Napoli Sotteranea of Naples Underground bezoeken: een aanrader!

Op stedentrip of citytrip in Napels? Bezoek dan zeker ook Napoli Sotteranea, of “Ondergronds Napels”, een boeiende ontdekkingstocht door donkere gangen en soms enkel kaarslicht 40m onder de stad!
poel napoli sotteranea
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Napoli Sotteranea (of Naples Underground/Ondergronds Napels) biedt een boeiende rondleiding doorheen de donkere tunnels van het vroegere waterreservoir diep onder de stad, met ook enkele bijzondere bezienswaardigheden en verrassingen op het einde.

En yep, ik vind het een aanrader. In wat volgt, lees je waarom 🙂 .

Een kleine beetje geschiedenis

Toen de Oude Grieken de stad Neapolis, zoals Napels toen heette, verder wilden uitbreiden, hadden ze bouwmateriaal nodig. En dat vonden ze onder de grond. Ze begonnen gangen en holtes uit te houwen, totdat er uiteindelijk een volledig gangencomplex ontstond, zo’n 40 meter onder de grond.

napoli sotteranea
Napoli sotteranea – © edwardhblake

Eeuwenlang werden de gangen als waterreservoir gebruikt, waarvan je nu nog altijd restanten van kan zien.

Tijdens WO II kreeg het gangencomplex echter een heel andere functie. Toen werden ze ingezet als schuilkelder. Bij de begeleide rondleiding (je kan de site enkel zo bezoeken) zie je nog achtergebleven spullen liggen van mensen die hier tijdens bombardementen hun toevlucht zochten. Enkele niet ontplofte bommen hangen boven je te bengelen (ik vermoed ontmijnd). Het geeft in ieder geval weer hoe kwetsbaar de mensen ook hier bleven.

Napoli sotteranea
Vintage achtergebleven motorfietsen – © Lucio Livio

Napoli Sotteranea is een tijdscapsule van meer dan 2000 jaar oud. Misschien zelfs meer, want je vind in deze donkere gangen niet alleen het verleden. In het kader van wetenschappelijk onderzoek wordt hier geprobeerd om ondergronds plantjes te laten groeien, met enkel kunstmatig licht als lichtbron. Voorlopig zijn de resultaten weinig hoopgevend.

Kaarslicht en een ondergrondse poel

Een klein deel van de rondleiding kan je doen in het zachte licht van een kaars, waarbij je in een rijtje achter elkaar, kaars in de hand, door smalle gangen wandelt (en soms een beetje kruipt). Op het einde wacht je een ondergrondse waterput met helder water.

Heb je claustrofobie en voel je je niet gemakkelijk in nauwe gangen en afgesloten ruimten, dan kan je dit stuk gemakkelijk overslaan. Ik heb zelf een lichte vorm van claustrofobie, maar heb dit stuk toch gedaan. En daar ben ik heel blij om. Ik heb het onderweg geen enkele keer “lastig gekregen”, en vond het vooral een grote meerwaarde aan de rondleiding.

Verborgen Romeins amfitheater

Waar ik echter nog het meest van onder de indruk was, kwam – zoals dat eigenlijk ook hoort – helemaal op het einde. Eenmaal terug boven de grond is de toer nog niet voorbij. We wandelen samen met de gids enkele straten verder in de stad, en gaan een oude, bescheiden woning binnen, waar aanvankelijk niets bijzonder aan lijkt. Tot de gids ineens het luik naar de kelder opendoet en we allemaal naar beneden gaan.

De keldergewelven blijken de gewelven van een oud Romeins amfitheater te zijn dat doorheen de tijd letterlijk gerecycleerd is in de woonhuizen. Erg bijzonder om te zien! Het theater is zo’n 2000 jaar oud, en Keizer Nero zou er nog opgetreden hebben (al dan niet met viool – al lijkt me dat een anachronisme…?) wanneer hij in Napels was.

amfitheater naples underground
Gewelven van het amfitheater – © Joop van Meer

Napolitaanse kerststalletjes of presepi

Het laatste stuk van de tour brengt je naar een kleine ruimte, nog steeds in het vroegere theater, waar je Napolitaanse kerststalletjes (of presepi) kan bewonderen, nog zo’n specialiteit van de stad. De traditie zou haar oorsprong hebben bij Franciscus van Assisi, die de eerste kerststal gemaakt zou hebben om niet te vergeten dat Christus in volledige armoede geboren is.

De presepi (presipio in het enkelvoud) in Napels zijn erg bijzonder, omdat ze niet alleen delen van het kerstverhaal uitbeelden, maar dat doen in het decor van het alledaags Napolitaans leven van die tijd. Je ziet Maria, Jozef, het kindeke Jezus, de herders en de 3 koningen staan tussen de slagers, bakkers, kleermakers, vissers… die vlijtig aan het werk zijn.

Vooral tijdens de 17de en 18de eeuw waren de presepi erg populair.

Napoli Sotteranea is een aanrader, niet alleen voor de ondergrondse rondleiding maar zeker ook voor het stuk van het Romeins amfitheater, en zelfs die kerststalletjes, die een interessante mix vormen van Bijbelse traditie en Napolitaanse cultuur.

Vermijd de wachtrij en koop je ticket online!

Praktische info Napoli Sotteranea en reisinfo Napels

 • Toegang is te betalen. Vermijd de wachtrij en koop je ticket op voorhand online.
 • Meer info en openingsuren op de officiële website
 • Ik verbleeg in Carafa Suite, een doe-het-zelf B&B waar we een eigen studiootje ter beschikking hadden. Centraal gelegen, goed bed, maar ontbijt is maar zo-zo en de Wi-Fi no-no. Globaal prijs-kwaliteit wel ok, dus toch aangeraden.
 • Deze blogpost maakt deel uit van een rondreis van 9 dagen doorheen de ruime regio rond Napels. Ontdek hier mijn uitgestippelde reisroute.
 • Ik heb voor reisroutes.be een praktische reisgids geschreven. Anders dan traditionele reisgidsen vertrekt deze digitale publicatie van een concreet uitgewerkte rondreis die je naar bekende en bijzondere plekken brengt. Voor 10 euro heb je de volledige gids (72 bladzijden A4, na aankoop meteen te downloaden).
 • Op zoek naar meer reisgidsen? Bekijk zeker ook eens het erg uitgebreid aanbod bij dezwerver.nl!
 • Napels is gemakkelijk individueel te bezoeken. Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Brussel en Amsterdam (zoek goedkope opties via momondo) en aan de luchthaven kun je met Sunnycars gemakkelijk een auto huren (zo hebben wij het gedaan :))
 • Reis je toch liever in groep? Djoser biedt verschillende groepsreizen en wandelvakanties naar de regio.

Meer reisgidsen over Napels

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Pin dit bericht voor later

napoli sotteranea

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Total
0
Shares
33 comments
 1. Dit trekt mij zeker! Een beetje geschiedenis is nooit weg, ik vind dat altijd erg interessant. Lijkt me erg mooi. Ook goed dat je tipt om online tickets te kopen!

 2. Ik bezoek ook altijd graag historische plekken op reis. Ze hebben echt iets bijzonders. Zo’n ondergronds theater is ook mooi, de akoestiek moet er prachtig zijn. Dat is mij wel bijgebleven na het bezoeken van een ondergronds theater in Australië. En die brommers, hoe gaaf!

  1. Helaas kan er in dit theater niet echt meer veel gespeeld worden: het is volledig overgebouwd door nieuwere gebouwen. Je kan enkel nog in de vroegere kelders lopen, de rest is opgegaan in woonhuizen. Dat maakt het ook wel bijzonder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts