9 bijzondere kastelen in Ierland die je ook kan bezoeken!

Er zijn weinig landen met zoveel middeleeuwse kastelen als Ierland. Welke mag je niet missen? Ontdek hier de 9 meest bijzondere kastelen van Ierland die je kan bezoeken!
Ross Castle Killarney
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Er zijn weinig landen waar geschiedenis zo tastbaar is als in Ierland. Bij ons is het meeste historische patrimonium verdwenen of opgegaan in nieuwe(re) constructies. In Ierland vind je zonder al te veel moeite wel ergens een kasteel of fort, als stille getuige van een soms erg bloederig verleden van oorlog, verovering en herovering.

Bezoek je binnenkort Ierland? Dan kan je deze 7 kastelen alvast in je planning opnemen!

Rock of Cashel

De Rock of Cashel moet één van de meest gefotografeerde plekken van Ierland zijn. Op een heuvel net buiten het kleine plaatsje Cashel doemt door de mist – dat was bij ons zo, er zullen ook wel zonnige dagen zijn – de indrukwekkende restanten van verschillende middeleeuwse gebouwen op, waaronder een typisch Ierse ronde toren.

Deze plek ademt energie, geschiedenis en “Iersheid” uit. Eeuwenlang was deze heuvel een belangrijk gebied voor de Keltische volkeren. Vanaf de 5de eeuw was hier de hoofdzetel van de koningen van Munster, en later ook van de ‘High King’ van het volledige Ierland. St Patrick zou hier ook gepredikt hebben.

In de 12de eeuw werd de site aan de kerk geschonken. Hierdoor vind je hier nu onder andere een kathedraal, zwaar beschadigd bij de bloederige doortocht van de troepen van Cromwell (17de eeuw), waarbij meer dan 1.000 inwoners werden afgeslacht.
Er is ook een zeer indrukwekkende Romaanse kapel met prachtige fresco’s uit de 12de en 13de eeuw die nog steeds goed zichtbaar zijn.

[vc_single_image image=”3392″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”right” qode_css_animation=””]

Trim Castle

Trim Castle is het grootste Anglo-Normandische kasteel in Ierland, gelegen aan de Boyne (rivier). De bouw begon in de 12de eeuw op de plek waar eerst een houten fort stond. Het duurde 30 jaar tot het kasteel voltooid was, en het resultaat is een nog steeds erg indrukwekkende structuur, met een hoofdgebouw van 3 verdiepingen in de vorm van een kruis.
Trim Castle had lang een zeer belangrijke functie in het Anglo-Normandisch bestuur van dit deel van Ierland.

Een aantal jaar terug is het kasteel gerestaureerd en sindsdien wordt het druk bezocht, al viel dat bij ons best nog mee.
Trim Castle figureert ook in de film Braveheart.

[vc_single_image image=”3393″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”right” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” qode_css_animation=”” link=”https://www.flickr.com/photos/infomatique”]

Kilkenny Castle

Aan de Nore rivier bij Kilkenny ligt het prachtige Kilkenny Castle. Het oudste deel van het kasteel stamt uit de 12de eeuw, maar het is door de eeuwen heen steeds uitgebreid. Het werd bewoond tot 1935 door de machtige familie Butler, die al van in de 14de eeuw in het kasteel woonde en het uiteindelijk in 1967 aan de Ierse staat verkocht voor een symbolische £50.

Langs buiten ziet het kasteel er nog steeds erg middeleeuws uit, met zijn strenge torens en kantelen, maar binnenin werd het vooral gerestaureerd naar zijn Victoriaanse verleden. Erg indrukwekkend is de Butler Art Gallery waar de portretten van de vroegere kasteelheren de bezoekers gadeslaan.

Wanneer je binnen uitgekeken bent, kan je nog even rustig nagenieten met een wandeling door de mooie Franse tuinen.

Kilkenny Castle, © Chris Belsten

Donegal Castle

Donegal Castle dateert van de 15de eeuw, en werd gebouwd voor de O’Donnell-clan. In 1607 werd de familie verjaagd door de komst van een nieuwe lading Britse kolonisten, die het kasteel herbouwden in Jacobijnse stijl. De oorspronkelijke donjon werd aangevuld met een landhuis. In de 18de eeuw werd het kasteel weer verlaten en viel het in verval. Het werd pas in 1990 gerestaureerd en geopend voor het publiek.

Donegal Castle
Rock of Cashel, © Marie-Lise van Reislustig.be

Ross Castle

Ross Castle wordt gezien als een typisch voorbeeld van een Ierse vesting. Het gebouw bestaat uit een hoge ommuurde woontoren of donjon. Dit type kasteel wordt in het Engels een ‘tower house’ genoemd. Ook Donegal Castle was overigens oorspronkelijk een ‘tower house’.

Het is niet helemaal duidelijk wanneer Ross Castle precies gebouwd is, maar het stamt hoogstwaarschijnlijk uit de late 15de eeuw. Het werd gerestaureerd door de Ierse staat. Tijdens een rondleiding leer je meer over de bouw en structuur van dit type kasteel.

Het kasteel ligt in Killarney National Park, zeer pittoresk aan het water. Sowieso een aanrader voor een fotostop.

Ross Castle Killarney
Ross Castle, © Arseni Mourzenko

Blarney Castle

Blarney Castle zoals het er nu bij staat, dateert uit de 15de eeuw, maar het originele kasteel stond er al in 1200. Het is opnieuw een voorbeeld van een ‘tower house’.

Het is maar voor een deel toegankelijk en in vervallen staat. Toch stromen er dagelijks honderden bezoekers van over de hele wereld naartoe, allemaal om  de ‘Blarney Stone’ te kussen. Deze steen zou door middel van een kus welsprekendheid brengen. Je moet er wel wat voor over hebben, want de ‘Blarney stone’ is enkel te bereiken door op je rug onder de balustrade te gaan liggen (iemand houd je bij je voeten vast).

Blarney STone
Kissing the Blarney Stone, © Matt Brown

Malahide Castle

Niet erg ver van Dublin ligt Malahide Castle.
Malahide Castle is voor bijna 800 jaar het huis geweest van de familie Talbot die er tot 1973 woonde. De familie heeft het kasteel door de jaren heen niet alleen verder uitgebreid, ze verzamelden ook meubels van verschillende tijden. Het kasteel is dan ook een mooi voorbeeld van verschillende Ierse architecturale stijlen en inrichting.

Malahide Castle
Malahide Castle, © Avoca Ireland

Bunratty Castle & Folk Park

Bunratty Castle & Folk Park is het Ierse Bokrijk. Op de gronden van het kasteel werden huisjes uit verschillende counties uit de 19de eeuw herbouwd. Het is allemaal zeer overtuigend en sfeervol gedaan, inclusief de doordringende geur van opgebrande turf en vochtige rieten daken.

Er lopen tijdens ons bezoek heel wat Amerikanen rond. Ik vind het best ironisch dat veel van hen afstammen van mensen die door de Grote Hongersnood naar Amerika zijn moeten emigreren, maar nu nauwelijks zelf door de deur van de huisjes geraken zonder draaien.

Bunratty Castle zelf is met privégeld gerestaureerd naar hoe het moet geweest zijn in de 15de-16de eeuw. Ook hier werd alles tot in de details uitgewerkt. Zo zit er in een diepe kerker een pop miserabel in de vergeetput, en bizar genoeg wérkt het. Je voelt al medelijden met die pop, dus wat moet het niet geweest zijn voor mensen die er echt vastgeketend zaten?

Dunluce Castle

Het dramatische Dunluce Castle lijkt elk moment van de klif te vallen, en misschien doet het dat ook wel! Het zorgt in ieder geval voor wat extra sfeer tijdens een bezoek.

Het huidige kasteel werd gebouwd in de 16de eeuw, op de grondvesten van een eerder kasteel uit de 13de eeuw. Het is verlaten sinds eind 17de eeuw, na de Battle of the Boyne. Sindsdien is het overgeleverd aan de natuurelementen.

In 2011 werden vlakbij restanten gevonden van het verloren stadje Dunluce, dat bij een Ierse opstand in 1641 volledig van de kaart werd geveegd. 95% van het stadje moet nog verder opgegraven worden.

Dunluce Castle
Dunluce Castle, © Daragh Burns

Bezoek jij graag kastelen? En is er eentje van deze kastelen dat je interesse gewekt heeft?

Vakantie Ierland: praktische reisinfo

  • Er zijn dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Brussel en Amsterdam naar Dublin, de hoofdstad van de Ierse Republiek. Je kan goedkope tickets vinden via momondo of vliegtickets.be !
  • Website van de toeristische dienst van Ierland (NL)

Reisgidsen Ierland

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Pin dit blogbericht voor later

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Total
0
Shares
42 comments
  1. Het zijn stuk voor stuk prachtige kastelen om te zien. Tijdens een reis trekken deze gebouwen ook altijd mijn aandacht, ze zijn zo mooi en fotogeniek. Donegal Castle doet mij ergens aan Downton Abbey denken. En Dunluce Castle zal bovenaan mijn lijstje staan als ik deze kant op ga, de kust is werkelijk waar een plaatje om te zien!

  2. Wat ontzettend mooi zeg! Ierland stond sowieso al op mijn to do list maar met dit te zien denk ik dat ik het land nog wat hoger op m’n lijstje ga zetten.

  3. Ik ben nooit in Ierland geweest maar heb het in mijn hoofd inderdaad als het land der kastelen 🙂 Mooi om te zien zo op een rijtje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts