Waarom Christ Church Cathedral in Dublin bezoeken? Tips & info

Christ Church Cathedral is één van de twee middeleeuwse kathedralen in Dublin, en écht een bezoek waard! Want een gemumificeerde kat en rat zie je niet overal… ??
Strongbow Christ Church Cathedral Dublin
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dublin heeft 2 middeleeuwse kathedralen, Christ Church Cathedral en St Patrick’s Cathedral. Elk zijn ze op hun manier de moeite.
In deze blogpost probeer ik je ervan te overtuigen om Christ Church Cathedral een bezoekje te brengen als je in Dublin bent 🙂 .

Christ Church Cathedral is één van de oudste gebouwen in Dublin

Hoewel er naar alle waarschijnlijkheid al van in de 7de eeuw op deze plek een kerk zou gestaan hebben, spreken de geschiedenisboeken officieel van ca. 1030 als “geboortedatum” voor Christ Church Cathedral. In dat jaar liet de pas gekerstende Viking koning Sitric Silkenbeard hier een houten kathedraal bouwen.

Een dikke 150 jaar later, met de komst van de Anglo-Normandiërs, werd gestart aan de bouw van een stenen kathedraal. Deze zou uiteindelijk pas in 1240 voltooid zijn. 

De kathedraal is Anglicaans, hoewel ze ook door de katholieke kerk als cathedra of zetel wordt opgeëist.

In haar geschiedenis heeft de kathedraal best wel wat tegenspoed gekend. Zo bleken de stenen gewelven op een bepaald moment te zwaar, en stortte in 1562 een deel van het dak en de zuidelijke muur in.

In de 19de eeuw verkeerde de kathedraal in erbarmelijke staat. Rond 1870 startten grootschalige renovaties in opdracht van brouwer Henry Roe. Zo kreeg de kathedraal haar huidige uitzicht. Het project kostte Roe, naar hedendaagse equivalent, ruim 30 miljoen euro, en de (misschien wat te wilde) weldoener is er zelf bankroet op gedraaid.

Je vindt er het graf van Richard de Clare aka Strongbow

In de kathedraal ligt (officieel) de graftombe van Richard de Clare, beter bekend als Strongbow, de Anglo-Normandiër die in de 12de eeuw een belangrijke rol speelde in de invasie van Ierland (en waar de cider naar is vernoemd). Het is echter niet geheel duidelijk of de Clare nog effectief in Christ Church Cathedral begraven ligt. Sommige gidsen beweren van wel, maar dat wordt dan weer ontkend door andere bronnen.

Wel zeker is dat de originele tombe van Strongbow verwoest werd bij de instorting van 1562. Bij de restauraties in de 16de eeuw werd er een 14de-eeuwse tombe uit een kerk in Drogheda in de plaats gezet. Naast het graf zijn wel nog de restanten te zien van een andere graftombe. Dit zou een overblijfsel van de oorspronkelijke tombe kunnen zijn, al zeggen anderen dan weer dat het zou gaan om het graf van Strongbow’s zoon. Mysterie, mysterie…

Strongbow Christ Church Cathedral Dublin
Strongbow in Christ Church Cathderal – © Michael Foley

… en het gebalsemde hart van de heilige Laurence O’Toole

Of toch tot het in 2012 gestolen werd.

In één van de zijkapellen van Christ Church Cathedral staat in een hangende kooi een hartvormige doos. Hierin werd eeuwenlang het hart van de heilige Laurence O’Toole bewaard, aartsbisschop van de kathedraal tijdens de Anglo-Normandische verovering en belangrijk diplomaat tussen de lokale bevolking en de nieuwe overheersers.

Het hart werd in maart 2012 gestolen, terwijl de dief alle andere waardevolle objecten in de kerk liet liggen. Op zijn minst bizar (en ook licht luguber).

Hart van Laurence O'Toole Christ Church Cathedral Dublin
Hart van Laurence O’Toole – © Cyocum

Meer activiteiten in Dublin

De crypte (12de eeuw) is nog in originele staat

Onder Christ Church Cathedral ligt een grote, middeleeuwse crypte uit de 12de eeuw, waar veel kerkschatten (of zijn dat dan kathedraalschatten?) opgeborgen liggen. Ze geven een indruk van de lange geschiedenis van de kathedraal. 

Je vindt er onder meer 2 beelden die waarschijnlijk de oudste religieuze beelden in Ierland zijn, een oud tabernakel met een kandelaar, en tal van eeuwenoude, historische boeken.

Sommige artefacten verwacht je echter niet meteen in een kathedraal. Zo liggen er ook een gemummificeerde kat en rat (“Tom & Jerry”), die in de 19de eeuw vast kwamen te zitten in één van de pijpen van het orgel, en staan er houten gevangenblokken die tussen 1670 en 1870 gebruikt werden

Tom & Jerry Christ Church Cathedral Dublin
Tom & Jerry – © LenDog64

Naast de vaste objecten wordt er ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen in de crypte van Christ Church Cathedral georganiseerd. Zo heeft er een tijdje een tentoonstelling over de tv-serie The Tudors gestaan (de kathedraal werd geregeld in de reeks als achtergrond gebruik), en recent was er een expo over Griekse en Byzantijnse iconen. [/vc_column_text][vc_column_text]

Je kan er de klokken luiden!

Christ Church Cathedral wordt ook geroemd om haar kerkklokken. Waarschijnlijk heeft de kathedraal altijd wel minstens één kerkklok gehad, maar het vroegste bewijs komt pas uit de 15de eeuw.

De klokken zijn door de jaren heen vervangen, en er werden er ook nieuwe toegevoegd. Hierdoor hangen er nu maar liefst 19 klokken, waarvan de oudste uit 1738 stammen. 

Altijd al even Quasimodo willen zijn? Maak je een begeleide rondleiding in de kathedraal, dan krijg je de kans om de klokken te luiden!

Praktische info Christ Church Cathedral en Dublin

 • Vermijd de wachtrij en koop op voorhand je ticket voor Christ Church Cathedral!
 • Openingsuren en praktische info vind je op de officiële website van de kathedraal.
 • Lees hier meer algemene reisinfo voor Ierland.
 • Er zijn dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Brussel en Amsterdam naar Dublin, de hoofdstad van de Ierse Republiek. Je kan goedkope tickets vinden via momondo of vliegtickets.be !
 • Ik verbleef in Albany House, niet erg ver gelegen van St. Stephen’s Green en op wandelafstand van het centrum. Het hotel was eenvoudig maar in orde, met een lekker ontbijt. Opgelet: er was geen lift. Wij hadden meer dan 60 trappen te doen naar onze kamer. Maar met wat geluk zit jij minder hoog 🙂
 • Van plan om meer bezienswaardigheden in Dublin te bezoeken? Dan kan het de moeite zijn om een Dublin City Pass te kopen, met toegang tot zo’n 33 attracties!

Reisgidsen voor Dublin

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Pin dit bericht voor later

In deze blogpost zitten affiliate links verwerkt. Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Total
0
Shares
2 comments
 1. woow mooie foto’s heb je, welk fototoestel gebruik je? Heb je ook een speciale filter gebruikt (zoja welke?) ik wil dit ook kunnen.

  groetjes

  Caro

  1. Ik gebruik zelf erg weinig filters, en vooral lightroom om achteraf mijn foto’s aan te passen. De foto’s in deze blogpost zijn niet van mij. De fotografen staan steeds gelinkt…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts