Ben je een boekenfan of liefhebber van Engelse (Ierse) literatuur, dan vind je hier alvast 10 bezienswaardigheden en tips die je niet mag missen tijdens je citytrip of stedentrip naar Dublin.
Long Room in Trinity College en het Book of Kells
De Long Room in de Old Library is zoals de naam misschien al suggereert de langste bibliotheek van Ierland. De ruimte is maar liefst 65 meter lang en huist de 200.000 oudste boeken van Trinity College, de Universiteit van Dublin. Eén van de belangrijkste boeken uit de collectie is het Book of Kells. In dit manuscript uit de 9de eeuw zijn de 4 evangeliën opgenomen, in bijzonder schoon schoonschrift en rijkelijk geïllustreerd. Het is zo uniek, dat ik een aparte blogtekst heb geschreven over het Book of Kells.
- Betaalde toegang tot de bibliotheek en het Book of Kells
- Meer info op de officiële website

Marsh’s Library
Marsh’s Library werd gebouwd in 1701 in opdracht van de aartsbisschop van Dublin, Narcissus Marsh, en is de eerste openbare bibliotheek van Ierland.
In de daaropvolgende 3 eeuwen is de bibliotheek nauwelijks veranderd. Zo zijn de originele boekenkasten van eikenhout en de originele stoelen nog steeds in gebruik. Achteraan de bibliotheek vind je afgesloten alkoven (“kooien”) waar lezers met uiterst zeldzame boeken (tijdelijk!) werden opgesloten.
In de bibliotheek vind je ruim 25.000 boeken, allemaal uit de 16de, 17de en 18de eeuw, en 300 manuscripten. Er worden ook regelmatig tentoonstellingen gehouden.
- Betaalde toegang
- Meer info op de officiële website

Oscar Wilde Statue
Tegenover het huis op Merrion Square waar Oscar Wilde (één van mijn favoriete schrijvers) in zijn kindertijd gewoond heeft, staat een standbeeld van de auteur. Uitgestrekt over een rotsblok slaat hij passanten gade. Het beeld is gemaakt met gekleurde stenen zoals jade en blauw graniet. Het ziet er tegelijkertijd flamboyant maar ook wat somber uit. Helemaal in lijn met de persoon die Wilde zou geweest zijn.

Sweny’s Pharmacy
Als je Ulysses van James Joyce gelezen hebt, dan herken je de naam als de plek waar Leopold Bloom citroenzeep koopt. Tot 2009 was Sweny’s Pharmacy daadwerkelijk nog een apotheek, maar tegenwoordig doet het gebouw dienst als tweedehands boekwinkel. Je kan er wel nog steeds citroenzeep kopen. Vooral op 16 juni, de dag waarop het boek zich afspeelt (“Bloomsday”), vliegen de stukjes citroenzeep de deur uit.
- Meer info op de website
Hodges Figgis
Ook Hodges Figgis wordt vermeld in Ulysses. Het is de oudste boekenwinkel van Ierland. Al sinds 1768 kan je hier boeken kopen. Er is nu een Waterstones in gevestigd.
- Meer info op de officiële website
St Patricks Cathedral met het graf van Jonathan Swift
De kathedraal van St Patrick is de hoogste en grootste kathedraal van Ierland, en doet dienst als de Nationale Kathedraal van de Church of Ireland. Voor boekenliefhebbers heeft ze echter ook nog een andere betekenis. Jonathan Swift, vooral bekend als de auteur van Gulliver’s Travels, was van 1713 tot 1745 deken van de kathedraal. Hij ligt er ook begraven, en je kan zijn graf bezichtigen. Lees meer over St Patrick’s Cathedreal in dit blogbericht.
- Betaalde toegang tot de kathedraal
- Meer info op de officiële site

Dublin Writers Museum
Het Dublin Writers Museum is gelegen in een 18de-eeuws herenhuis en focust op het leven en werk van Ierse auteurs zoals Joyce, Swift en Wilde. Zo zijn er boeken tentoongesteld, maar ook persoonlijke brieven en objecten. Daarnaast lopen er regelmatig nieuwe tentoonstellingen. Er is ook een boekwinkel (hoe kan het ook anders?).
- Betaalde toegang
- Meer info op deze website

James Joyce Centre
Het James Joyce Centre is geheel toegewijd aan James Joyce (What’s in a name, nietwaar?). In het museum vind je objecten gerelateerd aan de auteur en zijn boeken, de geschiedenis en controverses van zijn publicaties… In permanente en tijdelijke tentoonstellingen wordt geprobeerd om de werken van Joyce te interpreteren en worden aspecten uit zijn leven uitgelicht.
- Betaalde toegang
- Meer info op de officiële website
Chester Beatty Library
Ondanks wat de naam doet vermoeden, is de Chester Beatty Library geen bibliotheek, maar een museum. Je vindt er (een heel klein deeltje van) de literaire- en kunstcollectie die door Sir Alfred Chester Beatty verzameld werd. Zo worden er bijzondere kopieën van de Bijbel en de Koran tentoongesteld, samen met een papyruscollectie met oude Egyptische liefdesliedjes, en nog vele andere bijzonderheden.
- Gratis toegang
- Meer info op de officiële website

Literaire kroegentocht of pub crawl
Verschillende Ierse schrijvers hadden hun vaste kroeg in Dublin, en welk excuus is er meer nodig om al die pubs in een kroegentocht te bezoeken? Reisroutes.be heeft een praktische reisgids voor Dublin gepubliceerd met 3 uitgewerkte stadswandelingen, waaronder een literaire pub crawl die je langs enkele sfeervolle pubs brengt! Je kan de reisgids voor 5 euro kopen op de website van The Media Bay.[/vc_column_text][vc_column_text]
Meer activiteiten in Dublin
Praktische reisinfo Dublin
- Lees hier mijn algemene praktische informatie voor Ierland.
- Er zijn dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Brussel en Amsterdam naar Dublin, de hoofdstad van de Ierse Republiek. Je kan goedkope tickets vinden via momondo of vliegtickets.be !
- We verbleven in Albany House, niet erg ver gelegen van St. Stephen’s Green en op wandelafstand van het centrum. Het hotel was eenvoudig maar in orde, met een lekker ontbijt. Opgelet: geen lift. Wij hadden meer dan 60 trappen te doen naar onze kamer.
- Ben je van plan om heel wat te betalen bezienswaardigheden te bezoeken? Dan kan het de moeite zijn om een Dublin City Pass te kopen, met toegang tot zo’n 33 attracties!
- Website van de toeristische dienst van Dublin
- Website van de toeristische dienst van Ierland (NL)
Meer Dublin en Ierland
[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text]
Pin dit bericht voor later
In dit bericht zitten affiliatelinks verwerkt. Koop je iets via die links, dan krijg ik een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
wanneer je naar Dublin zou gaan denk ik dat dit handige tips zijn om te gebruiken
Zeker als je een boekenfan bent… hoop ik 🙂
Wat een handige tips! Ik ben zelf geen boekenfan, maar denk dat een hoop mensen hier wat aan hebben.
Dank je wel 🙂
Wow, dit is echt een ideaal lijstje voor echte boekenfans, wat een leuke blog, well done!
Dank je wel 🙂
Ook als je geen boekenfan bent, zijn zulke bezienswaardigheden vaak interessant! Leuk om te lezen.
Dank je wel 🙂
Dublin is sowieso te gek en voor broekenfans helemaal, ik ben er nu een paar keer geweest en hoop echt weer eens heen te kunnen.
Oh! Wat vind jij de leukste bezienswaardigheden in Dublin?
Wat een toffe lijst met boeken! En ook handig dat je praktische reistips enzo deelt!
Scheelt een hele hoop voor de mensen die er heen willen (logisch watnt dit is een reisblog maar wilde het toch even zeggen).
Ken zelf Dublin niet, maar het lijkt me wel een onwijs mooie stad om door heen te slenteren,
Dank je wel 🙂 Dublin is idd een erg fijne stad, met veel geschiedenis, al is daar helaas ook wel al heel wat van verdwenen.
Ik ben dol op boeken, dus hiervan word ik echt wel enthousiast. Ik ga het ook mijn dochter doorgeven die in Engeland woont op het moment!
Super! 🙂 Dank je wel 🙂
Ik heb haar de link inmiddels doorgegeven Marie Lise. Volgens mij is dit echt iets voor haar.
oh super, dank je wel 🙂
Ik ben geen boekenfan, maar toch vind ik dit wel heel inspirerend om te zien. Ook als niet-boekenfan zou ik me uitstekend vermaken, want ik hou wel van dit soort bezienswaardigheden en een stukje geschiedenis.
oh, dan denk ik dat je in Dublin (en Ierland in het algemeen) echt wel spek voor je bek zal vinden 🙂
Ik lees niet erg veel boeken maar ik zou de plekken zeker wel willen bezoeken erg mooi zeg
Dublin heeft inderdaad veel charme 🙂
Wat onwijs leuk dat je een reisartikel voor leesliefhebbers hebt gemaakt. De schrijvers zeggen mij niet zoveel (oeps..) maar Ierland trekt mij zeer zeker om eens aan te doen. De oude architectuur en de natuur lijken mij prachtig!
Dank je wel 🙂
Oh, wauw, wat een leuke tips! Ik ben nooit in Ierland geweest, maar ik wil al zo lang eens gaan =D
Wat is er veel te zien in Dublin. Leuk om het eens op deze manier te bezoeken
Dublin staat echt nog op mijn to-do list. Het lijkt me heel erg mooi en zou er daarom graag naar toe willen.
Bedankt voor de tips. Daar heb je tenminste wat aan.
Dank je wel voor het compliment 🙂
Helaas geen tijd om te lezen, jammer want ik hou zo van Dublin!
Ik ben nog nooit in Dublin geweest, maar het staat wel op mijn bucketlist!