Bezienswaardigheden Capri: Tips en inspiratie

Ga je naar Capri? Wat is er te zien en doen? Lees hier persoonlijke reistips en ontdek welke bezienswaardigheden in Capri je zeker niet mag missen!

Al van oudsher spreekt Capri, het piepkleine eilandje voor de kusten van Napels, tot de verbeelding. Van Romeinse keizers tot flamboyante 19de eeuwse industriëlen en schrijvers (met veel geld), allemaal waren ze verknocht aan het eiland, dat al snel een reputatie als decadent vakantieoord voor de superrijken verwierf.

Er werden gedichten en boeken en liedjes over geschreven, allemaal geweldige destination marketing avant la lettre, die je bijna dwangmatig influisteren dat je er wel eens moét geweest zijn. Dus zijn we gegaan.

Deze blogpost maakt deel uit van een rondreis van 9 dagen doorheen de ruime regio rond Napels. Lees hier mijn uitgestippelde reisroute.

Inhoud

Hoe geraak je in Capri?

Capri is enkel met de ferry te bereiken. Vanuit Napels duurt de overzet zo’n 45 minuten enkel, vanuit Sorrento doe je er 20 minuten over. Het eiland is perfect te voet of met het plaatselijke lokale vervoer te bezoeken, dus het is niet nodig om een auto mee over te zetten. Uurregelingen voor de ferry-overtochten vind je hier.

Wij zijn meteen all the way gegaan en bezoeken het eiland in mini-groep-daguitstap, waar meteen ook een rondvaart rond het eiland met een vluchtig bezoek aan de verschillende grotten (en voor de volledigheid ook een ciabatta als lunch) zit inbegrepen. Meer info over georganiseerde bezoeken vind je hier. Het is ook mogelijk om vanuit Napels een trip te boeken.

 

 

De grotten van Capri

We worden ‘s ochtends in ons hotel opgehaald en naar de kleine haven van Sorrento gebracht, waar de boot en de rest van de groep wacht. We zijn in totaal met 10 en het is een bonte verzameling aan nationaliteiten: Argentijnen, Ieren, Amerikanen en Australiërs. We zitten in goed gezelschap.

De boottocht zelf wordt begeleid door twee jonge gasten. Hun uitleg is summier, voor extra uitleg moet je het niet speciaal doen, maar de vaarroute langs de grillige kust en dan naar Capri, en de boottocht rond het eiland met hier en daar een stop bij een interessante grot (de rode grot met rode koraal, de witte grot met stalagmieten en -tieten en een formatie in de vorm van een Madonna, en de groene groet) zijn de moeite.

We varen ook door de Faraglioni, de bekende rotsen van Capri, waar volgens de Odyssee de sirenen Odysseus en zijn crew probeerden te verleiden.

rotsen Capri
Voor de erg bekende blauwe grot blijven we even dobberen. De toegang is 13 euro voor een boottochtje van amper 5 minuten. 4 euro gaat naar de stad, 9 euro naar de uitbaters die er stinkend rijk van worden; de bootjongens nemen zelfs het woord maffia in de mond. De wachtrij is meer dan 90 minuten, en niemand heeft eigenlijk nog veel zin om te gaan.

We passen collectief voor een bezoek, zodat we meer tijd kunnen doorbrengen op het eiland zelf.
Ik ben er niet kwaad om. Ik ben mijn pilletjes tegen de reisziekte in het hotel vergeten en ben ondertussen kotsmisselijk. Gelukkig voel ik me eens met de voetjes op vaste grond en met de hulp van een plaatselijke Capri-apotheker weer snel beter.

Capri bezoeken

We hebben een dikke 3 uur om het eiland te verkennen. Dat is dan het nadeel van zo’n groepstour: je bent gebonden aan vaste uren, en 3 uur is eigenlijk veel te kort om het eiland goed te bezoeken. Je kan er gerust een volledige dag doorbrengen.

Het eiland Capri telt 2 stadjes: Capri en Anacapri dat hoger gelegen is (“ana” betekent “omhoog” in het Grieks). Wij nemen vanuit de haven de kabelbaan of funicular die je in een korte steile rit naar het centrale pleintje van Capri brengt.

Het is fijn wandelen in de smalle, drukke straatjes met kleine winkeltjes en de onvermijdelijke foute souvenirs. Oh, en limoncello. Erg veel limoncello.

Ik heb voor Reisroutes.be een reisgids geschreven met een volledige rondreis van 9 dagen in de Baai van Napels. Je ontdekt Napels, de Amalfitaanse kust en Pompeii via een volledig uitgewerkte autoroute die je langs bekende maar ook minder bekende plekken van deze prachtige streek brengt. Voor slechts 10 euro is de digitale reisgids van jou :)! Kopen kan hier!

Bezienswaardigheden Capri

Gezien de korte tijdspanne hebben we helaas niet zo erg veel kunnen bezichtigen. Hierbij enkele aanraders:

 • De Giardini di Augusto, een mooie tuin met sculpturen en bankjes om uit te rusten in de schaduw en vooral te genieten van het overweldigende uitzicht op de Faraglioni-rotsen of de kronkelweg naar de Villa Krupp.
 • De restanten van de Villa Jovis (de Villa van Jupiter), een residentie van keizer Tiberius, die er tot zijn dood in 37 na Christus verbleef. Het moet ooit een gigantisch complex van zo’n 7.000 m² geweest zijn, maar nu blijft er niet veel meer van over. Je kan de site bereiken via een stevige wandeling van ongeveer 40 minuten vanaf het centrale plein van Capri.
 • De Villa Lysis of Villa Fresen (niet ver van de Villa Jovis) dateert van 1904 en werd gebouw in opdracht van de flamboyante graaf en schrijver Fersen-Adelsward. Hoewel het huis volledig leeg is, geeft het toch een beeld van de rijkdom en weelde waarin de vroegere bewoners leefden. De graaf was zelf niet zonder schandalen, en stierf er in 1923 aan een overdosis champagne en cocaïne.


Bezienswaardigheden Anacapri

Je kan vanuit Capri te voet of met de bus naar Anacapri, met deze aanraders:

 • de stoeltjeslift vanaf de Piazza Vittoria, die je brengt naar de top van de Monte Solaro, het hoogste punt van het eiland (596 m). Ik ben geen grote fan van stoeltjesliften en bengelende benen, maar uiteindelijk zou het allemaal wel meevallen, en ik heb nu wel spijt dat wij de stoeltjeslift niet genomen hebben (ik steek op het tijdsgebrek); het panorama op de baai moet er adembenemend zijn.
 • de Chiesa di San Michele, met een vloer van duizenden beschilderde tegels die het Aards Paradijs weergeven als een tot de verbeelding sprekende exotische wereld.
 • de Villa San Michele die dateert uit de 19de eeuw en gebouwd werd in opdracht van de Zweedse wetenschapper en filantroop Alex Munthe. Al van bij de publicatie van zijn boek Het verhaal van San Michele in 1929 is de villa een populaire toeristische attractie. Je vindt er naast de nalatenschap van Munthe (in beheer van de Zweedse overheid) ook kunstschatten die gevonden werden in de diverse Romeinse villa’s op het eiland.

Is Capri de moeite?

Mja, uiteindelijk wel. Voor ons was het eerder een letterlijke “Go with the flow”-dag. Eens niet zelf op de baan, maar ons gewoon laten rijden (of varen) en ontspannen, en in mijn geval de inhoud van mijn maag onder controle houden.

Ik ben blij dat ik er geweest ben en dat ik het eiland gezien heb. Ik had er zelfs graag nog iets langer vertoeft, om bijvoorbeeld die stoeltjeslift te kunnen uittesten of de villa Jovis (of wat er van overblijft) te bezoeken, maar of ik daar nu nog eens speciaal voor ga terugkeren? Ik denk het niet.

Ik heb voor Reisroutes.be een reisgids geschreven met een volledige rondreis van 9 dagen in de Baai van Napels. Je ontdekt Napels, de Amalfitaanse kust en Pompeii via een volledig uitgewerkte autoroute die je langs bekende maar ook minder bekende plekken van deze prachtige streek brengt. Voor slechts 10 euro is de digitale reisgids van jou :)! Kopen kan hier!

Reisgidsen voor Capri

Bewaar dit bericht voor later

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site 🙂 Dank je wel!

Total
0
Shares
2 comments
 1. Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

  Alvast dank vor de inspiratie !

  groetjes

  Karen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts