In deze blogpost probeer ik je ervan te overtuigen om de Capella Sansevero zeker niet over te slaan tijdens je bezoek aan Napels.
Een klein beetje geschiedenis
De Capella Sansevero dateert van 1590, toen hertog Giovanno di Sangro, die net van een zware ziekte genezen was, als dank aan Maria een kapel liet bouwen in de toenmalige tuinen van het Palazzo Sansevero.
In 1613 werd het gebouw omgebouwd als familiegrafkapel. Haar huidige uiterlijk dankt de kapel echter aan Raimondo di Sangro, prins van Sansevero, die haar in de loop van de 18de eeuw grondig liet restaureren en aanpassen. Van de oorspronkelijke vloer (een 3D-labyrint in zwart/wit-tegels, in de vrijmetselarij symbool voor initiatie) blijft nog maar een klein stukje over. De overweldigende plafondschildering uit 1749 (“De glorie van de hemel”) heeft wel de tand des tijds doorstaan. Net als de 28 barokke beelden(groepen) die di Sangro in de betrekkelijk kleine ruimte liet plaatsen.

De indrukwekkende beelden van de Capella Sansevero
De beelden, in combinatie met het volgeschilderde plafond, werken erg overdonderend wanneer je de kapel binnengaat.
De 28 beelden stellen verschillende allegorieën voor, en orneren de tombes van een aantal di Sangro-familieleden. De ‘Gesluierde Waarheid’, ook wel ‘Bescheidenheid’ of ‘Kuisheid’ genoemd, versiert het graf van de prins zijn moeder. De ‘Vrijlating van Bedrog’ duidt het graf van zijn vader aan. Blijkbaar waren er ook in die familie wel enkele issues…
Het meest bekende beeld is dat van de Cristo Velato, of de ‘Gesluierde Christus’, een prachtstuk gehouwen ui 1 blok marmer. Het is zo fijn uitgewerkt dat men toentertijd dacht dat het stand was gekomen door een occult proces waarbij organisch materiaal tot steen werd veranderd. En het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Het talent en de skills van de beeldhouwer (een zekere Giuseppe Sanmartino) zijn zeer indrukwekkend, en ik heb er echt minuten gefascineerd naar zitten kijken.

De “anatomische machines” van de Capella Sansevero
Je kan het trouwens niet kwalijk nemen dat de mensen in die tijd wat achterdochtig waren over de activiteiten van de prins. Di Sangro’s interesse en experimenten in alchemie waren geen geheim, en hij werd hiervoor door de kerk zelfs geëxcommuniceerd.
Die fascinatie voor het occulte kan je ook terugvinden in de kelder van de kapel, waar eigenlijk nog de bijzonderste bezienswaardigheid wacht. Elk in een glazen kast staan twee “anatomische machines“: een man en een vrouw (oorspronkelijk was ze ook in verwachting, maar de foetus is verdwenen) waarvan het volledig bloedvatenstelsel en enkele organen blootliggen. Een soort Körperwelten avant la lettre.
In het begin dacht men dat di Sangro (What’s in a name?) er echt in geslaagd was om de bloedbanen te vrijwaren van ontbinding. Maar onderzoek heeft ondertussen aangetoond dat hij gewerkt heeft met ijzerdraad, bijenwas en zijde. Het maakt er de lichamen echter niet minder macaber (en fascinerend) op, en het is toch even slikken als je ze ziet staan.
De Capella Sansevero is niet groot – je bent er op een halfuur wel door. En misschien is de toegangsprijs een tikkeltje aan de hoge kant. Maar het is één van die onvergetelijke plekken die me voor de rest van mijn leven zullen bijblijven.
Er hangt in die kapel, trouwens nog steeds eigendom van de Sansevero-familie, een bizarre sfeer, moeilijk te vatten of te beschrijven in woorden. En dat schrijf ik niet om me er gemakkelijk vanaf te maken ;-). De beelden en anatomische machines lijken een poging om het onvermijdelijke vast te houden en te controleren, wat uiteraard niet lukt. Maar via zijn pogingen en experimenten is de nalatenschap van Raimondo di Sangro ergens wel weten ontsnappen aan de Dood.
Praktische info Museo Capella Sansevero en reistips Napels
- De Capella Sansevero is te betalen. Meer info, prijzen en openingsuren vind je op de officiële website.
- Ik verbleef in Napels in Carafa Suite, een wat doe-het-zelf B&B waar we een eigen studiootje ter beschikking hadden. Centraal gelegen, goed bed, maar ontbijt is maar zo-zo en de Wi-Fi no-no. Globaal prijs-kwaliteit echter wel ok.
- Deze blogpost maakt deel uit van een rondreis van 9 dagen doorheen de ruime regio rond Napels. Lees hier mijn uitgestippelde reisroute.
- Ik heb voor reisroutes.be een praktische reisgids geschreven. Anders dan traditionele reisgidsen vertrekt deze digitale publicatie van een concreet uitgewerkte rondreis die je naar bekende en bijzondere plekken brengt. Voor 10 euro heb je de volledige gids (72 bladzijden A4, na aankoop meteen te downloaden).
- Op zoek naar meer reisgidsen? Bekijk zeker ook eens het erg uitgebreid aanbod bij dezwerver.nl!
- Napels is gemakkelijk individueel te bezoeken. Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Brussel en Amsterdam (zoek goedkope opties via momondo) en aan de luchthaven kun je met Sunnycars gemakkelijk een auto huren (zo hebben wij het gedaan :))
- Reis je toch liever in groep? Djoser biedt verschillende groepsreizen en wandelvakanties naar de regio.
- Zin om Napels op een andere manier te ontdekken? Bij BajaBikes kan je een georganiseerde fietstocht boeken.
Meer reisgidsen over Napels
[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text]
Pin dit bericht voor later
Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Jeetje, ik vind die dode lichamen inderdaad akelig om te zien zeg! Maar ook wel indrukwekkend.
Ja, dat is het helemaal 🙂
Het lijkt me echt een bijzondere ervaring om daar rond te lopen!
Dat is het zeer zeker 🙂
Hmmm die lijken/skeletten dat hoeft niet van mij hoor. Sorry not convinced… Je moet denk ik echt van kunst/cultuur houden wil je dit gaan bezoeken. Als ik ergens op vakantie bent ga ik meestal niet lang, dus zoek ik echt de highlights uit.
Haha, ja, ik denk dat “highlights ook voor iedereen wel wat persoonlijk is. Dat was er in ieder geval eentje voor mij ;-). Maar ik begrijp dat het niet voor iedereen is.
Leuke blog om te lezen. Informatief. Als wij ooit eens naar Italië gaan, staat Napels op mijn lijstje om eens te bezoeken.
Dank je wel voor het compliment 🙂
Dit is persoonlijk niet helemaal mijn ding met de skeletten/ lijken. Maar ik kan me goed voorstellen dat als je interesse daarbij ligt het een hele coole trip is. Ik zou in Napels alleen wat anders bezoeken.
Daar kan ik zeker inkomen 🙂 Het is niet voor iedereen, en gelukkig zijn er in Napels tal van andere zaken te bezoeken 🙂
Super tof. Ik kan mij voorstellen dat het leuk is om hier een bezoekje aan te brengen. Een half uurtje is wel kort, maar fijn als je meer wil zien 😉
Het is echt niet zo groot: de kapel zelf en dan die anatomical machines. Maar dat maakt het idd handig als je dan meer wil zien in de stad zelf 🙂
Zeer interessant en volledig verslag! Dit moet ik bijhouden als ik eens die richting uitga
Dank je wel 🙂
Ik zou zo graag een keer naar Napels willen! Ik weet niet of ik dit museum dan ook ga bezoeken, maar wie weet 🙂
Het is zeer zeker de moeite, als je wat van bizarre bezienswaardigheden houdt… 😉
Woow, interessant reis verhaal! Napels staat nog hoog op mijn lijstje voor 2018:)
Indrukwekkend, klikte meteen al door naar je andere reistips over Napels, lijkt me erg leuk om een keer te bezoeken deze stad.
Oh, dank je wel! Erg leuk om te lezen dat ik je ook verder kon inspireren 🙂 Napels is zeer de moeite 🙂
Wat een sloeber is die David Sivyer, want je mag er geen foto’s maken he.
Vooral de gesluierde Christus vond ik echt fantastisch om te zien :-)!
Ja he, echt bijzonder! Ik kon er uren (figuurlijk dan) naar blijven kijken…
En leve David Sivyer 😉