Top
Tapijt van Bayeux bezoeken

Herinner je jij ook nog het Tapijt van Bayeux uit de geschiedenisles? Al sinds midden jaren ’90 (wat schiet de tijd toch op…) prijkt het tapijt op mijn te zien-lijstje, en eindelijk was het onlangs zover! Een korte rondreis in Normandië, waarbij we ook de D-Day landingsstranden bezocht hebben, bracht me ook naar het gezellige stadje Bayeux.

Bayeux heeft een erg lange geschiedenis die teruggaat tot de 1ste eeuw voor Christus, toen het door de Gallo-Romeinen werd gesticht onder de naam Augustodurum, als hoofdstad van de regio. Tijdens de Romeinse periode was het een belangrijke verdedigingsstad tegen piraten die regelmatig de regio aanvielen.

Inhoud

Over veroveraars en veroverden

In de 9de eeuw werd Bayeux grotendeels verwoest door de Vikingen of Noormannen, die de stad weliswaar heropbouwden toen ze zich in het gebied kwamen vestigen. Want what’s in a name? “Normandië” verwijst naar het “land van de Noormannen”.

Bayeux groeide behoorlijk in de 10de en 11de eeuw, maar nadat de Willem de Veroveraar (hierover verder meer) zijn hoofdstad naar Caen verplaatste begon Bayeux aan eer te verliezen.

In de daaropvolgende eeuwen werd Bayeux meerdere malen geplunderd, zoals dat eraan toeging in de middeleeuwen. De laatste eeuwen waren echter redelijk rustig en tijdens beide Wereldoorlogen is de stad wonder boven wonder grotendeels overeind gebleven. Hierdoor zijn veel historische gebouwen bewaard gebleven, waaronder het prachtige Middeleeuwse centrum en de indrukwekkende Cathédrale Notre-Dame de Bayeux. Deze kathedraal gaat terug tot 1077 en bevat Normandisch-Romaanse én gotische elementen. Het is dan ook een nationaal monument.

Over het Tapijt van Bayeux

De belangrijkste bezienswaardigheid in Bayeux is het Tapisserie de Bayeux. Dit tapijt, dat technisch gezien geen tapijt maar een borduurwerk is, werd in de 11de eeuw gemaakt, en is dus zo goed als 1000 jaar oud!). Het vertelt als in een lange strip de gebeurtenissen van de Normandische verovering van Engeland (de Slag bij Hastings in 1066), naar mijn bescheiden mening één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de middeleeuwen.

Het Tapijt is 0,5 m hoog en maar liefst 68,38 m lang. Oorspronkelijk was het tapijt iets langer, maar de laatste taferelen zijn doorheen de tijd verloren gegaan. Het is gemaakt met een lichtgekleurd linnen waarop in totaal 70 taferelen zijn geborduurd met voornamelijk rode, blauwe en groene kleuren, waardoor de beelden duidelijk op het tapijt te zien zijn.

Het Tapijt werd al een paar jaar na de Normandische verovering van Engeland gemaakt. De grootte van het kunstwerk, het onderwerp en de uitzonderlijke staat waarin het zich bevindt, maakt het één van de grootste kunstschatten van Frankrijk én Groot-Brittannië.

(© Foto Musée de La Tapisserie de Bayeux)

Wat staat er op het Tapijt van Bayeux?

Het Tapijt van Bayeux bevat verschillende oorlogsscènes (verbluffend hoe de beweging van de galopperende paarden door kleurverschillen wordt weergegeven!), maar er zijn ook politieke scenes in beeld gebracht.

(© Foto Musée de La Tapisserie de Bayeux)

Zo begint het tapijt met de Engelse koning Edward de Belijder die Harold Godwinson, de Graaf van Wessex, naar Normandië stuurt om zijn (Edwards) neef Willem de laten weten dat hij na zijn (Edwards) dood koning van Engeland zal worden. Harold verraadt echter Willem en kroont zichzelf tot koning, ondanks zijn eerder gezworen eed aan Willem. Dit geeft Willem de rechtvaardiging die hij nodig heeft om Engeland binnen te vallen en zijn kroon te veroveren. Een overzicht van het volledige verhaal, tafereel per tafereel vind je hier in het Engels, of zelfs in het West-Vlaams!

Korte geschiedenis van het Tapijt van Bayeux

Heel lang werd gedacht dat het tapijt vervaardigd werd in opdracht van koningin Mathilde, de vrouw van Willem de Veroveraar. Uit onderzoek blijkt dit echter niet waar te zijn. Mogelijk was bisschop Odo, de halfbroer van Willem de opdrachtgever. De daadwerkelijke ontstaansgeschiedenis is echter nog steeds een mysterie, mede omdat het tapijt pas voor het eerst vernoemd wordt in 1476.

(© Foto Musée de La Tapisserie de Bayeux)

Het tapijt heeft jarenlang in de kathedraal van Bayeux gehangen, en heeft in wonderbaarlijk goede staat de tand des tijds doorstaan. Het is echter vaak kantje boortje geweest! Zo leek het voor enkele slimmeriken tijdens de Franse Revolutie een goed idee om het tapijt te recycleren als dekzeil. Het werd gelukkig op het laatste nippertje gered.

Sinds 1945 is het tapijt te bewonderen in het Musée de La Tapisserie de Bayeux. Wie het daar nog wil zien, zal zich echter moeten haasten, want in 2020 wordt het uitgeleend aan het British Museum!

Op zoek naar een volledig uitgestippelde rondreis voor Normandië? Voor slechts 10 euro koop je deze digitale reisgids met meer dan 130 beschreven bezienswaardigheden en 6 stadswandelingen. Kopen kan hier!

Praktische informatie Tapijt van Bayeux

 • Je kan het Tapijt van Bayeux dus bekijken in het speciaal ervoor ingerichte Musée de la Tapisserie de Bayeux (meer info). Naast het tapijt en een permanente tentoonstelling over het leven van de Normandiërs (en enkele zeer knappe maquettes van Normandische kastelen) in die periode, zijn er ook steeds tijdelijke expo’s.
 • Toegangsprijs is 9,50 euro. Er zijn kortingstarieven mogelijk. Wil je nog meer musea in Bayeux bezoeken, kies dan voor een combiticket (met een fikse korting!)
 • Het bezoek van het Tapijt zelf zit goed ineen. Je krijgt een audiogids (ook beschikbaar in het Nederlands) die je langs de taferelen van het tapijt brengt. Zo wandelt elke bezoeker op een gelijk ritme, en hoewel het er druk is, is er geen gedrum of asociaal gedrag.
 • Op de bovenste verdieping van het museum kan je naar een korte film kijken over de geschiedenis van het tapijt. Het zet alles weer eens eventjes in perspectief, zeker als die les geschiedenis niet meer zo fris in je hoofd zit.
 • Onze uitvalsbasis voor de verkenning van Bayeux was een erg fijne B&B (Chambres d’hôtes) in Honfleur: Cap sur Honfleur. Gastvrouw Agnes is een crème van een madame. De kamers zijn netjes, de badkamer is vernieuwd en groot en het ontbijt is lekker. Je wordt zelfs vergast op cider en calvados, want “als gast moet je toch de Normandische streekspecialiteiten leren kennen!” De B&B heeft ook een prachtige tuin en is nog eens erg goed gelegen, op wandelafstand van de bruisende haven van Honfleur met haar smalle straatjes en vele restaurantjes.
 

Meer over het tapijt van Bayeux

In dit bericht zitten affiliatelinks verwerkt. Koop je iets via die links, dan krijg ik een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Hi! Ik ben Marie-Lise en hou van reizen, fotografie, lekker eten en geschiedenis. Met Reislustig.be wil ik je graag inspireren voor jouw volgende avontuur, ver of dichtbij. Volg me ook op Facebook, Instagram en Pinterest!

Comments:

 • 26 juni 2019

  Wauw wat een prachtige foto’s van e Kathedraal laat je hier zien, en een mooi stukje geschiedenis. Dit is een plek waar ik zeker eens heen zou willen, wat indrukwekkend.

  reply...
 • 26 juni 2019

  Mooie foto’s! Heel indrukwekkend om te zien. Had vroeger echt een hekel aan geschiedenis, maar vind het nu er interessant.

  reply...
 • Anja

  26 juni 2019

  Wow, wat een prachtig geborduurd tapijt. Onvoorstelbaar dat dit al bijna 1000 jaar oud is. Jammer dat er eigenlijk niets bekend is over de geschiedenis ervan, zou mij toch wel benieuwen wie eraan gewerkt heeft en waarom en wie de werkelijke opdrachtgever was.

  reply...
 • 26 juni 2019

  Wat een uitgebreid artikel en mooie foto’s. Wij hebben allebei geen interesse in Architectuur, oudheden e.d. Je vindt ons bij voorkeur in de natuur

  reply...
 • 26 juni 2019

  Wat een mooie foto’s. Normandië lijkt me echt geweldig, staat nog op onze wishlist. Bretagne zijn we geweest, ook zo mooi!

  reply...
 • ingrid

  26 juni 2019

  wauw wat gaaf zeg. ik hou van dit soort dingen. zo mooi om te zien. bedankt voor de mooie foto’s en tip

  reply...
 • Dee

  26 juni 2019

  Mooi die oudheden. Maar voor nu is mijn kleintje nog te klein voor deze uitjes.

  reply...
 • 27 juni 2019

  Ik heb nota bene eindexamen geschiedenis gedaan, maar van dit tapijt had ik tot mijn schande nog nooit gehoord. Schaam. Het lijkt me heel leuk om te zien.

  reply...

post a comment