De Tangkuban Perahu-vulkaan bezoeken? Praktische info + tips

Tangkuban Perahu vulkaan Java Kawah Domas
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Op rondreis in West-Java? Vergeet dan zeker niet de Tangkuban Perahu te bezoeken! Deze oude vulkaan ligt op zo’n 30 km van Bandung, de hoofdstad van West-Java, en heeft verschillende kraters waar je langs kan wandelen. De vulkaan is zo’n 2076 meter hoog en is zo gevormd door de uitbarstingen en erosie dat het lijkt op een omgevallen schip, in het Javaans ‘Tangkuban Perahu’.

De Tangkuban Perahu-vulkaan is officieel nog steeds actief, maar barste voor het laatst uit in 1983. Wel stoot hij nog regelmatig wolken van giftige gassen uit, waardoor delen van de vulkaan afgesloten zijn voor het publiek. Maar daar merk je als bezoeker eigenlijk weinig van.

De kraters van de Tangkuban Perahu

De Tangkuban Perahu heeft meerdere kraters, waarvan drie hoofdkraters: de Kawah Upas, de Kawah Ratu en de Kawah Domas.

Kawah Upas is de oudste krater van de vulkaan. Deze krater is omgeven door een woestijnachtig zanderig terrein waar niks groeit. De krater is namelijk nog steeds actief en spuwt constant giftige gassen uit. De plek heeft wel wat weg van de Vesuvius.

Ook Kawah Ratu stoot met regelmaat nog gevaarlijke gassen uit. Deze krater is van een afstandje wel te bekijken en is de eerste krater naast de parkeerplaats. De krater is enorm met een meer in het centrum, en wordt omgeven door bomen die zwartgekleurd zijn door de zwavelgassen die uit de krater opstijgen.

Kawah Domas is de enige krater die open is voor het publiek, maar enkel te bezoeken is onder begeleiding van een gids. Deze krater ligt heel wat lager, en de wandeling ernaartoe vanaan de Kawah Upas is echt de moeite, langs verweerde bossen met kronkelende bomen en over soms gevaarlijk steile trappen.

Onder leiding van een gids kan je deze krater tot zeer dichtbij benaderen en is het zelfs mogelijk om een voetmassage met de zwavelmodder te krijgen, of een eitje te bakken in het hete water van de krater. Kawah Domas is wat te vergelijken met de Solfatara bij Napels. Overal hangt de typische geur van zwavel (of zijn het rotte eieren ;-)), klinkt het sissend geluid van ontsnappende stoom, en borrelen kokende poelen water.

De kraters zijn omgeven door kraampjes die naast souvenirs,  ook eten en drank verkopen. Zin in een snelle snack of verkwikkende koffie na de wandeling, dan kan dat hier.

Aan de voet van de vulkaan vind je nog de Ciater Hot Springs. Je kan hier vanaf de kraters door het bos naar toe wandelen ( opnieuw enkel onder begeleiding van een gids) of er met de auto naar toe rijden. Bij de hot springs kan je zowel pootje baden in de hete poelen, of je helemaal in het warme water wagen. Het water komt direct van de Tangkuban Perahu en heeft een temperatuur tot 42,5°C.

Toegangsprijs en openingsuren Tangkuban Perahu

Om de kraters te kunnen bezoeken betaal je doordeweeks 200.000 IDR (ongeveer € 13), en in het weekend 300.000 IDR (ongeveer € 19). Voor een gids met wie je Kawah Domas kan bezoeken, betaal je nog eens zo’n 100.000 IDR tot 200.000 IDR (€ 6,5-13) per groep.

Toegang tot de Ciater Hot Springs kost 15.000 IDR tot 20.000 IDR (rond € 1), om de baden zelf te kunnen betreden betaal je tussen de 20.000 IDR en 80.000 IDR (tussen de €1 en € 5).

De kraters zijn dagelijks tussen 7u en 17u te bezoeken. De gidsen voor Kawah Domas werken tussen 7u en 14u, dus kom niet te laat toe.

Theeplantages onderweg

De vruchtbare bodem van de vulkaan is uitermate geschikt voor de groei van thee. Onderweg naar de top van de vulkaan kan je een theeplantage bezoeken. De theeplukkers gaan maar al te graag (en in ruil voor een kleine fooi) met je op de foto.

Meer praktische info voor je bezoek

 • De temperatuur boven op de vulkaan kan dalen tot 16°C, en het is dan ook verstandig om laagjes te voorzien qua kledij.
 • Bezoek de kraters vroeg op de ochtend voor het beste zicht. Later op de dag verschijnen er meer toeristen en kunnen de kraters in de mist komen te liggen. In het weekend is het extra druk met toeristen (zowel lokaal als internationaal).
 • Het is mogelijk om tot boven aan de vulkaan te rijden en daar de auto op de parkeerplaats te zetten, bij Kawah Ratu. Ben je met de bus, dan zal je onderweg moeten overstappen op een kleinere bus.
 • Wij hebben de Tangkuban Perahu-vulkaan bezocht vanuit Bandung en verbleven daar in het art deco Hotel Savoy Homann. Toegegeven, het hotel leek wat zijn beste tijd gehad hebben, maar toch was het een aangenaam verblijf. Het heeft ook best iets bijzonder, die art deco, die je toch vooral linkt aan Europese steden. Als Poirot-liefhebber hoopte ik om elke hoek de Belgische detective tegen te komen.
 • Ik heb de Tangkuban Perahu bezocht met Sawadee. Belangrijke opmerking: helaas staat deze excursie niet meer op het programma. Een beetje jammer, want ik vond dit één van de leukste dagen van de rondreis. Maar er is meer Bali in de plaats, en dat is dan ook weer mooi meegenomen :)!
 • Wil je Java en Indonesië in groep bezoeken? Zowel Djoser als Koning Aap hebben mooie groepsreizen naar Indonesië in hun aanbod. Of toch maar liever individueel? 333travel.be biedt meer dan 52 mogelijke reizen naar Indonesië, aanpasbaar aan jouw wensen!
 • Op zoek naar een reisgids of specifieke kaarten van Indonesië? Dezwerver.nl heeft een heel ruim aanbod!

Meer reisgidsen Indonesië

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Pin dit bericht voor later

tangkuban perahu vulkaan wandelen wat te zien en doen

 

In dit bericht zitten affiliatelinks verwerkt. Koop je iets via die links, dan krijg ik een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Total
0
Shares
34 comments
 1. Jeetje wat groots allemaal. Dan voel je je toch nietig als je daar eenmaal (na de wandeling) rond mag lopen.
  Indonesië staat ook nog op mijn lijstje van te bezoeken landen.

 2. Ik vind de foto’s bij de vulkaan geweldig omdat de mensen zo ‘klein’ zijn. De natuur is ook groots maar dat merk je niet altijd. Op dit soort plekken is het nog meer voelbaar. Ik vind vulkanen altijd iets heel machtigs hebben en zou deze dan ook graag ooit bezoeken. Voorlopig staat het helaas niet op de planning.

 3. Wat tof dat je hier langs de vulkaan en de kraters mag wandelen, vaak wordt dit dichtgegooid en alleen opengesteld voor georganiseerde tours. En dan ben je een smak geld kwijt voor een kort en georganiseerd ritje. Deze wandeling lijkt mij erg bijzonder, en wat ziet het er prachtig uit! Ik ben dol op Azië en dit gedeelte staat hoog op mijn wishlist!

 4. Indonesië staat nog op m’n wensenlijst. Toen ik in Maleisië zat probeerde ik spontaan de oversteek tw maken, maar door een slechte wifi verbinding op het eiland waar ik zat lukte dit niet. Uiteindelijk belandde ik op een Thais eiland wat ik nog niet kende. Dus het pakte alsnog goed uit.
  Indonesië is dus mijn doel voor de volgende keer.

 5. Wat ontzettend mooi zeg. Ik ben nog nooit in Indonesië geweest, maar weet van oud collega’s die hier vandaan kwamen, hoe mooi het is en dat zie ik bij jou ook wel!

 6. Oh, wat mooi! ik ben hier nog nooit geweest, maar wel op Lanzarote, hoewel dat niet te vergelijken is, was daar de vulkaan ook nog hartstikke heet en werd daar nog eten gebraden op de top.

 7. Wow, ik vind het vulkaanlandschap altijd een beetje luguber. Maar die theeplantages vind ik wel supermooi. Indonesie staat nog steeds op mijn verlanglijstje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *