De tempel van Borobudur bezoeken? Praktische info + tips

Borobudur in Java bezoeken

Bij een bezoek aan Java zijn er twee culturele bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen: de Borobudur en de tempels van Prambanan (hierover in een later bericht meer).

De Borobudur-tempel ligt op zo’n 40 kilometer van Yogyakarta, in Midden-Java. Het is het grootste boeddhistische bouwwerk ter wereld. De tempel staat sinds 1991 dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geschiedenis van de Borobudur

De Borobudur werd gebouwd tussen 750 en 850 na Christus. In die periode had het boeddhisme uit India zich door de handel in specerijen verder tot in Zuidoost-Azië kunnen verspreiden. Deze tempel in de vorm van een grote stoepa, een typisch boeddhistisch bouwwerk, werd een belangrijk monument.

Nadat de islam op dezelfde manier haar intrede deed in de regio en steeds meer invloed kreeg, werd de Borobudur verlaten en vergeten.

Door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen van de nabijgelegen Merapi, de meest actieve vulkaan van Java, geraakte de tempel bedolven onder lagen as. De natuur hernam haar plaats in en de tempel raakte verborgen onder tropische begroeiing.

De lokale bevolking wist wel nog van het bestaan van de tempel, maar pas in 1814 werd de Borobudur officieel “herontdekt”. Engelse luitenant Sir Thomas Stamford Raffles hoorde over het bestaan van de tempel en zette zijn medewerker H.C. Cornelius (een Nederlandse archeoloog) en ruim 200 man aan het werk om de tempel terug te vinden tussen de assen en begroeiing. Het was een werk van lange adem, want pas in 1885 bereikte Jan Willem IJzerman de grondbasis van de tempel.

Aan het begin van de twintigste eeuw werd de tempel vervolgens grondig gerestaureerd, en tussen 1973 en 1984 kreeg de Borobudur met dank aan UNESCO een tweede grondige restauratiebeurt. Deze restauratie was net voltooid toen bij een bomaanslag in 1985 de tempel heel wat schade opliep.

Bij de laatste grote uitbarsting van de Merapi in 2010 kwam heel wat vulkanische as op de tempel terecht en hij was een tijd gesloten voor het publiek. Ondertussen is alles weer opengesteld en kan de Borobudur opnieuw in volle glorie bewonderd worden.

Structuur en betekenis van de Borobudur

De Borobudur is eigenlijk 1 grote stoepa met als basis een vierkant van 123 m op 123 m. De tempel bestaat uit 9 verdiepingen, waarvan de onderste 6 verdiepingen vierkant zijn (versierd met prachtige basreliëfs) en de bovenste 3 rond.

structuur Borobudur

(Bron afbeelding)

Deze verdiepingen vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos. Op de bovenste verdieping ligt 1 grote centrale stoepa, waaromheen 72 kleine stoepa’s liggen. De grote stoepa staat symbool voor het Nirwana, de boeddhistische “hemel”, terwijl de kleine stoepa’s symbool staan voor de weg die de boeddhist af moet leggen om het Nirwana te bereiken.

In de stoepa’s zelf staan beelden van de Boeddha, en wanneer je deze door de gaten aanraakt, zou dit geluk brengen.

Een bezoek aan de Borobudur

Heel wat bezoekers komen de zonsopgang bijwonen vanop de Borobudur. Het is er dan vaak ook zeer druk. Ik heb de Borobudur bezocht tijdens een rondreis met Sawadee. Wij bezochten de tempel in de namiddag, na een fietstocht en bezoek aan Candirejo, en eigenlijk was dat perfect. Het was er veel minder druk (ik heb zowaar enkele foto’s kunnen nemen zonder te veel toeristen op), niet te warm (handig als je al die étages naar boven wil klimmen) en het zonlicht van de late namiddag zorgt voor een warme lichtinval.

Java Borobudur bezoeken
De Borobudur en ik

Wat me vooral altijd zal bijblijven aan het bezoek is het adembenemend mooie uitzicht vanop de tempel, ver over de omgevende groene jungle en “de rustende architect”, een speciale formatie in de omliggende bergketen die – volgens de lokale verhalen – de versteende architect van de tempel is. En ja, ik zie hem er wel degelijk in!

Ben je nog in vorm tijdens en na de klim, vergeet dan niet om – naar boeddhistische traditie –  op elke verdieping van de tempel 7 rondjes met de klok mee te wandelen (ik heb me beperkt tot de bovenste verdieping).

Praktische info voor de Borobudur

 • De Borobudur is geopend tussen 6u en 17u, maar het is ook mogelijk om al vanaf 4u30 naar de tempel te komen voor de zonsopgang. Het is er sowieso altijd druk en kom daarom vroeg of juist tegen sluitingstijd. Vermijd het weekend. De meeste groepsreizen arriveren tussen 7u30 en 15u30.
 • De standaard toegangsprijs is of 325.000 IDR (ongeveer € 20). Wanneer je tussen al vanaf 4u30 en 6u de tempel bezoekt voor de zonsopgang betaal je 450.000 IDR (ongeveer € 28). Van plan om ook Prambanan te bezoeken? Koop dan een combiticket voor 560.000 IDR (ongeveer € 35). Dit combiticket is 2 dagen geldig.
 • Het is aan te raden om je goed in te smeren met een anti-muggenspray, zeker wanneer je rond zonsopgang de tempel bezoekt.
 • Draag kledij die je knieën en schouders bedekt.
 • Wij hebben de Borobudur bezocht vanuit Yogyakarta en verbleven daar in Hotel Eclipse, erg goed gelegen in de “restaurantjesbuurt” met veel eetgelegenheden in de buurt. Een aanrader? Het Thaïs restaurant net naast het hotel, met gewéldige pad thai!
  Aanvankelijk hadden we een kamer aan de drukke straatkant. Omdat we hier in totaal toch 3 nachten zouden verblijven, hebben we een rustigere kamer gevraagd en gekregen, aan de achterkant van het hotel.
 • Vanuit Yogyakarta is er een lokale bus (bij de Jombor Terminal) die je op ongeveer 1 uur bij het busstation bij de Borobudur brengt, nog 1 km van de tempel. Geen zin om te wandelen? Er staan heel wat fietstaxi’s klaar om je tot bij de ingang van de tempel te brengen.
 • Je kan ook kiezen voor iets meer luxe en een privéchauffeur regelen. Opgelet: wil je de tempel bezoeken bij zonsopgang moet je sowieso beroep doen op een eigen chauffeur, want de bussen vertrekken niet zo vroeg.
 • De allergemakkelijkste manier om de Borobudur te bezoeken, is via een georganiseerde tour. Er zijn heel wat mogelijkheden, vaak in combinatie met Prambanan of andere bezienswaardigheden en activiteiten. Ideaal als je niet erg lang in Yogyakarta bent, en toch zoveel mogelijk wil zien.

 

Reisgidsen Indonesië

[vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner] [vc_column_text]

Pin dit bericht voor later

borobudur bezoeken reistips wat te zien en doen

In dit bericht zitten affiliatelinks verwerkt. Koop je iets via die links, dan krijg ik een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text]
Total
0
Shares
11 comments
 1. Prachtige foto’s en wat leuk, al die achtergrondinformatie erbij. Ik zou voor een bezoek in de ochtend gaan, lekker rustig en een zonsopgang lijkt me daar prachtig, als het niet te druk is natuurlijk

 2. Jaaa hier wil ik graag heen hoor! Wat een fotogenieke plek is het he, zo mooi! Verder dan Bali ben ik nog niet gekomen, dus het wordt sowieso weer eens tijd om terug te gaan naar Indonesië!

 3. Oh wow, wát een indrukwekkende tempel! Ik ben echt dol op Azié, de mooie natuur én natuurlijk ook de tempels. Het wordt tijd om meer van dit mooie continent te bezoeken. Jouw artikel wakkert de wanderlust weer behoorlijk aan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *