Top
Winter Efteling attracties

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Mijn verjaardag begint elk jaar meer en meer te evolueren naar een wake-up call (“ohjee, ben ik echt al zo oud? Waar is al die tijd naartoe?”). Dan is het dus des te leuker als je hem kan vieren in een plek die je innerlijk kind omarmt.
Afgelopen zaterdag heeft mijn significant other me verrast op een dagje Winter Efteling! Natuurlijk was ik wel al naar de Efteling geweest, maar de Winter Efteling… dat was nieuw.

Winter Efteling… is dat dan anders dan de “gewone” Efteling?

Ja en nee.
Zoals de naam al doet vermoeden, is de Winter Efteling enkel open tijdens de winterperiode. De Efteling wordt dan een winters jasje gestoken. De paddestoelen in het Sprookjesbos en verschillende attracties en huisjes krijgen een laagje fake sneeuw. Er staan kleine chalets met warme dranken en winterse kost, en het is wat langer aanschuiven bij het pannenkoekenhuis of de poffertjes (overigens super lekker!!)

Winter Efteling

De Winter Efteling is trouwens een eerder recent beestje. Vroeger sloot de Efteling, net zoals de meeste (of zelfs alle?) pretparken in België en Nederland, tijdens de winter gewoon de deuren. Het perfecte moment voor het jaarlijks groot onderhoud. In navolging van Disneyland Parijs dat het hele jaar open is, is de Efteling gestart met een wintereditie.

Zijn alle attracties gewoon open tijdens de Winter Efteling?

Nee. Niet geheel onlogisch zijn tijdens de Winter Efteling de buitenattracties met water, zoals de Vliegende Hollander en de Piraña Wildwaterbaan, gesloten. Kwestie van geen longontstekingen bij de toegangsprijs te verkopen.
Het fantastisch mooie Fata Morgana (rustig water binnen) is wel gewoon open.

Tijdens de Winter Efteling is er dan weer wél een schaatspiste (IJspaleis) die je tijdens de “gewone” Efteling niet hebt.

Ook qua randanimatie doet de Winter Efteling er alles aan om het de bezoekers, jong en oud, naar hun zin te maken. Steltenlopers, groepjes zangers, knetterende vuren, acteurs in kostuum… aan sfeer geen gebrek.

Mijn favoriete attracties in de Winter Efteling

Ik ben helaas een bange puit, dus voor mij geen zaken die overkop gaan. Geen Python (het was dit weekend overigens zijn allerlaatste rit) of Baron 1898 (Godbetert!), maar eerder rustigere zaken.
En Joris en de Draak heb ik beloofd te doen bij een volgend bezoek, zodat ik me de dagen ervoor mentaal kan voorbereiden!

Baron Winter Efteling

Gelukkig zijn er nog genoeg andere zaken waar ik wél in ga.

Zo is er het eerder kort vernoemde Fata Morgana, waar bootjes je door de jungle langs straten en paleizen van de exotische Arabische wereld brengen. Om nog maar eens de vergelijking met Disneyland te maken (ik ken dat nu eenmaal goed): het is zoals Pirates of the Caribbean, maar dan zonder drop, en eigenlijk in verhouding misschien zelfs mooier en fijner afgewerkt.

Ook ben ik telkens weer onder de indruk van Droomvlucht. Via gondels die bovenaan vasthangen, “zweef” je langs elfjes en trollen in een magische boswereld. Erg mooi, en populair. Verwacht je hier aan een stevige wachtrij (45-60 minuten).

Verder heb ik een zwak voor het Spookslot, waar op de tonen van Camille Saint-Saëns’ Danse Macabre de doden weer even tot leven komen.
Nog een korte anekdote. Toen ik de allereerste keer naar de Efteling kwam, 29 jaar geleden, was ik 7 jaar. Je mocht toen pas in het Spookslot vanaf 8 jaar. Mijn tweede bezoek aan de Efteling was precies 20 jaar later, op mijn 27ste. En toen stond dat bord er niet meer! Ik voel me nog steeds bekocht 😉 .

Carnaval Festival is het antwoord van de Efteling op Disney’s It’s a Small World, en is eigenlijk ook een pak minder irritant en overweldigend fluffy dan zijn Amerikaanse inspiratiebron. Via “pods” op een lopende band maak je een wereldreis langs dansende poppetjes. Enige waarschuwing: het deuntje is een oorwurm. Het is dus goed mogelijk dat het enkele uren na je wereldtrip nog steeds in je hersenpan nazindert.

Nieuw sinds dit jaar is Symbolica, een “interactieve” attractie waarbij je verschillende kamers van het kasteel van Efteling-mascotte Pardoes (of zijn koning) bezoekt. Het systeem is zoals Ratatouille in Disneyland Parijs, maar dan zonder 3D-beeld en met meer (interactieve) animatronics. Heel knap gemaakt.
Aangezien dit een nieuwe attractie is, zijn de wachtrijen navenant (50-60 minuten).

Symbolica Winter Efteling

De (Winter) Efteling is echter ook vooral het Sprookjesbos, dat nóg magischer wordt wanneer de avond valt, het meeste volk weg is en de lichtjes voor extra sfeer zorgen. Telkens opnieuw pink ik stiekem een traantje weg bij het Meisje met de Zwavelstokjes, blijf ik het zalig vinden hoe kleine kinderen nog altijd schrik hebben van de Draak, en dans subtiel mee met de Indische Waterlelies.

De Winter Efteling praktisch

 • De (Winter) Efteling is gemakkelijk met de wagen te bereiken. Het park ligt niet ver van de Belgisch-Nederlandse grens in Nederland, op zo’n 91 km van Antwerpen. Er is ruime parking (10 euro/wagen).
 • Tijdens de zomermaanden is het park ook te bereiken per bus vanuit Antwerpen.
 • Wil je er een heel weekend van maken? Dan kan je overnachten in het Efteling Hotel.
 • Er zijn heel wat plekken om te picknicken, ook binnen (handig in de winter). Geen enkel probleem dus om je eigen boterhammetjes mee te brengen. Je kan er er uiteraard ook een “kroket uit de muur” halen of een “broodje Unox” kopen.
 • Probeer je parkeerticket al te kopen wanneer je ’s ochtends het park ingaat. Zo vermijd je de lange wachtrij aan het einde van de dag.
 • Wil je bij het sluitingsuur ’s avonds de drukte voor zijn, skip dan de watershow (Aqualuna) op het einde, al is hij eigenlijk wel de moeite.
 • Speciale tip: download de gratis Efteling app. Je vindt er niet alleen een interactieve kaart die je perfect toont waar je je ergens bevindt (komt van pas in het Sprookjesbos waar ik wel al eens durf verdwalen), maar je krijgt een up-to-date overzicht van alle wachttijden. Erg handig!
 • Meer info vind je op de officiële website of op Eftepedia.

Meer Efteling

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Pin dit bericht voor later

In dit bericht zitten affiliatelinks verwerkt. Koop je iets via die links, dan krijg ik een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Hi! Ik ben Marie-Lise en hou van reizen, fotografie, lekker eten en geschiedenis. Met Reislustig.be wil ik je graag inspireren voor jouw volgende avontuur, ver of dichtbij. Volg me ook op Facebook, Instagram en Pinterest!

Comments:

 • Inge

  10 januari 2018

  De Efteling achtervolgt me.
  Ik probeer er al 5 jaar heen te gaan. En bij de start van dit nieuwe jaar heb ik mezelf 1 doel gesteld : ik ga in 2018 naar de Efteling!

  Bedankt voor deze leuke tips! Zo kan een goede keuze maken, winterefteling, gewone Efteling,…. 🙂

  reply...
 • 10 januari 2018

  De Efteling is al leuk, en in de winter klinkt het nog leuker als ik het zo lees. Heel pittoresk en sfeervol!

  reply...
 • 10 januari 2018

  Wij zijn vorig jaar naar de Efteling geweest met onze dochter en ze vond het geweldig. We willen er binnenkort weer naartoe gaan.

  reply...
 • 10 januari 2018

  Ik vind de efteling wel mooi maar altijd erg prijzig als we met het gezin gaan kan ik er bijna een midweek voor naar duitsland

  reply...
 • Sanne

  10 januari 2018

  oh de winter efteling ziet er zo leuk uit. Alleen is het zo ver rijden en vind ik het persoonlijk te duur.

  reply...
 • 11 januari 2018

  Ik ben al zo lang niet
  Meer geweest. Maar denk dat we pas gaan als de kleine groot genoeg is.

  reply...
 • 11 januari 2018

  Oh zo tof! De Efteling is echt een zo leuk he! Vila Volta is mijn favorietje! =D

  reply...
 • 11 januari 2018

  Wil hier nog altijd zo graag eens naar toe! Symbolica lijkt me heel mooi, heb alleen gezien dat ze aan het bouwen waren vorig jaar. En Droomvlucht blijft prachtig. Ik ga het liefst doordeweeks, dan is het vaak veel minder druk (en voor kinderen tot vier jaar is het nog gratis, dus dan is het relatief voordelig om met onze jongste twee te gaan).

  reply...
 • 11 januari 2018

  Oh ik ben ook dol op de Efteling. Vorig jaar voor het laatst geweest. Dus symbolica ken ik helaas nog niet! Reden genoeg om nog een keer terug te gaan.

  reply...
 • 11 januari 2018

  Ik vind de Efteling altijd heel erg leuk om naar toe te gaan. Of het nu zomer of winter is. De Baron vindt ik ook een echte aanwinst.

  reply...
 • 11 januari 2018

  Het sprookjesbos! Zucht. Dat blijf ik prachtig vinden. Hier ook aanbiedingen gehad voor de Winter-Efteling, maar ons meest recente zomerse bezoek (druk! file! brug kapot!) stond mij nog helder voor de ogen. Ik had even geen zin in de drukte. Wellicht volgend jaar?

  reply...
 • 12 januari 2018

  lijkt me heerlijk om naar de winterefteling te gaan, alhoewel ik het toch wel jammer vind dat de python wordt afgebroken…

  reply...
 • Verena

  12 januari 2018

  De droomvlucht is altijd mijn favoriet! En ik zou ook wel eens in die symbolica willen!

  reply...
 • 12 januari 2018

  Ik hou van de Efteling! Vorig jaar had ik een abonnement, en als onze jongste dochter wat ouder is denk ik dat we er weer eentje nemen. Zo leuk!

  reply...
 • 12 januari 2018

  Winter Efteling trekt mij niet zo. Meer vanwege de kou en zomers ziet het er toch wat gezelliger uit. Maar wij zijn wel een gezin die daar zomers toch een dagje vertoeven.

  reply...
 • 13 januari 2018

  Wat leuk zeg! Ik ben eigenlijk nog nooit naar de winterefteling geweest! Misschien toch maar eens doen dan…

  reply...

post a comment