Grasse bezienswaardigheden: ontdek Grasse in 1 dag

Grasse staat al eeuwenlang bekend als de parfumhoofdstad van de wereld. Het is de ideale plek voor een daguitstap als je in de Côte d’Azur bent. Welke bezienswaardigheden mag je zeker niet missen?
bezienswaardigheden Grasse - Musée internationale de la parfumerie

Sinds eeuwen staat Grasse wereldwijd bekend als de hoofdstad van de parfum. En daar is het stadje terecht trots op. Veel van zijn bezienswaardigheden verwijzen dan ook naar deze bijzondere kunst, want dat is het maken van parfum ongetwijfeld.

Maar Grasse is meer dan etherische oliën, bloemenvelden en parfum. Het is een stadje met een ziel, waar naast de duidelijk toeristische “vibe” (I’m looking at you, roze parapluutjes boven de toeristische straten) ook nog echt geleefd wordt. Met gescheurde huizen die schots en scheef tegen elkaar aanschuren. En met verrassend weinig winkeltjes, restaurantjes of hotels in de smalle, kronkelende straten iets verder van het toeristische hart.

In dit artikel vind je een overzicht van de bezienswaardigheden in Grasse die je niet mag missen.

Tip! Je verkent Grasse centrum het best te voet. Download gratis mijn uitgestippelde wandeling (zie link verder in dit artikel). In nog geen 4 km brengt die je langs alle bezienswaardigheden van dit pittoreske stadje!

Grasse bezienswaardigheden

Grasse telt eigenlijk best wel wat musea, zeker in verhouding met de beperkte oppervlakte van de oude stad. Vooral als je meer te weten wil komen over de kunst van het parfum maken en de geschiedenis van de regio is Grasse the place to be.

Maar ook voor wie graag verdwaalt in kleine straatjes (zonder echt te verdwalen) en nog een glimp wil opvangen van het leven zonder toerisme, is Grasse de ideale bestemming voor een dagtrip als je in de Côte d’Azur bent.

Musée International de la Parfumerie

Het Musée International de la Parfumerie werd in 1989 opgericht in een oud herenhuis dat tijdens de Franse revolutie gebruikt werd door de lokale revolutionaire overheid (enkele bijzondere muurschilderingen getuigen nog van deze historische periode).

In 2008 werd het museum grondig gerenoveerd. Het vertelt het verhaal van het parfum, in al zijn aspecten. Van de grondstoffen, productie en industrialisatie tot het belang van goede marketing en de vorm van de flesjes.

Ook de geschiedenis van het parfum wordt uit de doeken gedaan. Hoe de oude Egyptenaren als eerste parfumeurs in de geschiedenis met geuren communiceerden met het hiernamaals. Hoe parfum en geur tijdens de middeleeuwen vooral medicinaal en therapeutisch gebruikt werden (de basis van de huidige aromatherapie). En hoe parfum vanaf de 17de eeuw geleidelijk aan gebruikt werd om te verleiden, wat nu nog steeds zijn belangrijkste rol is.

bezienswaardigheden Grasse - Musée internationale de la parfumerie
Musée International de la Parfumerie

Naast de zeer uitgebreide vaste collectie (met als een van de topstukken een reiskoffer van Marie-Antoinette) worden er ook geregeld tijdelijke expo’s georganiseerd, vaak in het teken van moderne kunst.

Het einde van je museumbezoek brengt je onvermijdelijk langs de museumwinkel, maar deze is eigenlijk wel de moeite.

Praktische info

 • Betaalde toegang.
 • Voorzie ongeveer 90 minuten voor je bezoek.
 • Meer info en openingsuren vind je op de officiële website.
 • Tip! Heb je een Côte d’Azur kaart, dan kun je het museum in je gratis bezoeken opnemen.

Parfumerie Fragonard (usine historique)

Grasse kent meerdere parfumeriefabrieken waar je een gratis rondleiding kan volgen. De historische parfumeriefabriek van Fragornard, op een boogscheut van het Musée International de la Parfumerie, is er zo eentje van.

grasse bezienswaardigheden - usine historique Fragonard
Parfumerie Fragonard in Grasse

De fabriek is sinds 1926 gevestigd in een pand dat in de 18de eeuw een leerlooierij was. Niet geheel toevallig, want de parfumindustrie is gegroeid uit de leerlooierij waar Grasse eerst beroemd voor was. Leer ruikt niet altijd zo aangenaam, dus werd parfum ontwikkeld om de nare geuren te camoufleren. Geleidelijk aan verschoof de hoofdindustrie van Grasse van het leerlooien naar het ontwikkelen van parfum.

De historische fabriek van Fragonard werd in 2013 grondig gerenoveerd. En hoewel je er op eigen houtje kan rondlopen, is het vooral de moeite om er een gratis rondleiding te volgen. Deze worden gegeven in het Engels of Frans en lichten toe hoe parfum in het verleden werd gemaakt, de herkomst van de belangrijkste ingrediënten, hoeveel rozenblaadjes er nodig zijn voor 1 liter etherische rozenolie (spoiler alert: érg veel – ik ben helaas vergeten hoeveel precies ;)), hoe de distillatie werkt…

Nog een spoiler alert: parfum wordt nu heel anders gemaakt. De handmatige ambacht is qua kostenefficiënte simpelweg niet meer mogelijk (want hoe kan anders Julia Roberts nog betaald worden om je parfum te promoten ;-)?)
Fragonard heeft nog een andere parfumerie die je kan bezoeken (La Fabrique des Fleurs), aan de zuidrand van stad, waar je meer inzicht krijgt in de huidige technieken.

Bezoek aan de Parfumerie Fragonard is gratis. Je kan er echter ook in een workshop je eigen parfum maken!

Praktische info

 • Gratis toegang en rondleiding. Maar je kunt er ook in een betaalde workshop je eigen parfum ontwerpen!
 • Voorzie ongeveer 60 minuten voor je bezoek, inclusief rondleiding.
 • Meer info en openingsuren vind je op de officiële website.

Villa-Musée Jean-Honoré Fragonard

Om alvast mogelijke misverstanden uit de weg te gaan: het Villa-Musée Jean-Honoré Fragonard heeft niets te maken met de Parfumerie Fragonard.

Jean-Honoré Fragonard is een rococo schilder uit Grasse die vooral bekend is voor zijn werken in opdracht van Madame du Barry, de favoriete maîtresse van Louis XV.

Fragonard leefde en werkte in deze villa toen hij na de Franse Revolutie uit de gratie viel. Het elegante landhuis uit de 17e eeuw, met ook een prachtige tuin, herbergt enkele van zijn werken.

grasse bezienswaardigheden - Villa-Musée Jean-Honoré Fragonard
Villa-Musée Jean-Honoré Fragonard

Praktische info

 • Betaalde toegang. Met je ticket krijg je ook toegang tot het Musée d’Art et d’Histoire de Provence.
 • Voorzie ongeveer 30 minuten voor je bezoek.
 • Meer info en openingsuren vind je op de officiële website.

Musée Provençal du Costume et du Bijou

Dit kleine museum is eigendom van de Parfumerie Fragonard. Het bestaat al sinds 1997 en is gevestigd in de voormalige woning van de markiezin van Cabris, zus van de graaf van Mirabeau.

Deze knappe privécollectie verzamelt traditionele jurken, hoofdtooien… en juwelen uit de 18e en 19e eeuw die het verhaal van de lokale vrouwen uit alle lagen van de bevolking vertellen.

Praktische info

 • Gratis toegang
 • Voorzie ongeveer 30 minuten voor je bezoek.
 • Meer info en openingsuren vind je op de officiële website.

Musée d’Art et d’Histoire de Provence

Wie niet genoeg kan krijgen over de geschiedenis en kunst van de Provence kan in het Musée d’Art et d’Histoire de Provence verder zijn hartje ophalen.

In het museum vind je schilderijen, beeldhouwwerken, meubelen, keramiek, juwelen, textiel… die de geschiedenis van de oostelijke Provence en zijn eigen tradities doen herleven.

Erg bijzonder is er ook de originele 18de eeuwse keuken.

Praktische info

 • Betaalde toegang. Met je ticket krijg je ook toegang tot het Villa-Musée Jean-Honoré Fragonard.
 • Voorzie ongeveer 30 minuten voor je bezoek.
 • Meer info en openingsuren vind je op de officiële website.

Cathédrale Notre-Dame-De-Puy

De kathedraal van Reims, Cathédrale Notre-Dame-De-Puy, dateert uit de 13de eeuw, en oogt eenvoudig en sober. Ook haar structuur is zeer rechtlijnig: een verhoogd schip en 2 zijbeuken, gedragen door enorme steunpilaren.

Tijdens de Franse Revolutie werd de kathedraal gebruikt als graanschuur. In 1795 brak er brand uit door vrijgekomen gassen bij de gisting. Je ziet er nog altijd sporen van in de vorm van verstevigde pilaren en het wat grillige, grotachtige interieur.

De kathedraal herbergt heel wat kunstwerken, waaronder 3 werken van Vlaamse meester Peter Paul Rubens, en ook een schilderij van de al eerder vermelde Jean-Honoré Fragonard.

Praktische info

Place aux Aires

Centraal in het toeristische hart van Grasse vind je de Place aux Aires met zijn fontein. Hier kun je iets eten of drinken, en elke ochtend vind je hier een bloemen- en groentenmarkt.

Place aux Aires in Grasse
Place aux Aires

Wandeling in Grasse

Het historische centrum van Grasse is niet groot en erg gemakkelijk te voet te verkennen. Om je op weg te helpen kun je mijn uitgestippelde wandeling downloaden. Deze start aan het station van Grasse en brengt je langs alle vermelde bezienswaardigheden.

Durf er zeker ook van af te wijken, want de stad loont zich uitstekend om zelf in de smalle straatjes zonder plan op verkenning te gaan.

Je kunt mijn wandeling hier downloaden. Ben je lid van Komoot, dan kun je hem ook downloaden via deze link.

Interessante reisgidsen over de Côte d’Azur

reisgids côte d'azur

Complete rondreis Côte d’Azur (Reisroutes)

Verken de Côte d’Azur in deze digitale reisgids, met een volledig uitgewerkte autoroute en 4 stadswandelingen, waaronder Marseille, Grasse en Nice!

Praktische info Grasse

Grasse ligt op ongeveer 16 km van Cannes en is zowel met de wagen als de trein vlot te bereiken.

Grasse met de trein

Het treinstation van Grasse ligt op ongeveer 1 km van het de oude stad (opgelet: het gaat wel bergop!).

Er zijn heel wat dagelijkse treinverbindingen vanuit Cannes, Nice… en de prijzen zijn zeer democratisch.

Parkeren in Grasse

Er zijn verschillende betaalde parkings in en rond de oude stad. Wij stonden in Parking La Foux (het was er wel zeer krap!). Klik hier voor meer info over de diverse parkeermogelijkheden.

Er is gratis parking aan het station (139 plaatsen).

Grasse als excursie

Verblijf je in Nice of Cannes, dan kun je Grasse ook bezoeken via een begeleide dagtrip die je meteen ook naar andere interessante plekjes in de buurt brengt.

Hotels in Grasse en omgeving

Op zoek naar een fijn hotel in Grasse? Je vindt hier mijn selectie hotels & B&B’s in Grasse en omgeving! Ze hebben allemaal gratis parking, erg veel charme en bij ééntje logeer je zelfs bij Belgen!

Dit artikel bevat affiliate links. Koop je iets via deze links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Total
8
Shares
1 comment
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts