Tips voor een korte dagtrip naar Maastricht

Wat te doen tijdens 1 dag Maastricht? Ontdek hier bezienswaardiheden, met een kort verslagje, én een link naar een gratis te downloaden wandelroute!
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Na twee dagen Valkenburg leek het reisgenoot Birgit en mezelf wel fijn om onze 3-daagse trip in Nederlands Zuid-Limburg af te sluiten met Maastricht. Wat site seeing, een terrasje, shoppen, nutteloos geld uitgeven omdat je toch met iets naar huis moet terugkeren, gewoon… vakantie.

Natuurlijk kende ik Maastricht. Ik weet dat er flikken zijn, en mijn grootmoeder zaliger was op het einde een GIGANTISCHE fan van André Rieu, dus willens nillens zag ik de stad af en toe tussen de gekostumeerde walsen door opduiken.
Ik ben er zelfs ook al eens vroeger geweest, maar dat was met een toenmalig lief, en mijn aandacht werd toen grondig afgeleid door andere zaken (*kuch*).

In ieder geval, het was een fijn weerzien met de stad die voor de gelegenheid bruiste van de zomerse energie, niet alleen dankzij het stralend mooie weer, maar ook door de overrompeling van Belgen die met de feestdag (15 augustus) en de daarmee gepaarde gesloten winkels en masse naar Maastricht waren afgezakt.

Een wandeling van zo’n 6 km bracht ons langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, van oude stadwallen tot middeleeuwse huizen en kerken die soms omgetoverd zijn tot luxe-hotels.
Maastricht doet me wat denken aan Brugge – met dan met minder chocolade en wafels. Er zijn enorm veel religieuze gebouwen, al dan niet geconverteerd naar nieuwe bestemmingen. Dat is ook niet zo verwonderlijk, aangezien Maastricht van in de vroege middeleeuwen de hoofdzetel was van het vroegere bisdom Tongeren-Maastricht-Luik, en dus best een belangrijke stad was.

Een korte fotografische impressie:

 

Onderweg, aan de Maas, is het tijd voor het “terrasjes”-gedeelte. Uiteraard neem ik iets dat ze niet in België verkopen – want wat is anders het nut om naar Nederland te gaan ;-)? De Fanta Cassis smaakt lekker zoet. Lunchen doen we bij Zus & Zo, een gezellig lunchcafé. Om het vakantiegevoel compleet te maken, bestel ik een tapasbord vol Zuiders lekkers. Mijn maag begint spontaan te knorren als ik er aan terugdenk.

Het laatste gedeelte van onze wandeling loopt langs de grote winkelstraten (shopgedeelte – check!) met bekende en ook (voor mij althans) minder bekende ketens. We maken een klein ommetje langs Boekhandel Dominicanen, ondergebracht in een oude Dominicanen kerk. Het moment voor de nutteloze aankoop is aangebroken. Ik koop er de nieuwe Harry Potter, al weet ik dat ik het boek goedkoper op het internet vind. Ah, het hoort er allemaal bij!

Het historische Maastricht is klein maar fijn. Het is een aangename stad om in rond te lopen en om te ontdekken. Er zijn naast de zeer opvallende gebouwen zoals de grote Sint-Servaasbasiliek en de bijna als een burcht aandoende O.L. Vrouwebasiliek heel wat kleine hoekjes en kantjes, met subtiele overblijfselen van de zeer rijke geschiedenis van de stad. En mocht geschiedenis je ding niet zijn, ook de winkels zijn de moeite ;-).

Reisgidsen Maastricht

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Pin dit bericht voor later

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Total
0
Shares
9 comments
  1. Superleuk! Ik ben dol op Valkenburg in de kerst en Maastricht. Shop till you drop, lekker eten, borrelen en heel veel moois te zien. leuk om je blog te lezen en foto’s te bewonderen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts