Hanzestad Hasselt in 1 dag: bezienswaardigheden en tips

Hasselt Nederland Hanzestad
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Wist je dat Nederland ook een Hasselt heeft? Hoewel het slechts een duimbreed groot is, en dus qua oppervlakte niet te vergelijken is met haar Belgische tegenhanger, heeft het Nederlandse Hasselt, net als Zwolle, een rijke geschiedenis als Hanze- en vestingstad.

En dat weerspiegelt zich ook in het stadje, want je vindt er maar liefst 70 rijksmonumenten!
Welke bezienswaardigheden mag je absoluut niet missen tijdens je bezoek? Je leest het hier 🙂 !

De Grote of Sint-Stephanuskerk

De toren van de Grote of Sint-Stephanuskerk steekt over alle gebouwen uit en vormt dan ook een belangrijk onderdeel van de skyline van Hasselt. De laat-gotische kerk stamt uit het einde van de 15de eeuw. In de loop van de 18de eeuw brandde de toren volledig af, maar hij werd gelukkig weer heropgebouwd.

In de kerk kan je onder andere het beroemde Knol-orgel aanschouwen (al is “beroemd” misschien wel relatief, want ik had er voor mijn bezoek nog nooit van gehoord…), evenals een bijzondere muurschildering van de Heilige Christoffel dat dateert uit de middeleeuwen.

Het Oude Stadhuis

Het Oude Stadhuis van Hasselt is een ander mooi voorbeeld van de laat-gotische architectuur. Het gebouw dateert van 1550 en is hiermee één van de oudste raadhuizen van Nederland. Op de gevel van het stadhuis zijn heel wat steenhouwersmerken terug te vinden.

In het stadhuis zelf kan je een bijzondere wapencollectie aantreffen, met de grootste verzameling haakbussen van het land. Ook kan je er de prachtige 17de eeuwse trouwzaal bezoeken.

Oude Stadhuis in Hasselt bezoeken

De Kalkovens

Net buiten het centrum van Hasselt vind je de oude kalkovens die verwijzen naar de oudste industrie van de stad. Op de site vind je naast twee oude kalkovens ook een leshuis, waar de gebrande kalk met water werd geblust.`
Alle gebouwen staan aan het water, zodat de grondstoffen en de brandstof per schip aangevoerd konden worden.

In 1990 waren de kalkovens de laatste nog werkende schelpkalkbranderijen in West-Europa. Dat jaar werden de werkzaamheden echter ook hier stopgezet, en een jaar later werd het originele leshuis naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen verplaatst. Op de site in Hasselt kan je wel nog altijd goed zien hoe er vroeger gewerkt werd.

De Stenendijk

De Stenendijk is een dijk die met gemetselde bakstenen versterkt is. Hij werd gebouwd als bescherming tegen het water van de Zuiderzee. Maar in de stormramp van 1825 kon zelfs deze robuuste dijk het water niet tegenhouden. De dijk is nu de laatste gemetselde zeewering in Nederland.

De Stenendijk loopt van de korenmolen de Zwaluw tot aan het Gemaal Streukelerzijl, een afstand van ongeveer 1 km. Het is een fijne plek om langs het water te kuieren.

De Vis- of Waterpoort

Het Vispoortje, ook wel de Waterpoort genoemd, is een overgebleven poort in een restant van de middeleeuwse stadsmuur van Hasselt. Het poortje gaf zowel toegang tot het water, als later toegang tot de vismarkt op de Kaai.

In het poortje is een stenen kogel ingemetseld die herinnert aan de belegering van Hasselt in 1657. Ook vind je bij de Vispoort een gemetselde pijler met een schild met daarop een leeuw, eigenlijk afkomstig van de Veerpoort, een poort die in 1827 gesloopt werd en waarvan de resten in 2016 werden opgegraven.

Praktische informatie Hasselt

  • Hasselt ligt op 16 km van Zwolle, en op 110 km van Amsterdam en 250 km van Antwerpen.
  • In het centrum van Hasselt is een blauwe zone ingesteld waar je maar beperkt mag parkeren. Buiten het centrum zijn echter ook langparkeerplaatsen te vinden aan de Nahuysweg, Grintwal en bij het Gemeentehuis.
  • Het toeristisch informatie punt van Hasselt is te vinden bij het Oude Stadhuis.
  • Ik heb overnacht in het Hotel Lumen bij Zwolle, eerder gericht op de zakenmarkt maar voor de rest dik in orde (verzorgingsproducten van Rituals zijn steeds een meevaller :)). In Hasselt zelf zijn de mogelijkheden eerder beperkt.

Reisgidsen Nederland

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

Pin dit bericht voor later

Hanzestad Hasselt Nederland bezoeken tips

In dit bericht zitten affiliatelinks naar bol.com verwerkt. Koop je iets via die links, dan krijg ik een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Total
0
Shares
13 comments
  1. Ziet er kei leuk uit, daar! Ik ben zelf al een paar keer in Hasselt geweest, maar dat was eerder voor het werk en niet om rond te kijken. Maar het is toch de moeite, zie ik!

  2. Wat een prachtige foto’s laat je hier zien en ik heb dus gewoon nooit geweten dat het hier zo mooi is. Leuk om te lezen en zeker een plek om eens heen te gaan. De kinderen leren veel over hanzesteden en dan is het wel heel leuk om dit ook eens te gaan bekijken en zien hoe deze steden er uit zien.

  3. Zo leuk die oud Hollandse dorpjes en stadjes, ik kan er zo van genieten om hier rond te lopen. Heerlijk om er door jouw foto’s ook even bij te zijn 🙂

  4. Ik ben nog nooit in Hasselt geweest geloof ik. Het trekt mij in 1e instantie ook niet zo. Ik zou eerder naar Antwerpen gaan bijvoorbeeld of Brussel.

  5. Ik ken Hasselt niet, maar ik dacht dat het in België lag? Tenminste, ik hoor daar altijd reclame over wat betreft Plopsaland, haha. Maar dan is er misschien nog een Hasselt! De foto’s kan ik helaas niet zien, maar leuk dat je dit plekje uitgelicht hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts