Ierland en whiskey: Welke whiskey stokerij bezoeken?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Het is een beetje stilletjes op reislustig.be, voornamelijk omdat ik in juli voor een tweede keer in Ierland zat, maar nu als reisleider voor VTB-reizen, en dat vroeg heel wat voor- en nabeschouwing.

Net zoals bij mijn eerste trip naar the emerald isle (al zag het er nu door de droogte heel wat minder groen uit!) heb ik opnieuw een whiskey distillery (of stokerij of distilleerderij) bezocht.
Misschien toch wel bijzonder voor iemand die eigenlijk geen whiskey lust (al apprecieer ik wel het vakmanschap, dus geen boze mails sturen!)

Whiskey en Ierland, het gaat samen zoals worteltjes en erwtjes. Is je trouwens de extra “e” opgevallen? “Whisky” wordt gebruikt voor de whisky uit Schotland en Canada, en “whiskey” duidt de whiskey uit Ierland en de Verenigde Staten aan. De extra “e” heeft voor de rest geen enkele invloed op stookwijze of ingrediënten of wat dan ook. Maar bij deze is dat verschil toch wat toegelicht.

Er zijn heel wat whiskey stokerijen te bezoeken in Ierland, waarvan de bekendste Jameson en Old Bushmills (dat technisch gezien eigenlijk in Noord-Ierland ligt). En zijn het nu niet net die twee die ik bezocht heb!

Welke whiskey stokerij vond ik het meest de moeite? Je leest het hier 😉 !

Old Bushmills Distillery (Noord-Ierland)

Laat ik chronologisch beginnen met de eerste distilleerderij die ik bezocht heb: Old Bushmills, gelegen in Bushmills, een klein plaatsje niet ver van de Giant’s Causeway, bijzonder UNESCO-Werelderfgoed in Noord-Ierland (waarover mettertijd uiteraard ook nog wel een artikel op de website zal verschijnen!)

De Old Bushmills Distillery gaat er prat op dat ze de oudste whiskey distilleerderij van Ierland (en volgens Wikipedia zelfs van de hele wereld) is. Ze verkreeg haar licentie in 1608. Op de officiële website staat met een knipoog te lezen dat ze niet willen zeggen dat ze de beste zijn omdat ze de oudste zijn, maar dat ze de oudste zijn omdat ze de beste zijn. Het is maar hoe je het bekijkt, natuurlijk.

Old Bushmills onderscheidt zich van andere whiskeys omdat ze ‘grain to glass’ is: de whiskey wordt ter plekke in kleine hoeveelheden gestookt, gebotteld en bewaard.

Voor £8 (prijs per volwassene in 2018) kan je een begeleide rondleiding van de stokerij maken. Het stookproces wordt uit de doeken gedaan, en uiteraard krijg je op het einde ook een proevertje (met de nadruk op “tje”).

Heel eerlijk? Het is een bezoek dat me niet speciaal is bijgebleven, buiten dat er op een bepaald moment een druppel whiskey (of iets whiskey-achtig) op mijn jas is gevallen, en die alcoholgeur toch wel even in mijn neus is blijven hangen.
Maar het bezoek zelf was weinig innoverend of opvallend, en al helemaal niet, als je er eigenlijk ook niet zeer geïnteresseerd in bent…

Old Bushmills Distillery

Praktische info Old Bushmills Distillery

  • Adres Old Bushmills Distillery: 2 Distillery Rd, Bushmills, County Antrim BT57 8XH, Verenigd Koninkrijk
  • Check de officiële website voor openingsuren en tarieven.
  • Opgelet: je kan niet op voorhand reserveren (tenzij je een groep van 15+ bent), en tickets worden verkocht op het first come, first served-principe. Wij waren er eind augustus, en hebben zonder problemen kunnen aansluiten bij de volgende tour.

Jameson Experience (Old Midleton, Cork)

Dit jaar heb ik met de VTB-groep de Jameson Experience in the Old Midleton Distillery nabij Cork bezocht.

Jameson is één van de bekendste Ierse whiskeys. Old Bushmills mag dan misschien wel de oudste zijn, Jameson is de grootste. Oorspronkelijk werd Jameson whiskey in Dublin gestookt (Bow Street, nu ook te bezoeken), maar in 1975 verhuisde de stokerij naar de Old Middleton Distillery in het zuiden van de Ierse republiek, nabij Cork.

Al snel werd de stokerij te klein, en haar activiteiten werden overgeplaatst naar de spiksplinternieuwe New Middleton Distillery, opgetrokken net naast de oude distilleerderij. De gebouwen van de oude stokerij werden omgebouwd tot museum en bezoekerscentrum.

Tijdens een rondleiding word je opnieuw doorheen heel het whiskey-maak-proces geloodst, maar nu met veel meer focus op hoe het er vroeger aan toe ging, hoe de malt werd gerijpt, hoe en waar de whiskey werd gedistilleerd (3 keer!) en in welke vaten ze bewaard werd en wordt. Je vindt er ook de grootste ‘pot still’ ter wereld, goed voor bijna 144.000 liter!

Een deel van de groep mag een test doen, en de subtiele smaak van Jameson afwegen tegen Schotse Johnnie Walker Black Label (gestookt op turf), en Amerikaanse bourbon (slechts 1x gedistilleerd). Bijna iedereen vindt Jameson de lekkerste. Waarschijnlijk zit het feit dat iedereen eerst de Jameson moet proeven, er wel voor iets tussen…

Op het einde van de rondleiding wordt iedereen nog getrakteerd op een stevige whiskey of whiskey-cocktail met ginger-ale en limoen die erg in de smaak valt. Het is goed dat we ons voor de rest van de dag mogen laten rijden door de bus!

Praktische info Jameson Experience in Old Midleton

  • Adres Jameson Experience: Distillery Walk, Midleton, Co.Cork, Ierland
  • Check de officiële website voor openingsuren en tarieven. Je kan online je ticket boeken. Opgelet: kijk goed na dat je de ‘juiste’ distillery kiest!
  • Kom je op zondag, houd er dan rekening mee dat je in Ierland voor 12u30 geen alcohol mag kopen (wel drinken…)

Koop je ticket voor de Jameson Experience met korting!


En welke Ierse whiskey stokerij raad ik aan?

Je zal het waarschijnlijk wel al gemerkt hebben bij de beschrijvingen, maar de Jameson Experience in Cork maakte op mij de meeste indruk.
De rondleiding was indrukwekkend, zelfs voor een niet whiskey-drinker. Misschien net door die focus op het verleden. Of omdat ik zag hoe enthousiast de groep was (belangrijke graadmeter voor een reisleider).

Ik denk dat het uiteindelijk afhangt van jouw persoonlijke voorkeuren. Houd je net als ik van geschiedenis, ga dan naar de Jameson Experience. Wil je vooral meer te weten komen over het huidige stookproces, kies dan voor Old Bushmills.

Reisgidsen Ierland

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Total
0
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts