Top
Wicklow Mountains

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Op een boogscheut van Dublin ligt het Wicklow Mountains National Park. Je wordt er verwelkomt met een ruw landschap van kale, afgeschuurde, oude bergtoppen, meren, prachtige panorama’s, een majestueus landgoed en een kloostersite van bijna 1500 jaar oud.

Eigenlijk is het nationaal park “Ierland in een notendop“. Ben je op rondreis, dan geven de Wicklow Mountains een voorproefje van wat de rest van je reis zal brengen. Ben je maar enkele dagen in Ierland, bijvoorbeeld op citytrip in Dublin, dan loont het zeker de moeite om een daguitstap naar dit nationaal park te overwegen. In wat volgt, probeer ik je alvast te overtuigen waarom 😉 .

Sally Gap & the Military Road

Aan prachtige vergezichten in het Wicklow Mountains National Park geen gebrek. Maar in de aanloop Sally Gap zijn ze nog eens extra spectaculairder.

Sally Gap is een belangrijk kruispunt op wat bekend staat als ‘The Military Road’. Deze weg werd door de Britten aangelegd na de Ierse opstand van 1798, in een poging om de rebellen uit de Wicklow Mountains te verdrijven.
De weg langs enkele adembenemende uitzichten, waaronder het donkere water van Lough Tay, het Kippure-gebergte, de Glencree vallei en de waterval van Glenmacnass (zie ook verder).

 • De Military Road is 96 km lang. Er zijn pubs en cafés in Enniskerry en Roundwood, maar eigenlijk is het vooral de ideale plek voor een picnic.
 • GPS voor Sally Gap: 53.137002, –6.310129
Reisgids Ierland - Jump for Joy! :-)

Spectaculaire uitzichten, © Marie-Lise van Reislustig.be

Glendalough Monastic Site (het klooster van Glendalough)

De Glendalough vallei in het Wicklow Mountains National Park is een prachtig gebied dat jaarlijks vele bezoekers trekt. De vallei staat ook wel bekend als de ‘Valley of Two Lakes’, verwijzend naar – verrassing, verrassing! – de twee meren die in de vallei liggen. De vallei is ontstaan door de erosie van een gletsjer na de laatste ijstijd.

In de vallei zijn naast de prachtige natuur ook de resten van een vroeg-middeleeuwse kloostergemeenschap te vinden. De ‘Monastic Settlement’ van Glendalough omvat onder meer enkele kapellen en kerkjes, een begraafplaats en een (typisch Ierse) ronde toren.
Het klooster van Glendalough werd in de 6de eeuw gesticht door Sint-Kevin, en is hierdoor één van de oudste christelijke sites in Europa. Sint-Kevin vestigde zich aanvankelijk in de vallei  als kluizenaar. Hij kreeg echter steeds meer gezelschap van zijn volgelingen. Op zijn topperiode (12de eeuw), zou het klooster zo’n 3000 mensen gehuisd hebben.
De kloostergemeenschap is meerdere keren overvallen, maar kon zich steeds herstellen. Het definitieve einde kwam in 1539, toen de Engelse koning Hendrik VIII alle kloostergronden ophief en annexeerde.

 

In het Glendalough Visitor Centre kom je in een tentoonstelling en film meer te weten over de geschiedenis van de plek, die écht een bezoek waard is. Een wandeling rond het kleine meer – een stukje over houten ‘boardwalks’, altijd leuk! – brengt je op de terugweg langs een bos waar echt iets magisch hangt. Mochten er elfen en leprechauns bestaan, dan leven ze daar!

Magisch bos in Glendalough

Magisch bos in Glendalough, © Marie-Lise van Reislustig.be

Praktische tips voor je bezoek aan Glendalough

 • Toegang tot de kloostersite is gratis. Voor het Glendalough Visitor Center moet je betalen.
 • De parking is op weekdagen gratis, maar niet in juni, juli, augustus en op zon- en feestdagen. Je krijgt wel het geld terug als je het Visitor Center bezoekt. Een nogal ingewikkeld systeem als je het mij vraagt…
 • Er zijn heel wat mogelijkheden om vanuit Dublin een georganiseerde daguitstap naar Glendalough te maken (zie ook hieronder).
 • Meer info op de officiële website en op de website van Heritage Ireland


Glendalough Mines

De Glendalough Mines werden eind 18de eeuw opgestart, samen met een andere mijn in Glendasan, een aangrenzende vallei. Meer dan 150 jaar lang werd er lood, zink en zilver gewonnen. Tijdens zijn topperiode stelde de mijn meer dan 2.000 mensen te werk. Uiteindelijk werd de mijn gesloten in 1957.

Je kan overblijfselen van de mijndorpen en mijnen bereiken via een wandeling van 5 km die start aan het Upper Car Park in Glendalough (kostprijs: 4 euro). Al kan je je auto ook gewoon zetten aan het Glendalough Visitor Center (ongeveer 1,5 km verder)

Glendalough Mines

Glendalough Mines, © Andrew Wilkinson

Powerscourt Estate

Powerscourt Estate bestaat uit een prachtig landhuis (1741) en de daaromheen liggende tuinen. In 1974 brandde een groot deel van het huis af. Er volgde pas 20 jaar later, in de jaren 90, een grondige renovatie. Sindsdien is het open voor het publiek. Er is deels een tentoonstelling van het interieur, maar verder vind je er vooral kleine winkels en een restaurant.

Het zijn vooral de tuinen die Powerscourt Estate zo de moeite waard maken. Zo vind je, verdeeld over 19 hectare, onder andere een rozentuin, een Japanse tuin, een Italiaanse tuin, verschillende standbeelden en vijvers.

 • Toegang tot de tuinen is te betalen. Meer info vind je op de officiële site.
Powerscourt Estate

Powerscourt Estate, © Francesco Severi

Watervallen van Powerscourt en Glenmacnass

Het Wicklow National Park huist een aantal prachtige watervallen. De Powerscourt waterval is met zijn 121 m de hoogste waterval van Ierland. De waterval behoort – what’s in a name? – tot de Powerscourt Estate, maar ligt op 6 km van het landgoed, en heeft een aparte ingang. Rondom de waterval kan je vele wandelingen maken, dus nog een extra motivatie voor een stop.

Powerscourt Waterfall

Powerscourt waterval, © Dave Gunn

Langs de ‘Military Road’ vind je de Glenmacnass waterval. Deze waterval is goed te bereiken vanaf de Military Road en is voor velen een populaire (gratis!) halte onderweg. Ik vond hem heel eerlijk wat tegenvallen. Het leek eerder een uitgestrekt beekje dat over wat rotsen naar beneden glijdt. Maar op foto ziet hij er op andere momenten een pak indrukwekkender uit, dus misschien heb jij meer geluk.

 • GPS Glenmacnass waterval: 53.06427, -6.33683
Glenmacnass

Glenmacnass waterval, © nora.warschewski

De Johnnie Fox Pub

De Johnnie Fox Pub is één van de oudste en meest hooggelegen pubs van Ierland, en een belangrijke pub als het gaat om tradities. Zo word je er elke avond getrakteerd op Ierse muziek. Of je kan er ook inschrijven op een Hooley Night, waarbij je na een 4-gangen diner mag meezingen en -dansen op de tonen van Ierse zang en dans.

De Johnnie Fox Pub is dus de perfecte plek om ook dit aspect van de traditionele Ierse cultuur te leren kennen.

Johnnie Fox Pub

Johnnie Fox Pub – © pdvos

Glencree

Glencree is wat een bijzondere stop aan het begin van de Military Road. Er komen niet veel toeristen, en wij zijn er ook eerder per toeval terecht gekomen.

In oude barakken van het Britse leger (uit de 18de eeuw) werd in 1974 een ‘Centre for Peace and Reconciliation‘ ingericht, als reactie en tegengewicht op de bloedige conflicten die de Ierse samenleving op dat ogenblik (en helaas ook decennia later) teisterde. Dicht bij het centrum ligt een kerkhof voor Duitse soldaten die tijdens de oorlog stierven in Ierland, en een erg kitscherige Mariagrot.

Het is niet de meest spectaculaire stop langs de route, maar ik vond het wel een bijzonder stukje Ierland.

Glencree Duits Kerkhof

Glencree Duits Kerkhof – © Tambako The Jaguar

Hoe geraak je in Wicklow Mountains National Park, en andere reisinfo

 • Het Wicklow Mountains National Park ligt op ongeveer 30 km van Dublin. Heb je een huurwagen dan is het nationaal park zeer gemakkelijk te bereiken. Maar vanuit Dublin is het ook mogelijk om met de bus het nationaal park en Glendalough te bezoeken.
 • Er zijn ook heel wat mogelijkheden voor een georganiseerde daguitstap of excursie naar Wicklow Mountains NP vanuit Dublin. Klik hier voor de mogelijkheden.
 • Overnachten kan je in de buurt van Kilkenny, een klein stadje met ook zelf heel wat te zien (er is een blogpost in de maak 😉 )
 • Officiële website

Reisgidsen Wicklow Mountains en Ierland

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Pin dit bericht voor later

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Hi! Ik ben Marie-Lise en hou van reizen, fotografie, lekker eten en geschiedenis. Met Reislustig.be wil ik je graag inspireren voor jouw volgende avontuur, ver of dichtbij. Volg me ook op Facebook, Instagram en Pinterest!

Comments:

 • 4 april 2018

  Wat een mooi land is het toch. Al die kleuren maken het ook zeer fotogeniek

  reply...
 • 5 april 2018

  Waauw wat gaaf zeg en die trappen dan echt bijzonder om te mogen bekijken denk ik zo

  reply...
 • 6 april 2018

  Wat prachtig land! Hele mooie plek! Ik zou wel graag daar naar toe te gaan.

  reply...
 • 13 april 2018

  Wat een prachtige natuur! Deze plek spreekt zelfs mij heel erg aan en ik ga nooit op vakantie!

  reply...
 • 13 april 2018

  het is jaren geleden dat ik er was, maar wat is Ierland toch prachtig. Ik weet nog dat ik hier mijn ogen uit keek en ik snap weer helemaal waarom ls idd deze foto;s zie.

  reply...
 • 13 april 2018

  wauw wat is het hier prachtig mooi. Die natuur echt fantastisch. Ben er nog nooit geweest

  reply...
 • 13 april 2018

  Heb met veel plezier zitten lezen en genoten van je foto’s. Ierland staat op mijn verlanglijstje maar nu nog meer. Die waterval, de omgeving, dat bos en de pub… Ik wil alles eigenlijk wel zien en beleven!

  reply...
 • 13 april 2018

  zo mooi seg…

  Ik zou daar zo graag eens naartoe gaan, naar Ierland dan…
  Ik hoor van iedereen dat eht de moeite is en als ik deze foto’s zie heb ik ook geen reden om te twijfelen..

  Bucketlist!

  reply...
 • 13 april 2018

  Heel gaaf zeg die waterval vooral wat prachtig lijkt mij dat om daar te staan

  reply...
 • Lipstickencupcakes

  14 april 2018

  Waauw wat een prachtige plaatjes. Het ziet er betoverend uit zeg.

  reply...
 • 14 april 2018

  Wat een prachtige omgeving! En goede tip om via-via het geld weer terug te kunnen krijgen van de parking. Dat zijn van die dingen die je maar net moet weten!

  reply...
 • 14 april 2018

  Wauw echt heel mooi! Het is ook niet te vergelijken met ons landje he

  reply...
 • 14 april 2018

  Prachtig, wat een mooie foto’s die heel duidelijk de sfeer weergeven. Wij zijn wel ooit in Dublin geweest maar eigenlijk zijn we alleen in de stad gebleven (en naar trekpleisters als de Guiness-brouwerij geweest) maar er is nog zoveel meer. Dat blijkt dan weer wel.

  reply...
 • 14 april 2018

  Prachtig natuurgebied en prachtig land. Wil ik zeker eens naartoe.

  reply...
 • 15 april 2018

  Prachtig. Ierland heeft iets mysterieus over zich! Supertof en mystiek. een fotogeniek land hoor, wow

  reply...
 • 15 april 2018

  Je hebt me overtuigd. Het klinkt en ziet er super mooi uit. Een reisje naar Ierland staat nu op mijn bucketlist.

  reply...
 • 15 april 2018

  Ik wist niet dat het daar zo mooi was. Hou van de natuur, wandelen en fotograferen en dat kan daar zeker. Kan weer op de bucketlist.

  reply...
 • 17 april 2018

  wat super mooi! Ik ga in Juni weer naar Ierland, kan niet wachten

  reply...
 • 17 april 2018

  Wat een mysterieus en prachtig landschap toch daar he. En perfect te combineren met een city trip naar Dublin (die ik dringend eens moet doen).

  reply...
 • 18 april 2018

  We willen altijd maar ver weg voor mooie plekken, maar wat is het ‘dichtbij’ huis ook al prachtig!! Goed om dit te weten. Ben nog nooit daar in de buurt geweest, maar dat moet ik zo te zien toch wel eens gaan doen!! =D

  reply...
 • 18 april 2018

  Heel mooi inderdaad. Ik wil er al langs eens naartoe maar is er voorlopig nog niet van gekomen.

  reply...
 • Wannderful

  18 april 2018

  Ongelooflijk, die landschappen! En de streek biedt veel diverse leuke plekken, zo te lezen. Die tuin van dat landhuis lijkt me zeker ook de moeite. En dat magische bos!

  reply...
 • 23 april 2018

  Ierland is zoooomooi! Klopt het dat ik een stukje tekst mis onder het kopje ‘georganiseerde excursies vanuit Dublin’? En nu wil ik naar de Johnny Fox pub 🙂

  reply...

post a comment