5 bizarre bezienswaardigheden in Dublin

Op citytrip naar Dublin? Dan mag je deze bijzondere bezienswaardigheden niet missen. Mummies, een boom die banken op eet, … je vindt het er allemaal! Lees snel waar 🙂
Kings Inn Dublin Boom
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dublin heeft naast de “standaard bezienswaardigheden” ook enkele speciale plekken die de stad wat extra speciaal maken.
In wat volgt, vind je enkele bijzondere bezienswaardigheden in Dublin die je misschien ook wel wil bezoeken tijdens je volgende citytrip naar de Ierse hoofdstad. Of hoe je ook leprechauns kan zien zonder liters Guinness op te moeten hebben!

De mummies van St. Michan’s

In de grafkelders van de St. Michan’s Church (17de eeuw) kan je goeiedag zeggen aan een aantal mummies. Door de droge atmosfeer in de kelder zijn de stoffelijke resten die hier werden opgebaard doorheen de tijd gemummificeerd. En omdat hun doodskisten letterlijk uit elkaar vallen, zijn de lichamen nu in volle glorie te bewonderen.

Al sinds de Victoriaanse tijd trekt de crypte nieuwsgierige bezoekers. Bram Stoker, auteur van Dracula, zou de mummies bezocht hebben samen met zijn familie.

Naast het louter bekijken, was het vroeger ook mogelijk om de hand te schudden met één van de mummies, maar dat is sinds kort, en misschien ook wel om begrijpelijke redenen, verboden.

Mummies St Michan's
© Eddy White

Tom en Jerry in Christ Church Cathedral

Christ Church Cathedral is één van de bekendste kerken van Ierland, mede omdat hier enkele bizarre, soms ronduit ‘onkerkelijke’, artefacten opgeborgen liggen. Zo vind je er houten gevangenblokken die ooit gebruikt waren om gevangenen buiten de kerk te straffen.

Verder hangt er een kooi met daarin een hartvormige doos, waarin het hart van aartsbisschop Laurence O’Toole bewaard werd, tot het in 2012 gestolen werd.

Een ander bijzonder artefact zijn de gemummificeerde kat en rat (Tom & Jerry), die ooit samen vast kwamen te zitten in een orgelpijp, en elkaar nu in de eeuwigheid achterna jagen.

Last but not least, en voor liefhebbers van Ierse geschiedenis: Christ Church Cathedral herbergt ook de graftombe van Richard de Clare. Ook wel bekend als Strongbow, speelde deze Normandische edelman een sleutelrol in de Normandische (en bijgevolg Britse) overheersing van Ierland. Het is niet helemaal zeker of deze graftombe echter nog origineel is.

Tom & Jerry Christ Church Cathedral Dublin
Tom & Jerry – © LenDog64

Het National Leprechaun Museum

De leprechaun is onlosmakelijk verbonden met Ierland. Deze kleine kabouters spelen een belangrijke rol in heel wat Ierse sprookjes, en zijn vaak een teken van voorspoed en geluk.

In het National Leprechaun Museum leer je alles over deze mythologische wezentjes, en worden de vele volksverhalen tot leven gebracht. Overdag is het museum open voor iedereen. Op vrijdag en zaterdag is er echter ook een avondprogramma dat – gezien de toon van de verhalen – enkel voor volwassenen is. En dat maakt het misschien nét nog wat interessanter.

De gulzige boom van the Honorable Society of King’s Inns

Bij de oudste ‘School of Law’ van Dublin, The Honorable Society of King’s Inns, stond ooit een gietijzeren bank onder een plataan. Diezelfde plataan is in zijn 80-jarig bestaan serieus beginnen uitzetten. Hierbij liet hij zich door niets of niemand tegenhouden. Zo ook niet door de gietijzeren bank, waarbij niemand blijkbaar ooit gedacht heeft om dat ding gewoon ergens anders te zetten.

Het resultaat is opmerkelijk: de boom groeit ondertussen over de bank heen, waardoor het nu lijkt alsof de bank langzaam de boom verslonden wordt. Best wel griezelig eigenlijk.

Het heeft de boom overigens geen windeieren gelegd. Hij werd erkend door de Tree Council of Ireland als één van Ierlands ‘Heritage Trees’.

 • Je vindt de boom het snelst via de Constitution Hill-toegang tot King’s Inns, gratis te betreden.
Kings Inn Dublin Boom
© William Murphy

Veenlichamen (bog bodies) als stille getuigen van mensenoffers

In het oude Ierland was het niet ongewoon om ritueel mensen te offeren. Na het offer werden de lichamen gedumpt in veenmoerassen. De bijzondere eigenschappen van het veen hebben ervoor gezorgd dat deze lichamen zeer goed bewaard bleven, waardoor zelfs de aangebrachte wonden in het lichaam nog te zien zijn.

Er werden al verschillende veenlichamen (of delen van) in Ierland teruggevonden. Deze worden in het National Museum of Ireland tentoongesteld, samen met regalia en sieraden die bij de lichamen gevonden werden. Ook kan je hier meer lezen over het bijbehorende onderzoek naar mensenoffers in Ierland.

 • Het National Museum of Ireland is gratis te bezoeken.
 • Website met meer praktische info.
© Kristin Jock

Ben jij al in Dublin geweest en welke plekjes vond jij bijzonder?

Citytrip Dublin praktisch

 • Er zijn dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Brussel en Amsterdam naar Dublin, de hoofdstad van de Ierse Republiek. Je kan goedkope tickets vinden via momondo of vliegtickets.be !
 • Ik heb Dublin verkend met de gratis wandeling van euroreizen.be, hier te downloaden. Voor 5 euro kan je de volledige reisgids met 2 extra wandelingen kopen, waaronder een pub crawl.
 • Zin om Dublin op een originele manier te verkennen? Boek dan een georganiseerde fietstocht bij Bajabikes!
 • Ik verbleef tijdens mijn citytrip in Dublin in Albany House, niet erg ver gelegen van St. Stephen’s Green en op wandelafstand van het centrum. Het hotel was eenvoudig maar in orde, met een lekker ontbijt. Opgelet: geen lift. Wij hadden meer dan 60 trappen te doen naar onze kamer.
 • Ben je van plan om heel wat te betalen bezienswaardigheden te bezoeken? Dan kan het de moeite zijn om een Dublin City Pass te kopen, met toegang tot zo’n 33 attracties!
 • Website van de toeristische dienst van Dublin
 • Website van de toeristische dienst van Ierland (NL)

Reisgidsen Dublin

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Pin dit blogbericht voor later

Bizar Dublin Reislustig

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Total
0
Shares
43 comments
 1. Wat een bizarre taferelen daar! Dat bankje is wel erg tof zo vergroeid met die boom! Ik ben nog niet in Dublin geweest, maar mocht ik gaan dan ga ik zeker je lijstje even opzoeken!

 2. Haha, wat een een bizarre dingen allemaal inderdaad! Lijkt me eerder interessant om Dublin rond Halloween te bezoeken, het meeste ziet er zo luguber uit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts