St Patrick’s Cathedral in Dublin: tips en bezienswaardigheden

St Patrick’s Cathedral is één van de twee kathedralen in Dublin. Is een bezoek de moeite? Welke bezienswaardigheden kan je er zien? Je leest het hier…
Saint Patrick's Cathedral in Dublin
[vc_row][vc_column][vc_column_text]St Patrick’s Cathedral is de hoogste kathedraal van Dublin en Ierland, met een toren van 43 m hoog. Voor redenen die je verder in dit artikel kan lezen, is bij deze kathedraal nooit een crypte gebouwd, wat ze voor mij (en mijn bijzondere smaak voor het ietwat lugubere) minder aantrekkelijk maakt dan Christ Church Cathedral, die andere kathedraal in Dublin.

Onterecht, want eigenlijk heeft St Patrick’s Cathedral toch ook wel haar bijzondere bezienswaardigheden en eigen verhaal…

St Patrick’s Cathedral is gewijd aan de patroonheilige van Ierland

Kan het nog Ierser dan een kathedraal die gewijd is aan Saint Patrick, de patroonheilige van Ierland?
Misschien wel eigenlijk, want in tegenstelling tot de overgrote meerderheid van de Ieren is de kathedraal niet katholiek (ze behoort tot de protestantse ‘Church of Ireland’, een overblijfsel van de Engelse kolonisatie), maar dat is een onderwerp dat ik in deze blogpost niet verder ga aansnijden.

St Patrick’s Cathedral werd gebouwd bij een bron waar de enige echte Sint-Patrick in 450 na Christus enkele lokale Ierse koningin zou gedoopt hebben. De plek van de bron bevindt zich in het parkje rond de kathedraal. In St Patrick’s Cathedral vind je de eeuwenoude gedenksteen die bij de bron lag.

st patricks well Dublin
St Patrick’s Well – © Chiara Ogan

St Patrick’s Cathedral was ooit een paardenstal

St Patricks Cathedral werd in 1191 gebouwd op de plek waar al sinds de 5de eeuw een kerk(je) stond. Het zou uiteindelijk tot 1270 duren eer de kathedraal er effectief stond, dus ongeveer 30 jaar later dan Christ Church Cathedral

Het was (en is nog steeds) erg bijzonder voor een stad om meer dan één kathedraal te hebben, en velen hadden dan ook verwacht dat de kathedraal van St Patrick Christ Church Cathedral zou vervangen. Er werd uiteindelijk besloten om beide kathedralen te houden, omdat St Patrick’s Cathedral zich toentertijd net buiten de stadsmuren van Dublin bevond, en dus onder een andere jurisdictie viel.

Pas in 1872 werd de rivaliteit tussen de twee kathedralen officieel beslecht door van St Patrick’s de nationale kathedraal van heel Ierland te maken, en Christ Church die van enkel Dublin. 

Net als Christ Church Cathedral heeft  St Patricks Cathedral behoorlijk wat schade geleden door brand en instortingen. In 1544 stortte ook hier een deel van het dak in. Het grootste probleem was echter water. De kathedraal is meerdere keren overstroomd. Hierdoor is er nooit een crypte onder de kathedraal gebouwd.

Ook symbolisch kreeg St Patrick’s Cathedral het zwaar te verduren. Zo werd ze onder koning Edward VI gestript van de naam “kathedraal”, tot koning Filips II en koningin Mary de kathedraal haar privileges teruggaven.

Later, in 1649, volgde echter nog een zwaardere blamage, en werd de kathedraal door de troepen van Oliver Cromwell als paardenstal gebruikt. De kathedraal was op dit moment in zeer slechte staat.

Vanaf de jaren 1860 startten grootschalige renovatiewerken, in opdracht van biermagnaat Benjamin Guinness, van wie een standbeeld bij de zuidelijke deur van de kathedraal te vinden is.

Saint Patrick's Cathedral in Dublin
Saint Patrick’s Cathedral – © Pat O’Malley

Jonathan Swift was er deken en ligt er begraven

St Patrick’s Cathedral heeft veel bijgedragen aan de cultuur van Ierland. Zo ligt onder andere schrijver Jonathan Swift (vooral bekend van Gulliver’s Reizen) hier begraven. Swift was tussen 1713 en 1745 deken van de kathedraal.

Hij had zo’n schrik van de overstromingen die de kathedraal geregeld teisterden dat hij volgens een “urban legend” rechtop begraven wou worden (en zijn), omdat hij vreesde dat anders zijn lichaam zou wegspoelen met het water.

Wat in ieder geval wél zeker is, is dat hij begraven ligt bij zijn compagnon/partner/geliefde(?) Ester Johnson (Stella).

Jonathan Swift in St Patrick's Cathedral
Graf van Jonathan Swift – © Can Pac Swire

Een deur met een gat en geschiedenis

Een bijzondere bezienswaardigheid in St Patrick’s Cathedral is de “Door of Reconciliation“. In 1492 hadden de graaf van Ormonde en de graaf van Kildare ruzie. De graaf van Ormonde sloot zich op in een kapel in de kathedraal, achternagezeten door een boze graaf van Kildare.

De twee sloten gelukkig alweer snel vrede. Om het einde van de ruzie te bevestigen, moesten ze elkaar nog de hand schudden. Er werd een gat in de deur gemaakt, waardoor de graaf van Ormonde zijn hand kon uitsteken, hopend dat het niet zou worden afgehakt door de graaf van Kildare. Dat gebeurde niet.

De deur is nog steeds te bezichtigen in de kathedraal, gat incluis.

St Patrick’s Cathedral heeft een van de grootste orgels van Ierland

Last but not least vind je in de St Patrick’s Cathedral een gigantisch orgel. Een deel van dit orgel stamt uit 1695, maar het werd in 1890 en 1963 herbouwd en gerestaureerd. Het orgel bestaat uit meer dan 4000 pijpen, waarmee het één van de grootste in Ierland is. 

Zou jij St Patrick’s Cathedral bij een stedentrip naar Dublin bezoeken?

Meer activiteiten in Dublin

Praktische reistips St Patrick’s Cathedral en Dublin

  • Vermijd de wachtrij en koop op voorhand je ticket voor St Patrick’s Cathedral!
  • Openingsuren en praktische info vind je op de officiële website van de kathedraal.
  • Lees hier meer algemene reisinfo voor Ierland.
  • Er zijn dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Brussel en Amsterdam naar Dublin, de hoofdstad van de Ierse Republiek. Je kan goedkope tickets vinden via momondo of vliegtickets.be !
  • Ik verbleef tijdens mijn bezoek aan Dublin in Albany House, niet erg ver gelegen van St. Stephen’s Green en op wandelafstand van het centrum. Het hotel was eenvoudig maar in orde, met een lekker ontbijt. Opgelet: er was geen lift. Wij hadden meer dan 60 trappen te doen naar onze kamer. Maar met wat geluk zit jij minder hoog 🙂
  • Van plan om meer bezienswaardigheden in Dublin te bezoeken? Dan kan het de moeite zijn om een Dublin City Pass te kopen, met toegang tot zo’n 33 attracties!

Reisgidsen voor Dublin

Pin dit bericht voor later

st patrick's cathedral dublin

In dit bericht zitten affiliatelinks verwerkt. Koop je iets via die links, dan krijg ik een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Total
0
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts