Top

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Na twee dagen Valkenburg leek het reisgenoot Birgit en mezelf wel fijn om onze 3-daagse trip in Nederlands Zuid-Limburg af te sluiten met Maastricht. Wat site seeing, een terrasje, shoppen, nutteloos geld uitgeven omdat je toch met iets naar huis moet terugkeren, gewoon… vakantie.

Natuurlijk kende ik Maastricht. Ik weet dat er flikken zijn, en mijn grootmoeder zaliger was op het einde een GIGANTISCHE fan van André Rieu, dus willens nillens zag ik de stad af en toe tussen de gekostumeerde walsen door opduiken.
Ik ben er zelfs ook al eens vroeger geweest, maar dat was met een toenmalig lief, en mijn aandacht werd toen grondig afgeleid door andere zaken (*kuch*).

In ieder geval, het was een fijn weerzien met de stad die voor de gelegenheid bruiste van de zomerse energie, niet alleen dankzij het stralend mooie weer, maar ook door de overrompeling van Belgen die met de feestdag (15 augustus) en de daarmee gepaarde gesloten winkels en masse naar Maastricht waren afgezakt.

Een wandeling van zo’n 6 km bracht ons langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, van oude stadwallen tot middeleeuwse huizen en kerken die soms omgetoverd zijn tot luxe-hotels.
Maastricht doet me wat denken aan Brugge – met dan met minder chocolade en wafels. Er zijn enorm veel religieuze gebouwen, al dan niet geconverteerd naar nieuwe bestemmingen. Dat is ook niet zo verwonderlijk, aangezien Maastricht van in de vroege middeleeuwen de hoofdzetel was van het vroegere bisdom Tongeren-Maastricht-Luik, en dus best een belangrijke stad was.

Een korte fotografische impressie:

 

Onderweg, aan de Maas, is het tijd voor het “terrasjes”-gedeelte. Uiteraard neem ik iets dat ze niet in België verkopen – want wat is anders het nut om naar Nederland te gaan ;-)? De Fanta Cassis smaakt lekker zoet. Lunchen doen we bij Zus & Zo, een gezellig lunchcafé. Om het vakantiegevoel compleet te maken, bestel ik een tapasbord vol Zuiders lekkers. Mijn maag begint spontaan te knorren als ik er aan terugdenk.

Het laatste gedeelte van onze wandeling loopt langs de grote winkelstraten (shopgedeelte – check!) met bekende en ook (voor mij althans) minder bekende ketens. We maken een klein ommetje langs Boekhandel Dominicanen, ondergebracht in een oude Dominicanen kerk. Het moment voor de nutteloze aankoop is aangebroken. Ik koop er de nieuwe Harry Potter, al weet ik dat ik het boek goedkoper op het internet vind. Ah, het hoort er allemaal bij!

Het historische Maastricht is klein maar fijn. Het is een aangename stad om in rond te lopen en om te ontdekken. Er zijn naast de zeer opvallende gebouwen zoals de grote Sint-Servaasbasiliek en de bijna als een burcht aandoende O.L. Vrouwebasiliek heel wat kleine hoekjes en kantjes, met subtiele overblijfselen van de zeer rijke geschiedenis van de stad. En mocht geschiedenis je ding niet zijn, ook de winkels zijn de moeite ;-).

Reisgidsen Maastricht

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Pin dit bericht voor later

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Hi! Ik ben Marie-Lise en hou van reizen, fotografie, lekker eten en geschiedenis. Met Reislustig.be wil ik je graag inspireren voor jouw volgende avontuur, ver of dichtbij. Volg me ook op Facebook, Instagram en Pinterest!

Comments:

 • 11 december 2017

  Superleuk! Ik ben dol op Valkenburg in de kerst en Maastricht. Shop till you drop, lekker eten, borrelen en heel veel moois te zien. leuk om je blog te lezen en foto’s te bewonderen!

  reply...
 • 11 december 2017

  Superleuke tips! Ik ben nog nooit in Maastricht geweest, maar het ziet er wel heel mooi uit!

  reply...
 • 11 december 2017

  Ik ben er laatst nog geweest, echt een super leuke stad!

  reply...
 • 11 december 2017

  Mooie stad ben er ook geweest naar boven met de liftjes en de kerstgrot ingeweest. Heel leuk wil er nog wel eens heen

  reply...
 • 11 december 2017

  Vroeger ging ik heel vaak naar Maastricht maar de laatste keer dat ik er geweest was vond ik het wat tegenvallen. Jammer want vond het een leuke stad

  reply...
 • 11 december 2017

  Ik vind Maastricht een prachtige stad en ik houd van slenteren door de straatjes! Je kan er ook zo lekker eten en winkelen. Hahaha

  reply...
 • 11 december 2017

  Maastricht is echt mijn favoriete stad in NL, lekker dichtbij ook, kom er echt heel graag!

  reply...
 • Susan

  11 december 2017

  Maastricht is echt te leuk! Vorig weekend geweest, echt genoten. Leuke tips!

  reply...
 • 13 december 2017

  Ik ben nog nooit in Maastricht geweest, maar het lijkt wel de moeite waard om te bezoeken!

  reply...

post a comment