Top

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Gelijkheid tussen man en vrouw is nog niet van onze tijd, ook niet wat reizen betreft. Vrouwelijke reizigers moeten – helaas – nog al te vaak rekening houden met mogelijke intimidatie en grensoverschrijdend gedrag.

Als reiziger heb ik een algemeen vertrouwen in “de goedheid van de mens”. Dat moet ook wel, anders zou ik waarschijnlijk nooit mijn deur uitkomen. Maar ik mag – als vrouwelijke reiziger – niet naïef zijn. Of zoals een Arabisch spreekwoord zegt: “Vertrouw op Allah, maar maak toch maar je kameel vast.”

Ik heb samen met een vriendin het noordelijke deel van het land verkend (Rajasthan), en ik kan alleen maar bevestigen: je wordt als vrouw in het oog gehouden. Onveilig hebben we ons er nooit gevoeld, het was vooral erg vermoeiend, al waren we toch blij dat we met 2 waren, en er soms een Indiër als chaperone mee was.

India is een divers, wondermooi, maar ook chaotisch land met eigen regels en sterke tradities. Hoewel het kastensysteem officieel is “afgeschaft”, beheerst het nog zeer sterk de samenleving. Naast alle grandeur van die prachtige, exotische paleizen, tempels en cultuur, is er veel armoede en ongelijkheid.

Ook wat vrouwenrechten en de behandeling van vrouwen betreft heeft India niet de allerbeste reputatie. Er zijn nog steeds erg veel kindhuwelijken (47% van de meisjes trouwt er voor haar 18de). En groepsverkrachtingen, ook van buitenlandse toeristen, halen ook bij ons het nieuws.

Ben je een vrouwelijke reiziger en van plan om India solo te verkennen? Dat zal je er geweldige dingen zien en warme mensen ontmoeten en onvergetelijke ervaringen beleven. Maar vergeet niet “om je kameel vast te maken”.
Volgende tips kunnen helpen om geen verkeerde signalen uit te zenden en het veilig te houden.

Reis zo weinig mogelijk alleen

Grote kans dat jij niet de enige solo-reiziger bent. Probeer vriendschap te sluiten met andere reizigers of sluit je aan bij (tijdelijke) groepjes, zodat je er zo weinig mogelijk alleen op uit trekt.

Draag bescheiden kledij

India is, in vergelijking met de westerse wereld, conservatief. De vrouwen dragen bedekkende kleding (en sari’s), dus geen strakke, korte shorts en rokjes of crop tops. Draag daarom zelf ook kleding die je schouders en knieën bedekt. Draag bijvoorbeeld lange rokken of jurken (die je daar spotgoedkoop kan kopen) of een luchtige lange broek. Slim is om altijd een sjaal bij je te hebben, zodat je je eventueel nog extra kan bedekken.

Ga niet alleen in het donker naar buiten

Zorg dat je in het donker niet alleen buiten bent. Je zou net als de inwoners met het licht kunnen leven, en opstaan bij zonsopgang en gaan slapen bij zonsondergang om toch zoveel mogelijk tijd buiten te kunnen besteden. ’s Ochtends vroeg is er al veel actie op straat, en bovendien kan je in het licht van alle vroegte ook vaak de mooiste foto’s maken.

Maak gebruik van speciale ruimten voor vrouwen

Als er speciale delen voor vrouwen zijn voorzien, maak daar ook gebruik van. Sommige treinen en metro’s hebben bijvoorbeeld een speciaal treinstel voor vrouwen. Ga je alleen op restaurant? Zet je dan in het gezinsgedeelte. Zo zit je niet in je eentje tussen mannen.

Betaal iets meer voor duurdere tickets

Spendeer iets meer voor een verblijf in een betere buurt of een rit in een luxueuzer treinstel. Kies voor de duurdere bussen en de duurdere taxi’s (die ook bij een centrale zijn aangesloten). Naast dat deze in het algemeen beter bewaakt en dus veiliger zijn, hebben ze meestal ook een airco. Boek ook online, zodat je ter plekke niet te lang hoeft te wachten voor een ticket.

Ben je van plan om gebruik te maken van bijvoorbeeld couchsurfen of Airbnb, boek dan een slaapplaats dat gehost wordt door een vrouw. Heb je een verblijf gevonden dan gerund wordt door een man die betrouwbaar lijkt, lees dan eerst zoveel mogelijk recensies van vrouwelijke reizigers en ga na of zij er zich comfortabel voelden.

Negeer mensen die je aanstaren

Je zal op straat aan- en nagestaard worden. Je ziet er nu eenmaal anders (en exotisch) uit, en of je dat nu wil of niet, dat nodigt staren uit. Negeer zoveel mogelijk de mensen die je aanstaren. Maak geen oogcontact, want dat kan een signaal geven dat verkeerd wordt begrepen. Draag eventueel een zonnebril, en als je blond haar hebt, is het geen slecht idee om het te bedekken, om zo minder aangestaard te worden.

Oncomfortabel? Doe het niet!

Op het moment dat je in een situatie of op een plek terecht komt waar jij je oncomfortabel voelt, loop dan zo snel mogelijk weg. Hetzelfde geldt voor activiteiten of uitnodigingen. Vertrouw op je intuïtie. Als iets niet goed of veilig voelt, moet je het ook niet doen. Durf kordaat nee zeggen.

Meer praktische reistips voor India

Ben jij al in India geweest en heb jij nog tips? Laat het weten in de reacties onderaan deze pagina.

Reisgidsen voor India

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Pin dit bericht voor later

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Hi! Ik ben Marie-Lise en hou van reizen, fotografie, lekker eten en geschiedenis. Met Reislustig.be wil ik je graag inspireren voor jouw volgende avontuur, ver of dichtbij. Volg me ook op Facebook, Instagram en Pinterest!

Comments:

 • 1 november 2017

  Dat zou me toch wel wat tegenhouden om echt te kunnen genieten van de reis.

  reply...
 • 1 november 2017

  Wat een goede tips, dankjewel. Ik heb meerdere van dit soort tips voorbij zien komen. En dit soort tips hebben me in het verleden ook wel afgeschrikt om India te bezoeken. Het lijkt me echter een prachtig land en ik vind het eten heerlijk.

  reply...
 • 1 november 2017

  Handige tips! India staat misschien wel helemaal bovenaan mijn bucketlist, maar door alle verhalen over de manier waarop tegen vrouwen wordt aangekeken ben ik er nog steeds niet geweest.

  reply...
 • 1 november 2017

  Wat een handige tips! Ik kan me voorstellen dat het ‘vermoeiend’ kan zijn om rekening te moeten houden met deze voorwaarden om het zo veilig mogelijk te maken. Maar het moet geen reden zijn om een land niet te bezoeken, India lijkt me nog altijd prachtig en bijzonder!

  reply...
 • 2 november 2017

  Wat een goed artikel. Ik ben soms wel eens wat te gemakkelijk en ga te veel uit van het goede van mensen. Dat is misschien een positieven eigenschap, maar niet altijd handig 😉
  Je tips worden dan ook zeker ter harte genomen 😉

  reply...
 • 2 november 2017

  Ik ben zelf 3x in India geweest, altijd met mijn lief. Fascinerend land, maar het is nu eenmaal anders voor een vrouw alleen. Dat heb ik al gemerkt, wanneer ik in mijn eentje rondliep. Goede tips, daar kun je wat mee!

  reply...
 • Amelie

  2 november 2017

  Wat een goede tips! Zeker en vast ook te onthouden voor in andere landen. Ik wist niet dat er in sommige landen gebruik werd gemaakt van aparte vrouwenzones of gezinszones. En dat Arabisch spreekwoord ga ik onthouden!

  reply...
 • 3 november 2017

  Wat een fijn artikel! Ik ben momenteel in gesprek om naar India te reizen voor een klus voor een hotelgroep, maar eerlijk gezegd vind ik het idee om alleen te gaan best eng. En terecht, zo te lezen. Ik ga zeker iets hebben aan deze tips, mocht de klus door gaan, maar ik probeer toch of ik iemand mee kan krijgen.

  reply...
 • 3 november 2017

  Het is toch vreselijk dat dit nodig is… India trekt mij helemaal niet, misschien wel ook door die talloze incidenten. Maar ik kan me voorstellen dat mensen die het land wel graag willen bezoeken veel hebben aan je tips! Goed stuk!

  reply...
 • 9 november 2017

  Het is goed om je er bewust van te zijn dat niet in alle vrouwen (helaas) dezelfde vrijheid hebben als in Nederland. Ookal wil je het graag anders zien, je kunt je voor je eigen veiligheid toch maar beter aanpassen. Goede tips. Ik droeg zelf ook altijd een “trouwring” om aan te tonen dat ik al bezet was

  reply...
 • 24 april 2018

  Dit is zo handig! India staat hoog op onze bucket list. Willen er dit jaar nog heen, dankjewel voor deze tips!

  reply...

post a comment