Hanzestad Zwolle in 1 dag: bezienswaardigheden en tips

Zwolle bezoeken in Nederland
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Zwolle is een oude Hanzestad, gelegen aan de IJssel. Een-wat-stad hoor ik je denken? De hanze is een middeleeuws (van oorsprong Duits) handelsverbond dat verschillende middeleeuwse handelssteden met elkaar hadden gesloten. Ook Brugge en Gent behoorden tot de hanze.

De hanze bracht Zwolle geen windeieren. In de 15de eeuw kende de stad haar hoogtepunt, en was ze bijvoorbeeld een pak groter dan Amsterdam, dat pas in 16de eeuw – onder meer dankzij de VOC – haar bloeiperiode zou ingaan.

In het historische centrum van Zwolle vind je nog heel wat monumenten en bezienswaardigheden die herinneren aan haar rijke verleden. Daarnaast zorgen ook het studentenleven en de vele gezellige pleinen, winkels en restaurantjes voor een levendige dynamiek in de stad. Allemaal de ideale ingrediënten voor een leuke dagtrip!

Welke bezienswaardigheden mag je niet missen bij jouw bezoek aan Zwolle? Een overzichtje van mijn aanraders:

De Peperbus

De Peperbus van Zwolle is de 75-meter hoge toren van de (katholieke) Onze Lieve Vrouwekerk. Gezien zijn hoogte is het niet verwonderlijk dat hij boven de meeste gebouwen van Zwolle “uittorent” (pun intended) en zo mee de skyline van de stad bepaalt.

Voel je je fit in de beentjes, dan kan je 236 (!) treden van de toren beklimmen (meer info). Je wordt alvast beloond met een mooi uitzicht over Zwolle en omgeving.

De Grote- of Sint Michaëlskerk

De Grote- of Sint Michaëlskerk, waar nu ook het Academiehuis in gevestigd is, is één van de bekendste bouwwerken van Zwolle. De kerk is gelegen aan de Grote Markt en stamt uit de 15de eeuw. Binnenin vind je het beroemde vierklaviers-Schnitger-orgel en de preekstoel van Adam Straesz.

Je kan er een rondleiding volgen of een bezoek brengen aan het stiltecentrum, maar er worden ook regelmatig tentoonstellingen en boekenmarkten gehouden.

Sint michaelskerk zwolle

De Sassenpoort

De Sassenpoort is een oude stadspoort en ook één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Hanzestad. De poort stamt uit het einde van de 14de eeuw en maakte deel uit van de stadsverdedigingswerken die toen bestond uit 23 torens, waarvan er nu nog 3 overeind staan. Het bouwwerk is gemaakt met onder andere tufsteen en trachiet.

Je kan de poort op woensdag, vrijdag en zaterdag bezoeken (meer info).

De Sassenpoort werd erkend als UNESCO werelderfgoed.

Museum de Fundatie

Het Museum de Fundatie is gelegen in het bijzondere Paleis van Justitie. Het neoclassicistische gebouw stamt uit de 19de eeuw en is te herkennen aan de galerij aan de voorkant en het enorme ovalen bolwerk bovenop het gebouw, dat bekleed is met zo’n 55.000 wit-blauwe reflecterende tegels. Afhankelijk van het zonlicht verandert de kleur van de tegels.

In het museum vind je een grote collectie aan beeldende kunst uit de laatste vier eeuwen, met werken van onder andere Van Gogh, Mondriaan, Picasso en Chagall.

Het museum heeft ook nog een tweede locatie, in het Kasteel het Nijenhuis te Heino (zo’n 20 km van Zwolle).

Boekenwinkel Waanders in de Broeren

Mijn favoriete plek in Zwolle is Waanders in de Broeren, een boekenwinkel die sinds 2013 in de oude Broerenkerk is gevestigd.

Als een enorme collectie aan boeken, met zelfs een afdeling English Young Adult, niet genoeg is om je te lokken, is er ook nog een brasserie/bar waar je in het gezellige en unieke decor van een koffie kunt genieten, terwijl je misschien al de eerste bladzijden van je nieuwe boek verslindt.

Er worden ook regelmatig lezingen, tentoonstellingen en concerten in de oude kerk gehouden.

Het volledige interieur is overigens “los”. Concreet wil dit zeggen dat als Waanders haar boekenwinkel hier zou sluiten en alles weggehaald moet worden, dat kan zonder dingen te moeten uitbreken en dus zonder beschadigingen aan het gebouw.

Praktische reisinformatie Zwolle

 • Zwolle ligt op ongeveer 210 km van Antwerpen en 110 km van Amsterdam.
 • De meeste winkels en bezienswaardigheden zijn elke dinsdag tot en met zaterdag geopend. Maandag zijn de winkels over het algemeen alleen ’s middags geopend, en op donderdag is het koopavond in de stad.
 • Vanaf station Zwolle is het ongeveer 15 minuten wandelen naar het centrum van de stad.
 • De parkeergarages en parkeerplaatsen buiten het centrum zijn een pak goedkoper dan in het centrum zelf. Het historische centrum is sowieso niet groot en erg aangenaam om te voet te verkennen.
 • Het toeristeninformatiepunt is zowel in Waanders in de Broeren als in de snoepwinkel het Zwolse Balletjeshuis te vinden.
 • Je vindt hier meer info over Zwolle.
 • Ik heb overnacht in het Hotel Lumen bij Zwolle, eerder gericht op de zakenmarkt maar voor de rest dik in orde (verzorgingsproducten van Rituals zijn steeds een meevaller :)).
 • Zin om Zwolle op een originele manier te verkennen? Bij BajaBikes kun je een georganiseerde fietstour boeken die je langs alle hoogtepunten van de stad brengt.

Handige reisgidsen Nederland

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Pin dit bericht voor later

Hanzestad Zwolle Nederland bezoeken tips

In dit bericht zitten affiliatelinks verwerkt. Koop je iets via die links, dan krijg ik een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Total
0
Shares
16 comments
 1. Prachtig!! Ik vind de geschiedenis van dorpen en steden steeds leuker. Dordrecht heeft ook zo’n rijke historie en prachtig mooie panden. En die boekenwinkel! Wow!

 2. Ondanks dat zwolle best een centraal punt is en ik vaak langs zwolle ben gekomen, ben ik zwolle nog nooit echt ingeweest, de peperbus zie ik wel vaak

 3. Jij maakt mij helemaal blij met dit artikel. Een stukje geschiedenis van onze eigen steden is vaak erg ver weggezakt. Zeker bij mensen onder de 50, schande. Want geschiedenis van je eigen omgeving is juist zo interessant. Het feitje over de torens vind ik het leukste!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts