Top
vliegangst overwinnen

Wil jij graag verre landen bezoeken, maar breekt het angstzweet je uit wanneer je denkt aan de vlucht? Je bent niet alleen. Naar schatting heeft zo’n 25-30% van de bevolking in meer of mindere mate last van vliegangst.

Ook voor mij is vliegen dubbel: ik heb er een enorme fascinatie voor (die kracht bij het opstijgen!), maar anderzijds ben ik toch ook altijd blij als ik weer met beide voetjes op de grond sta. De beperkte beenruimte, de droge lucht, de altijd terugkerende ‘pasta with chicken’, dat latente besef in je achterhoofd dat áls het fout loopt, er weinig aan te doen valt… Ik heb het er allemaal voor over omdat ik dingen in de wereld wil zien. En die drang domineert gelukkig mijn angst.

Wil jij ook graag naar een verre bestemming, maar houdt het vliegen je tegen? Dan helpen deze 8 tips je misschien om toch dat vliegtuig in te stappen, op zoek naar nieuwe horizonten!

Benoem je angst

Waaruit bestaat je vliegangst? Waar ben je precies bang voor? Is het de turbulentie? De gesloten ruimte waar je niet uit kan? Nagaan wat je vliegangst geeft, is al een grote stap in de overwinning van die angst. Want alleen zo kan je er ook effectief iets aan doen.

Informeer je met objectieve gegevens

Eenmaal je weet waar je precies bang voor bent, kan je je research starten. Lees (objectief en wetenschappelijk) onderzoek over vliegtuigen, vliegen en dat aspect dat je schrik aanjaagt. Zo kom je bijvoorbeeld te weten dat de geluiden die je soms hoort tijdens het vliegen heel normaal zijn, of dat vliegen veel veiliger is dan autorijden. Het opzoeken van informatie kan een hoop rust geven. Wist je bijvoorbeeld dat een vliegtuig gemaakt is om anderhalf keer zoveel gewicht te dragen dan wat daadwerkelijk wordt meegenomen? Of dat het alleen mag opstijgen na verschillende strenge controles?

vliegangst overwinnen

Optimaliseer je vliegreis

Bereid je mentaal voor op je komende vliegreis. Je inlezen valt daar natuurlijk onder, maar ook voor de vliegreis zelf kan je zaken optimaliseren. Kies bewust je plaats in het vliegtuig. Heb je bijvoorbeeld vooral angst voor turbulentie, dan kan je het beste vooraan een stoel reserveren, aangezien het achterin vaak wat meer beweegt. Boek als het kan ook een rechtstreekse vlucht, zodat je niet nog een keer het vliegtuig in moet om op je bestemming te geraken. Zorg daarnaast ook dat al je documenten in orde zijn, en dat je op tijd op het vliegveld bent om extra stress te voorkomen.

Vermijd alcohol en drink genoeg water

Wat alcohol om de zenuwen te onderdrukken? Toch maar niet, want alcohol werkt juist averechts. Net als koffie drogen alcoholische dranken je lichaam uit. Bovendien maakt alcohol, net als drank met veel suiker zoals cola, het lastiger voor je lichaam om te wennen aan het in de lucht zijn. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, helpt alcohol ook niet bij een jet leg. Ga liever voor een glas water, en blijf genoeg drinken.

Focus op al het positieve van je reis

Vermijd gedachten van negativiteit, angst en stress door aan al het positieve van je reis te denken, en de reden waarom je überhaupt deze vlucht maakt. Denk bijvoorbeeld aan de plek waar je naartoe gaat, wat je er allemaal zal zien en doen, de nieuwe ervaringen, de verhalen die je achteraf zal kunnen vertellen, of die vrienden die je eindelijk weer zal zien.

vliegangst overwinnen

Houd jezelf bezig tijdens de vlucht

Richt je aandacht tijdens de vlucht ergens anders op. Kijk een film, luister naar muziek, speel een spelletje, lees een boek, bereid verder je reis voor. Zorg dat je met iets heel anders bezig bent, zodat je gedachten niet steeds naar het “in de lucht hangen” terugkeren.

Met deze boeken vliegt de tijd op het vliegtuig zo voorbij!

Praat met het cabinepersoneel

Laat het cabinepersoneel weten dat je vliegangst hebt. Zij kunnen je helpen en geruststellen, mocht dit nodig blijken.

Probeer te ontspannen

Blijf rustig ademen en doe eventueel ademoefeningen. Probeer jezelf te ontspannen. Wanneer je je spieren en ademhaling weet te ontspannen, denken je hersenen dat je rustig bent. En hierdoor word je ook daadwerkelijk ontspannen. Het menselijk lichaam zit nu eenmaal zo bijzonder in elkaar.

Pin dit bericht voor later

vliegangst overwinnen

 

In dit bericht zitten affiliatelinks verwerkt. Koop je iets via die links, dan krijg ik een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Hi! Ik ben Marie-Lise en hou van reizen, fotografie, lekker eten en geschiedenis. Met Reislustig.be wil ik je graag inspireren voor jouw volgende avontuur, ver of dichtbij. Volg me ook op Facebook, Instagram en Pinterest!

Comments:

 • 8 april 2018

  Ik ben vaak erg gespannend en uit eindelijk valt het achteraf reuze mee. Toch zijn deze tips erg handig! Thanks!

  reply...
 • 8 april 2018

  Ik vind vliegen altijd wel een beetje eng. Maar het zou me er niet van weerhouden. Je geeft goede tips vind ik.

  reply...
 • 8 april 2018

  Handig tips en had me er ook in verdiept voor manlief. Hij is totaal niet dol op vliegen. Dat is echt vervelend voor velen!

  reply...
 • 9 april 2018

  Ik vind het vliegen echt niet heel fijn maar ik schakel echt een knop om in mijn hoofd.
  Je geeft hierboven hele fijne tips!

  reply...
 • 11 april 2018

  Het blijft iets bijzonders dat vliegen. Gelukkig heb ik niet echt angst… al ben ik vaak wel weer blij as ik aan de grond sta haha.

  reply...
 • Karlien

  16 april 2018

  Ik heb niet echt last van vliegangst, maar wel handige tips. Van tubulentie ben ik ook geen fan

  reply...
 • 16 april 2018

  Ik vind vliegen ook altijd erg spannend. Ik neem zelf altijd een reispilletje. Daar word ik lekker slaperig van en dan is de vlucht zo voorbij.

  reply...
 • 16 april 2018

  wat een super goede tips, veel mensen zijn toch angstig met vliegen en dan is het zo goed om handvatten te hebben.

  reply...
 • 16 april 2018

  Vooral de tip probeer te ontspannen vind ik een goeie. Is alleen erg lastig als je anstig bent…

  reply...
 • 17 april 2018

  Ik vind vliegen ook wel eng, maar ik durf het op zich wel.

  reply...
 • 17 april 2018

  Oh, heb ik gelukkig geen last van. Wel leuke tips voor wie er effectief last van heeft!

  reply...
 • 18 april 2018

  Goede tips geef je! Gelukkig zelf geen last van en inmiddels gaan we al jaren met de auto de hort op zodat we op vakantie meer vrijheid hebben.

  reply...
 • 18 april 2018

  Ik heb er gelukkig geen last van maar wellicht handige tips voor degene die wil last hebben van vliegangst

  reply...
 • 18 april 2018

  Ik kan mij heel goed voorstellen dat een vliegangs een grote beperking is als je de wereld wilt zien. Gelukkig heb ik er zelf geen last van, en hopelijk helpen jouw tips anderen hun vliegangst te overwinnen!

  reply...
 • 18 april 2018

  Het blijft mooi om de wereld van bovenaf te zien, maar toch blijft het geen hobby van me.

  reply...
 • Eke

  18 april 2018

  Heel fijn artikel, er staan tips in waarvan ik niet wist dat het helpend zou zijn! Ik vind vliegen best spannend, maar het leuke ervan overheerst gelukkig nog altijd!

  reply...
 • 19 april 2018

  Na onze turbelente reis vanaf Ibiza angst ontwikkeld. Zo ontzettend jammer want ik vond vliegen super Ik durf niet meer, en al helemaal niet met kinderen. Veel te bang dat ik het op hen overbreng. Bedankt voor de tips, ga ze eens goed bekijken!

  reply...
 • 19 april 2018

  Handig! Bedankt! Dit ga ik zeker aan mijn man laten lezen. Die heeft echt vliegangst. Gelukkig heb ik er geen last van!

  reply...
 • 20 april 2018

  Bedankt voor de tips! Ik wil heel erg graag de wereld zien. Echte vliegangst heb ik niet, maar ik word wel heel erg zenuwachtig, dus ik denk dat deze tips nog van pas gaan komen. 🙂

  reply...
 • 20 april 2018

  Wat een goede tips! Mijn moeder nam altijd een flinke kalmeringstablet. Maar iemand zijn hand vast houden en over onzin dingen praten helpt ook best wel.

  reply...
 • 22 april 2018

  Mooie tips! Mijn eerste keer (lang) vliegen vond ik ook wel eng!

  reply...

post a comment