Top
Kings Inn Dublin Boom

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dublin heeft naast de “standaard bezienswaardigheden” ook enkele speciale plekken die de stad wat extra speciaal maken.
In wat volgt, vind je enkele bijzondere bezienswaardigheden in Dublin die je misschien ook wel wil bezoeken tijdens je volgende citytrip naar de Ierse hoofdstad. Of hoe je ook leprechauns kan zien zonder liters Guinness op te moeten hebben!

De mummies van St. Michan’s

In de grafkelders van de St. Michan’s Church (17de eeuw) kan je goeiedag zeggen aan een aantal mummies. Door de droge atmosfeer in de kelder zijn de stoffelijke resten die hier werden opgebaard doorheen de tijd gemummificeerd. En omdat hun doodskisten letterlijk uit elkaar vallen, zijn de lichamen nu in volle glorie te bewonderen.

Al sinds de Victoriaanse tijd trekt de crypte nieuwsgierige bezoekers. Bram Stoker, auteur van Dracula, zou de mummies bezocht hebben samen met zijn familie.

Naast het louter bekijken, was het vroeger ook mogelijk om de hand te schudden met één van de mummies, maar dat is sinds kort, en misschien ook wel om begrijpelijke redenen, verboden.

Tom en Jerry in Christ Church Cathedral

Christ Church Cathedral is één van de bekendste kerken van Ierland, mede omdat hier enkele bizarre, soms ronduit ‘onkerkelijke’, artefacten opgeborgen liggen. Zo vind je er houten gevangenblokken die ooit gebruikt waren om gevangenen buiten de kerk te straffen.

Verder hangt er een kooi met daarin een hartvormige doos, waarin het hart van aartsbisschop Laurence O’Toole bewaard werd, tot het in 2012 gestolen werd.

Een ander bijzonder artefact zijn de gemummificeerde kat en rat (Tom & Jerry), die ooit samen vast kwamen te zitten in een orgelpijp, en elkaar nu in de eeuwigheid achterna jagen.

Last but not least, en voor liefhebbers van Ierse geschiedenis: Christ Church Cathedral herbergt ook de graftombe van Richard de Clare. Ook wel bekend als Strongbow, speelde deze Normandische edelman een sleutelrol in de Normandische (en bijgevolg Britse) overheersing van Ierland. Het is niet helemaal zeker of deze graftombe echter nog origineel is.

Tom & Jerry Christ Church Cathedral Dublin

Tom & Jerry – © LenDog64

Het National Leprechaun Museum

De leprechaun is onlosmakelijk verbonden met Ierland. Deze kleine kabouters spelen een belangrijke rol in heel wat Ierse sprookjes, en zijn vaak een teken van voorspoed en geluk.

In het National Leprechaun Museum leer je alles over deze mythologische wezentjes, en worden de vele volksverhalen tot leven gebracht. Overdag is het museum open voor iedereen. Op vrijdag en zaterdag is er echter ook een avondprogramma dat – gezien de toon van de verhalen – enkel voor volwassenen is. En dat maakt het misschien nét nog wat interessanter.

De gulzige boom van the Honorable Society of King’s Inns

Bij de oudste ‘School of Law’ van Dublin, The Honorable Society of King’s Inns, stond ooit een gietijzeren bank onder een plataan. Diezelfde plataan is in zijn 80-jarig bestaan serieus beginnen uitzetten. Hierbij liet hij zich door niets of niemand tegenhouden. Zo ook niet door de gietijzeren bank, waarbij niemand blijkbaar ooit gedacht heeft om dat ding gewoon ergens anders te zetten.

Het resultaat is opmerkelijk: de boom groeit ondertussen over de bank heen, waardoor het nu lijkt alsof de bank langzaam de boom verslonden wordt. Best wel griezelig eigenlijk.

Het heeft de boom overigens geen windeieren gelegd. Hij werd erkend door de Tree Council of Ireland als één van Ierlands ‘Heritage Trees’.

 • Je vindt de boom het snelst via de Constitution Hill-toegang tot King’s Inns, gratis te betreden.

Veenlichamen (bog bodies) als stille getuigen van mensenoffers

In het oude Ierland was het niet ongewoon om ritueel mensen te offeren. Na het offer werden de lichamen gedumpt in veenmoerassen. De bijzondere eigenschappen van het veen hebben ervoor gezorgd dat deze lichamen zeer goed bewaard bleven, waardoor zelfs de aangebrachte wonden in het lichaam nog te zien zijn.

Er werden al verschillende veenlichamen (of delen van) in Ierland teruggevonden. Deze worden in het National Museum of Ireland tentoongesteld, samen met regalia en sieraden die bij de lichamen gevonden werden. Ook kan je hier meer lezen over het bijbehorende onderzoek naar mensenoffers in Ierland.

 • Het National Museum of Ireland is gratis te bezoeken.
 • Website met meer praktische info.

Ben jij al in Dublin geweest en welke plekjes vond jij bijzonder?

Citytrip Dublin praktisch

 • Er zijn dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Brussel en Amsterdam naar Dublin, de hoofdstad van de Ierse Republiek. Je kan goedkope tickets vinden via momondo of vliegtickets.be !
 • Ik heb Dublin verkend met de gratis wandeling van euroreizen.be, hier te downloaden. Voor 5 euro kan je de volledige reisgids met 2 extra wandelingen kopen, waaronder een pub crawl.
 • Zin om Dublin op een originele manier te verkennen? Boek dan een georganiseerde fietstocht bij Bajabikes!
 • Ik verbleef tijdens mijn citytrip in Dublin in Albany House, niet erg ver gelegen van St. Stephen’s Green en op wandelafstand van het centrum. Het hotel was eenvoudig maar in orde, met een lekker ontbijt. Opgelet: geen lift. Wij hadden meer dan 60 trappen te doen naar onze kamer.
 • Ben je van plan om heel wat te betalen bezienswaardigheden te bezoeken? Dan kan het de moeite zijn om een Dublin City Pass te kopen, met toegang tot zo’n 33 attracties!
 • Website van de toeristische dienst van Dublin
 • Website van de toeristische dienst van Ierland (NL)

Reisgidsen Dublin

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Pin dit blogbericht voor later

Bizar Dublin Reislustig

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Hi! Ik ben Marie-Lise en hou van reizen, fotografie, lekker eten en geschiedenis. Met Reislustig.be wil ik je graag inspireren voor jouw volgende avontuur, ver of dichtbij. Volg me ook op Facebook, Instagram en Pinterest!

Comments:

 • 23 maart 2018

  Ik val meteen voor dat bankje dat is vergroeid met de boom! Daar zou ik graag eens gaan zitten. Mooi hoor.

  reply...
 • 25 maart 2018

  Ik ga deze blogpost zeker opslaan want ik wil graag eens naar Dublin! Leuke tips!

  x Karen

  reply...
 • 25 maart 2018

  Wat onwijs gaaf en ik maar denken dat Dublin niet zoveel te zien had haha, toch maar eens een keer heen

  reply...
 • Layla

  25 maart 2018

  Dit is inderdaad erg creepy maar dat maakt het wel leuk voor toeristen

  reply...
 • 25 maart 2018

  Ik ben nog nooit in Dublin geweest, maar twijfel wel om daar eens een city-trip met mijn lief naar te maken (zonder de kinderen)

  reply...
 • 26 maart 2018

  Die mummies zien er wel luguber uit. maar wel bijzonder dat je die kunt belijken.

  reply...
 • 28 maart 2018

  Oh, ziet er super leuk om die speciale ervaringen eens te gaan ontdekken. Staat op mijn lijstje nu.

  reply...
 • 28 maart 2018

  Wat een lugubere bezienswaardigheden! Brr…ik weet niet of ik hier naar toe zou willen.

  reply...
 • 28 maart 2018

  Wat leuk! Ik ben sowieso nog nooit in Dublin geweest, dus zal jouw lijstje zeker bij de hand houden. Genoeg te doen zo te zien daar. Staat op de wishlist haha.

  reply...
 • 28 maart 2018

  Wat een bizarre taferelen daar! Dat bankje is wel erg tof zo vergroeid met die boom! Ik ben nog niet in Dublin geweest, maar mocht ik gaan dan ga ik zeker je lijstje even opzoeken!

  reply...
 • 28 maart 2018

  Wat is die boom gaaf! Zo cool om te zien dat de natuur gewoon doet waar ze zin in heeft.

  reply...
 • 28 maart 2018

  Brr, bijzondere lijst heb je samengesteld. ik heb niets met al die mummies enzo. Dat bankje is wel tof en dat Leprechaun museum lijkt me ook nog wel geinig.

  reply...
 • 28 maart 2018

  Dublin lijkt me sowieso wel een leuke stad om te bezoeken, maar met jouw tips toch net nog even interessanter. Leuke -niet allerdaagse- tips!

  reply...
 • 29 maart 2018

  Haha, wat een een bizarre dingen allemaal inderdaad! Lijkt me eerder interessant om Dublin rond Halloween te bezoeken, het meeste ziet er zo luguber uit!

  reply...
 • 29 maart 2018

  ah jammer dat ik dit niet eerder wist, ben er in oktober nog geweest!
  super leuk lijstje!

  reply...
 • 30 maart 2018

  Wat een fijne post. Ik zou zelf niet zo snel naar dublin zijn gegaan. Geen idee waarom, maar nu ben ik toch nieuwsgierig geworden…

  reply...
 • 30 maart 2018

  Dublin lijkt me prachtig voor een stedentrip! En wat een leuke tips geeft je. Heb nu helemaal zin om er eens heen te gaan.

  reply...
 • 30 maart 2018

  De mummies en de boom, hoe cool! Ik snap wel dat dat inderdaad bizarre bezienswaardigheden zijn in Dublin.

  reply...
 • Ann

  30 maart 2018

  Ik wil direct vertrekken als ik dit lees! Leuk!

  reply...
 • 31 maart 2018

  Ben er nog niet geweest denk ik… moet ik eens plannen want naast bizarre dingen is er denk ik ook heel veel leuks te beleven en kan je er lekker eten hé?

  reply...
 • 1 april 2018

  ik ben nog nooit in Dublin geweest, wat grappig dat bankje en die boom

  reply...
 • Sam

  17 mei 2018

  Oh. My. God. Ik móét naar Dublin!!! Ik hou echt van zo’n creepy bezienswaardigheden!

  reply...

post a comment