nog steeds overzichtelijk, en je kan ze ook gemakkelijk te voet verkennen, als je niet te veel schrik hebt van de soms stevige hellingen.

Er is heel wat te zien in San Francisco, en er is voor ieder wat wils. Verschillende bezienswaardigheden zijn zelfs gratis. Ideaal dus als je met een beperkt budget reist, of graag wat geld wil opzij houden voor een hoop foute souvenirs.

1// De Golden Gate Bridge

De Golden Gate Bridge is misschien wel de beroemdste brug ter wereld, en is zowat het symbool voor San Francisco. Niet te verwonderen dus dat de brug ook erg geliefd is bij toeristen.
Wil je er met de auto (of camper) over, dan moet je tol betalen. Maar te voet of met de fiets kan je gratis over de brug. Tijd dus om de beentjes te strekken, en ook al doe je niet de volledige 2 km tot de overkant (enkel!), vanop de brug heb je een prachtig zicht op de baai, gevangeniseiland Alcatraz en San Francisco zelf.

San francisco Golden Gate
© David Yu

2// Gratis wandelingen doorheen San Francisco

San Francisco City Guides organiseert gratis (“donations are welcome”) wandelingen in verschillende wijken van San Francisco. Op een speelse en informatieve manier kom je van alles te weten over de stad, haar geschiedenis en mensen. Het is een erg leuke manier om kennis te maken met de verschillende aspecten van de stad.

3// Golden Gate Park

Het Golden Gate Park is groter dan Central Park in New York, en minstens even veelzijdig, met musea over kunst (de Young) en wetenschap (California Academy of Sciences), een Japanse theetuin, een grote botanische tuin, en je kan er zelfs bizons, tulpen en een Nederlandse windmolen vinden.
Toegang tot het park is gratis, toegang tot de musea en speciale tuinen in principe niet. Op specifieke dagen kan je er echter wel gratis binnen. Dit geldt trouwens ook voor andere bezienswaardigheden in de stad. Je vindt hier de lijst.

4// Fort Point National Historic Site

Aan de voet van de Golden Gate Bridge ligt Fort Point. Het fort zoals het nu is, werd voltooid tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Het heeft echter nooit dienst gedaan. Op een bepaald moment stonden er 126 kanonnen, die uiteindelijk rond 1900 allemaal zijn weggehaald. In de jaren ’30 van de vorige eeuw werd het gebruikt als hoofdkwartier bij de bouw van de Golden Gate Bridge.
Een bezoek aan Fort Point is volledig gratis. Op sommige dagen worden er ook historische reconstructies gehouden.

© David Yu
© David Yu

5// Cable Car Museum

Al even iconisch voor San Francisco als de Golden Gate Bridge of Alcatraz zijn de cable cars, de kleine tramstelletjes die rammelend de steile hellingen van de stad trotseren. In het San Francisco Cable Car Museum kom je heel wat te weten over de geschiedenis en mechaniek van deze bijzondere tram. En de toegang is gratis.

6// Wells Fargo History Museum

Het Wells Fargo History Museum prikkelt de verbeelding van jong en oud. Uiteraard kom je er heel wat te weten over de geschiedenis van deze Amerikaanse bank, maar er wordt ook heel wat aandacht besteed aan bekende overvallen en overvallers. Oude koetsen en ander authentiek materiaal brengen je terug naar het Wilde Westen van de 19de eeuw.

 

7// San Francisco Fire Department Museum

In het San Francisco Fire Department Museum wordt niet alleen dieper ingegaan op de belangrijke historische rol van de brandweer voor de stad (denk maar aan de grote aardbeving en brand van 1906), het is ook op zich een tof museum vol authentieke artefacten en sfeer.

8// Chinese Culture Centre

Er wonen heel wat mensen van Chinese origine in San Francisco. Het Chinese Culture Center (gratis, maar er wordt een dotatie van $5 voorgesteld) biedt meer informatie over de Chinese cultuur en de artistieke en culturele rol die de Chinese gemeenschap heeft gespeeld in de ontwikkeling van de stad.

9// Pik een gratis concert mee

De concerten van de San Francisco Chamber Orchestra zijn gratis bij te wonen. En tijdens de zomermaanden kan je op zondagnamiddag in Sigmund Stern Grove een gratis concert bijwonen.

10// Lombard Street

Vanuit Fisherman’s Wharf en Pier 39 is het een kleine wandeling bergop naar Lombard Street, de “meest bochtige straat ter wereld“. Het is erg bijzonder om auto’s langs 8 haarspeldbochten de weg naar beneden te zien maken, in wat zowat de ultieme remtest moet zijn.

San Francisco Lombard Street
© Jimsideas

Heb jij nog een (gratis) tip voor de stad? Je kan hem hier ingeven 🙂

Meer reistips voor de Verenigde Staten?

Lees hier mijn reistips voor de Verenigde Staten.

 

Reisgidsen San Francisco

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Total
0
Shares
15 comments
  1. Jaaaaa, gedaan in 2006. Een trip langs de Westcoast. Heeft ons bijna failliet gemaakt, dus tips voor gratis uitjes kan ik je niet geven. Ik vond Alcatraz fascinerend. Had ik niet willen missen. De Golden Gate Bridge hebben we ook gelopen. Prachtig. Gek genoeg vond ik San Francisco bijna Europees aandoen, waardoor de man niet zo onder de indruk was.

    1. Ja, San Francisco doet idd zeer Europees aan. Daarom dat ik het net zo graag heb waarschijnlijk. Er hangt een zekere kleinschaligheid, hoewel het een miljoenenstad is 🙂 En Alcatraz is inderdaad geweldig 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts