Wat te doen aan de Amalfikust? 7 tips

7 tips voor je bezoek aan de Amafikust. Wat is er te zien en te bezoeken in Amalfi, Ravello en Positano? Waar kan je lunchen met het mooiste uitzicht?
amalfi prachtig ravello
[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Wat is er te zien en doen in de Amalfikust? Wat mag je zeker niet missen?
De Amalfitaanse kust of Amalfikust wordt algemeen gezien als één van de mooiste kusten ter wereld. Ik heb nog niet alle kuststreken ter wereld gezien, dus ik kan deze bewering noch bevestigen noch ontkennen 😉 , maar het is er inderdaad best wel mooi.

Ben je van plan om binnenkort de streek te bezoeken? Lees dan zeker verder, want onderstaande tips komen dan ongetwijfeld van pas.
Deze blogpost maakt deel uit van een rondreis van 9 dagen doorheen de ruime regio rond Napels. Lees hier mijn uitgestippelde reisroute.

Zelf rijden langs de Amalfikust?

Ik ga het maar meteen bekennen: wij hebben niet zelf langs de Amalfikust gereden. Na onze close encounter met de Vesuvius en de stress die daarmee gepaard ging, was de drang om zelf over de bochtige wegen te scheuren niet zo bijster groot meer. Wij hebben ons (vanuit Sorrento) “laten rijden”. Toegegeven, het was niet goedkoop (75 euro pp), maar zijn wij blij dat we het zo gedaan hebben.

We werden ‘s ochtends netjes vanuit ons hotel opgehaald en ‘s avonds ook weer afgezet, om samen met een 6-tal andere mensen (Britten en Amerikanen) en een vlotte Italiaanse chauffeur de Amalfitaanse kust te verkennen. Geen bijna-dood-ervaringen langs veel te smalle wegen en haarscherpe bochtjes, geen uren zoeken naar een parkeerplaats (want dat is ook voor de lokale bewoners een groot probleem), geen stress en gewoon… vakantie, mét fotostops op die plaatsen waarvan je een foto wil hebben.

Ook interesse om de Amalfikust zo te bezoeken? Dan vind je hier meer info.

Ik raad het met andere woorden niet aan om zelf te rijden, tenzij je je volledig op je gemak voelt op smalle, bochtige wegen, vol assertieve Italiaanse chauffeurs. En het op je bucket list staat.

Amalfikust reistips

Amalfikust met het openbaar vervoer?

Wil je niet zelf rijden, en is een budget van 75 euro pp te hoog, dan kan je de kust ook met het openbaar vervoer bezoeken. Er zijn SITA-bussen die rechtstreeks vanuit Sorrento tot Amalfi gaan (uurregeling). Je bezoekt de kust dan overigens best vanuit Sorrento, want in die richting rijdt hij “aan de goede kant van de baan” voor de beste uitzichten. Zorg overigens ook dat je rechts in de bus zit, indien mogelijk aan een raampje.

Je kan vanuit Amalfi weer terugkeren naar Sorrento met de bus, maar misschien is het dan leuker om het vanuit die richting met de ferry te doen. Zo krijg je nog een ander (spectaculair) zicht op de kustlijn (meer info).

Het grote nadeel van reizen met de SITA-bus is dat deze niet speciaal voorzien is op toeristen en vaak overvol zitten. Je reist “zoals de locals”, maar die zien de kust elke dag, dus er zijn geen fotostops onderweg.

Een tussenoplossing kan de rode “Hop-on-Hop-off”-bus zijn die je ook terugvindt in Europese steden. Ook hier geen fotostops, maar in het algemeen minder vol, en je kan boven in de open lucht zitten (beter voor foto’s). Er zijn verschillende routes, dus afhankelijk van wat je wil zien, kan je je plan uitstippelen. Meer info vind je hier.

Blijf niet te lang hangen in Positano

De eerste stop van de route (vanuit Sorrento) is meestal Positano, en het ziet er allemaal “ooh” en “aah” en knap uit, zo verticaal gebouwd tegen de helling. Maar eigenlijk is hier geen zak te beleven. Zelfs het kiezelstrand is niet echt uitnodigend. Loop er wat rond in de kleine straatjes, vergaap je aan de veel te dure boetieks, loop misschien even binnen in de kleine kathedraal, en ga dan weer verder.

Voorzie in plaats daarvan wat meer tijd in Amalfi. Dit kleine stadje heeft zijn plaats in de geschiedenis, en dat merk je aan de belangrijke kathedraal en de enkele kleine musea die dieper op de historiek van de stad ingaan. Amalfi is vooral ook erg gezellig, met vrolijke terrasjes en heel wat winkeltjes, die bijna allemaal spullen op basis van citroen verkopen.

 

Lunch in Scala, met zicht op Ravello

Ga je naar Ravello (en dat hoop ik van wel!), dan kan het fijn zijn om te lunchen in Scala, “aan de overkant” van de bergpas naar Ravello (Scala ligt links, Ravello rechts). Vanuit Scala heb je een erg mooi zicht op de overbuur, en het is er – naar Amalfitaanse normen – rustig. Er zijn verschillende eetgelegenheden.

Amalfikust reistips

Bezoek het prachtige Ravello

Ravello is mijn Amalfikust-favoriet. Het ligt wat hoger in de bergen, wordt al bij al minder overrompeld door toeristen, de weg ernaartoe is pittoresk, en eenmaal bovengekomen heb je geweldige uitzichten. Het stadje is al eeuwenlang populair bij de mensen die het zich kunnen veroorloven om er een buitenverblijf te hebben, en je kan er dan ook enkele zeer knappe oude villa’s bezoeken, zoals de Villa Rufolo of de Villa Cimbrone, waarvan de panorama’s meerdere reisboekencovers sieren.

 

Ik had hier gerust een hele dag kunnen doorbrengen, maar dan is dan het nadeel van het reizen of verkennen in groep: er is een strak schema. En dat brengt me naar de volgende tip…

Verder dan Amalfi

De Amalfikust eindigt niet in Amalfi, maar loopt nog tot Salerno, zo’n 25 km verder (of een dik uur rijden volgens Google Maps, en ze zullen er niet ver naast zitten). De meeste dagjestoeristen keren na Amalfi (of Ravello) terug (ook ik beken schuld). Heb je echter meer tijd, dan loont het de moeite om de kustweg tot Salerno te volgen. Er wachten je nog enkele erg bijzondere vergezichten, en dat deel van de kust is bovendien een pak minder druk.

Vergeet ook dit niet

Ben je snel reisziek, vergeet dan je reispilletjes niet. Dat geldt trouwens ook voor je fotocamera (al staat dit los van reisziekte). Het zou simpelweg zonde zijn, mocht je niet enkele impressies op de gevoelige plaat kunnen vastleggen.

Reisgids over de Amalfikust

Ik heb voor reisroutes.be en euroreizen.be een praktische reisgids geschreven. Anders dan traditionele reisgidsen vertrekt deze digitale publicatie van een concreet uitgewerkte rondreis die je naar bekende en bijzondere plekken brengt. Voor 10 euro heb je de volledige gids (72 bladzijden A4, na aankoop meteen te downloaden).

Meer reisgidsen

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][vc_column_text]

Pin dit bericht voor later

tips amalfikust bezienswaardigheden[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Dit bericht bevat affiliate-links. Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Total
0
Shares
20 comments
 1. Heel leuk om te lezen.
  Gouden tips en prachtige beschrijvingen,
  Doet goesting krijgen om er eens opnieuw heen te gaan.
  Vlote schrijfstijl.

 2. Prachtige kustlijn! En die dorpjes/stadjes die hier liggen zijn heerlijk om te bezoeken. Jammer dat het er zo druk is, maar als je buiten de aller drukste periode gaat…

 3. Amalfikust juli 2019 geweest. Ga met de bus, niet zelf rijden. Gekkenhuis op de kustweg geen parkeerplaats, scooters, bussen, auto s die elkaar op de centimeter passeren. De drukte hoort erbij in juli een Italiaans theaterstuk.
  De amalfikust italie op z n best

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts