De botanische tuin van Bogor: reistips en meer

onderweg in java
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Het is een hele tijd stil geweest op deze website. Dit komt eigenlijk vooral omdat mijn reis naar Java en Bali (Indonesië) van afgelopen zomer niet volledig gelopen is zoals gepland. Ik heb een serieuze “wake up call” gekregen, nadat ik te lang de waarschuwingen van mijn lichaam genegeerd heb. Nooit slim.

Maar ik loop vooruit op de feiten, en een verhaal leest aangenamer als je begint bij het begin. Dat is in dit geval 4 augustus 2018, de startdatum van de rondreis.

Onderweg naar Indonesië

Samen met reisgenoot Ann sta ik gelaarsd en gepakt in Schiphol, waar we een vlucht richting Doha en dan naar Jakarta nemen.
We hebben de reis geboekt met de Nederlandse organisatie Sawadee, en buiten nog 1 andere reiziger uit België, zijn al onze andere groepsgenoten Nederlanders. Dat gaat prima 😉 .

De eerste dag is vooral vliegen (we hangen in totaal zo’n 15 uur in de vlucht), en op 5 augustus landen we in de late namiddag in Jakarta. Omdat het rond 18u al donker is in Indonesië, kunnen we helaas geen verkennende stadsrit in Jakarta maken.

De botanische tuinen van Bogor

De volgende ochtend (6 augustus ondertussen) starten we na een warm Indonesisch ontbijt meteen aan de rondreis. Eindbestemming van de dag is Bandung, maar we maken een tussenstop in Bogor, het vroegere Buitenzorg. Niet zo veel afstand in kilometers, maar lang in rijtijd. We hangen vaak vast in het drukke Javaanse verkeer, wat een constante zal blijven doorheen de volledige reis.

Bogor is bekend om haar botanische tuinen van ruim 87 hectare groot. Wij zien er slechts een fractie van in een korte rondleiding tussen heel wat exotische planten, bomen en bloemen.

De tuinen werden in opgericht in 1817, door het toenmalige Nederlands-koloniale bestuur. Van 1840 tot ongeveer 1890 werden de tuinen beheerd door de Nederlandse botanist Johannes Elias Teijsmann. Na de Indonesische onafhankelijkheid werden de tuinen in 1962 onderdeel van het Nationaal Biologisch Instituut (LBN) van Indonesië. Nog steeds spelen de tuinen een belangrijke rol in farmaceutisch en ruraal onderzoek.

Midden in het groen ligt ook 1 van de 6 presidentïelel paleizen van Indonesië, gevestigd in de vroegere ambtswoning van de gouverneur. Nog bijzonder is het kerkhof met Nederlandse graven.

Wel jammer dat er auto’s in de botanische tuin toegelaten zijn. Het doet wat afbreuk aan de rust en groene oase die de plek zou kunnen zijn.

Tijdens de wandeling in de tuin komt een Indonesische vrouw mijn neus aanraken “omdat hij zo wit en groot is”. “Wit”, daar kan ik inkomen, “groot” is voor discussie vatbaar. In ieder geval een grappig moment.

Is de plantentuin van Bogor een bezoek waard? Als je onderweg bent van Jakarta naar Bandung wel, maar ik zou er niet speciaal een dagtrip vanuit Jakarta en terug voor maken.

Tegen de avond komen we aan in Bandung, bekend om haar koloniale Hollandse huizen in art deco. We overnachten ook in een art deco-hotel (Hotel Savoy Homann), dat wat last heeft van het ‘vergane glorie’-syndroom, maar voor de rest zeker ok is. Net buiten het hotel zien we hoe rioolproblemen in Indonesië aangepakt worden. Het is in ieder geval “hands on”!

Praktische info Botanische tuinen van Bogor

 • De botanische tuinen zijn dagelijks open van 9u tot 17u.
 • Toegangsprijs voor toeristen is 25.000 Rupiah, ongeveer 1,5 euro. Daarvoor moet je het in ieder geval niet laten.
 • Wij hebben overnacht in het art deco Hotel Savoy Homann. Toegegeven, het hotel leek wat zijn beste tijd gehad hebben, het linnengoed leek niet 100% wit meer, maar toch was het een aangenaam verblijf. Het heeft ook best iets bijzonder, die art deco, die je toch vooral linkt aan Europese steden. Als Poirot-liefhebber hoopte ik om elke hoek de Belgische detective tegen te komen.
 • Ik heb de Tangkuban Perahu bezocht met Sawadee. Belangrijke opmerking: helaas staat deze excursie niet meer op het programma. Een beetje jammer, want ik vond dit één van de leukste dagen van de rondreis. Maar er is meer Bali in de plaats en dat is dan ook weer mooi meegenomen :)!
 • Wil je Java en Indonesië in groep bezoeken? Zowel Djoser als Koning Aap hebben mooie groepsreizen naar Indonesië in hun aanbod. Of toch maar liever individueel? 333travel.be biedt meer dan 52 mogelijke reizen naar Indonesië, aanpasbaar aan jouw wensen!
 • Op zoek naar een reisgids of specifieke kaarten van Indonesië? Dezwerver.nl heeft een heel ruim aanbod!

Meer reisgidsen Indonesië

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Pin dit bericht voor later

bogor botanische tuinen java wandelen wat te zien en doen

 

In dit bericht zitten affiliatelinks verwerkt. Koop je iets via die links, dan krijg ik een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Total
0
Shares
17 comments
 1. Leuk om te lezen.
  Een mooie tuin lijkt mij. Jammer inderdaad dat er auto’s worden toegelaten wat mij inderdaad ook afbreuk lijkt te doen aan de rust. Zijn jullie het paleis ook nog in geweest? Of is dat echt alleen voor “genodigde”?

  1. Dat is een erg goede vraag! Ik denk dat het niet toegankelijk is, maar ik stelde me zelfs de vraag niet omdat we toch geen tijd hadden om het eventueel te bezoeken. We waren helaas niet erg lang in de tuin.

  1. Dat was het ook wel een beetje. En dank je wel voor je feedback, ook over de foto’s die ik hier niet zo geweldig vind. Ik had deze reis van in het begin weinig energie, en het moest allemaal wat snel gaan… te snel soms.

  1. Oh! Ik hoop dat je dan ook een reis naar Indonesië zal kunnen maken. Het is op zich al een erg bijzonder en fijn land om te bezoeken, en ik kan me voorstellen dat het met je roots nog des te specialer zal zijn.

 2. Dat was even schrikken… auto’s die er rond rijden in de botanische tuin. Onze vakantie in maart 2019 hadden we al uitgestippeld, nogmaals naar de Botanische tuin. We hebben deze tuin in 2014 ook al bezocht, een oase van rust, schitterend was het. Maar nu….vergeten we Bogor, langzamerhand wordt het een pretpark. Eetstalletjes hebben z’n entree ook al gedaan wat voorheen verboden was. Jammer.

  1. Is dat helaas niet wat er stilletjesaan aan het gebeuren is in volledig Java (en zeker Bali)? Het massatoerisme begint ook hier sporen achter te laten…
   Anderzijds kan je de arme bevolking niet verwijten dat ze graag een graantje meepikken van al die (internationale) aandacht…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *