Reims bezienswaardigheden: ontdek Reims in 1 dag

1 dag in Reims? Welke 9 bezienswaardigheden mag je dan absoluut niet missen? Ontdek ze in een handige gratis stadswandeling!
Place Royale met Louis XV op zijn Romeins

Reims is een stad vol geschiedenis en cultuur. En daarbij horen ook heel wat bijzondere plekken. Welke bezienswaardigheden mag je tijdens je citytrip aan Reims niet missen?

Download zeker ook mijn uitgestippelde stadswandeling voor Reims onderaan deze pagina. Deze brengt je in 9 km langs al mijn favoriete bezienswaardigheden!

Reims bezienswaardigheden

Kathedraal Notre-Dame de Reims

De kathedraal of cathédrale Notre-Dame de Reims is een van de belangrijkste gotische kathedralen van Europa. Het gebouw speelt bovendien een erg belangrijke rol in de geschiedenis van Frankrijk, want bijna alle Franse koningen werden hier gekroond.

Op deze plek stond oorspronkelijk een basiliek. Nadat deze door brand werd vernietigd, startte op 6 mei 1211 de bouw van de huidige kathedraal. De bouwwerken zouden uiteindelijk zo’n 60 jaar duren.

In 1270 werd de kathedraal ingehuldigd, alhoewel ze op dat moment nog niet volledig was afgewerkt. De 2 torens (80 m hoog) werden bijvoorbeeld pas in 1416 en 1452 toegevoegd. Wegens geldgebrek werden ze nooit voorzien van spitsen. Sinds 1457 is er niet meer verder gebouwd.

Zowel binnen als buiten is het gebouw zeer indrukwekkend. De kathedraal telt 2303 beelden (en is hiermee de ‘beeldenkampioen’ van alle kathedralen), waarvan er zeer veel op de buitengevels staan. De verschillende uitdrukkingen zijn alvast erg fotogeniek :).

Binnenin vallen vooral de vele glas-in-loodramen op. De kleurrijke glasramen van het schip zijn nog middeleeuws. Helaas heeft de kathedraal erg afgezien tijdens de Eerste Wereldoorlog. Heel wat glasramen zijn gesneuveld en werden deels vervangen door wit-doorzichtige exemplaren. Maar ook kunstenaars kregen de kans om voor nieuwe glas-in-loodramen te zorgen. Mijn favoriet? De 3 prachtige glasramen van Chagall, te bewonderen in een zijkapel.

Sinds 1991 prijkt de kathedraal, samen met het Palais du Tau (zie hieronder) op de lijst van Unesco-werelderfgoed.

Praktische info

 • Bezoek aan de kathedraal is gratis. Reken ongeveer 30-60 minuten.
 • Het is ook mogelijk om een (betaalde) begeleide rondleiding te boeken.
 • Wil je de torens bezoeken (249 treden)? Dan kun je in het nabijgelegen Palais du Tau een kaartje kopen. Opgelet: er zijn geen torenbezoeken op maandag.
 • Meer info en openingsuren vind je op de officiële site.

Palais du Tau

Het Palais du Tau is een voormalig bisschoppelijk paleis. Hier verbleven ook de koningen in afwachting van hun kroning. Het huidige gebouw dateert van begin 16de eeuw. Sinds 1972 is het paleis een museum.

Het Palais du Tau dankt zijn naam aan zijn karakteristieke grondplan in de vorm van de Griekse letter tau (niet dat dit vanop de grond te zien is). Het herbergt – naast enkele indrukwekkende zalen zoals de Banketzaal waar de koninklijke feesten werden gegeven – vooral ook de schatten van de kathedraal. Enkele opmerkelijke objecten: de gouden talisman van Karel De Grote (9de eeuw), de miskelk van de Franse koningen en het reliekschrijn van de heilige doorn.


In de lage kapel liggen allemaal stukken van de kathedraal opgebaard als een soort bouwwerf/archief. Nog bijzonder is de zaal van Goliath, met een beeld van 5,4 m van de reus dat oorspronkelijk aan de grote rozet van de westelijke buitengevel stond. Je vindt hier ook enkele waterspuwers die lood “spuwen”, als opvallende getuigen van de brand en vernietiging uit WO I.

Goliath Zaal in de Palais du Tau
Goliath Zaal in de Palais du Tau


Het paleis is in ieder geval fijn om te bezoeken, niet te groot en overzichtelijk.

Praktische info

Le Palais du Tau is één van de topbezienswaardigheden in Reims

Basiliek Saint-Remi

Waarom de zalving en kroning (le sacre) van de Franse koningen in Reims plaatsvond en niet in Parijs? Dat hebben we te danken aan Clovis, de Frankische koning die zich als eerste liet dopen en van zijn rijk een Christelijke staat maakte. Dat gebeurde in 496 op de plek waar nu de Basilique Saint-Remi staat, door – je raadt het al- de toenmalige bisschop en latere Saint-Remi.

Clovis laat zich dopen in Reims
Clovis laat zich dopen in Reims

De basiliek is een prachtvoorbeeld van Gotisch-Romaanse architectuur. Ze werd gebouwd in de 11e eeuw en bevat de relieken van de Heilige Remi. Die lagen oorspronkelijk opgebaard in een rijkelijk praalgraf, maar zoals zoveel zaken is dit in het geweld van de Franse Revolutie verdwenen.

Naast de basiliek ligt de Abdij van Saint-Remi, nu de plek van het Musée Saint-Remi. Dat focust, naast de geschiedenis van de abdij, vooral op de geschiedenis van de stad zelf, van de prehistorie tot de Renaissance. Er is speciale aandacht voor de Gallo-Romeinse periode, toen Reims nog Durocortorum heette en de hoofdplaats was van de Romeinse provincie Belgica.

Bijzonder object in de collectie is de Sainte Ampoule of Heilige Ampul, de heilige balsem die volgens de legende bij het doopsel van Clovis gebruikt werd. Voor de zalving van de latere Franse koningen werd een deel van deze balsem gemend met heilig chrisma.

Alhoewel de ampul en een groot deel van de balsem vernietigd werden tijdens de Franse Revolutie, heeft de toenmalige aartsbisschop van Reims toch een deel van het relikwie kunnen bewaren.

Praktische info

Porte de Mars

De Porte de Mars is een van de grootste nog bestaande poorten uit de Romeinse tijd. Hij werd gebouwd in de 2de eeuw na Christus en is ongeveer 32 m lang en 12 m hoog, ronduit indrukwekkend.

Bloemen bij de Porte de Mars
Bloemen bij de Porte de Mars

De poort gaf toegang tot de stad en bestaat uit 3 bogen. De middelste boog was voorbehouden voor karren; de 2 buitenste bogen waren voorbehouden voor voetgangers.

Er zijn nog heel wat mooie reliëfs op de poort te zien, zoals de wolvin die Romulus en Remus zoogt (onderaan de oostelijke boog), of Jupiter die Leda verleidt (onderaan de westelijke boog).

De Porte de Mars in Reims is hoog!

Cryptoportique

Nog uit de Romeinse periode dateert de Cryptoportique. Deze galerijen, gelegen onder het Forum, werden rond het jaar 100 na Christus gebouwd en zouden vermoedelijk gediend hebben als overdekte marktplaats, al is dit niet zeker. Ze zijn redelijk uniek.

Praktische info

 • De site is gratis te bezoeken.
 • Meer info en openingsuren vind je op de site van de toeristische dienst.
 • Opgelet: tijdens de zomermaanden is de cryptoportique niet altijd toegankelijk omdat er soms concerten worden georganiseerd, zoals bij ons helaas het geval.

Musée Hôtel Le Vergeur – Maison Hugues Krafft

Het Hôtel Le Vergeur werd gebouwd in de 13e eeuw, maar het renaissancegebouw dat je nu ziet, dateert vooral uit de 16de eeuw.

Musée hôtel le vergeur in reims
Musée Hôtel Le Vergeur in reims

In de 19de eeuw werd het huis bewoond door Hugues Krafft, een wereldreiziger die van overal bijzondere voorwerpen, kledij, fotografische platen meebracht. Na zijn dood vormden zijn collecties en andere bezittingen de basis voor het huidige museum, waar het rijke bourgeoisinterieur uit de 18de – begin 20ste eeuw mooi bewaard is gebleven.

Zelfs als je niet zo geïnteresseerd bent in etnografische zaken, loont het de moeite om de site te bezoeken. Want bij het museum hoort een kleine tuin die gratis te bezoeken is. En daar vind je iets bijzonder.

Tijdens WO I werd Reims zo goed als volledig vernietigd, ook Hôtel Le Vergeur. Na de oorlog heeft Hugues Krafft het merendeel van zijn woning weer heropgebouwd, met uitzondering van het Pavilion Coquebert, dat hij bewust gelaten heeft in zijn verwoeste staat, als stille getuige.

musée hôtel le vergeur in reims
De vernietiging van WOI in Reims

Uit de vernieling van andere gebouwen in de stad, verzamelde hij stukken architecturale geschiedenis (zoals het graf van een tempelier, de volledige façade van een 16de-eeuwse woning…) die hij allemaal een plek gaf in de tuin of gebruikte bij de reconstructie van het Hôtel.

Praktische info

 • De tuin is gratis te bezoeken (er zijn wel openingsuren); het museum is betalend. Heb je een Reims City Pass, dan is het bezoek inbegrepen. Reken ongeveer 60 min voor je bezoek aan het museum.
 • Meer info en openingsuren vind je op officiële site.

Musée de la Reddition

In tegenstelling tot wat de geschiedenis vertelt, had de capitulatie van Duitsland op het einde van WO II niet plaats op 9 mei in Berlin, maar op 7 mei om 2u41 in… Reims! En heel specifiek op de plek waar je nu het Musée de la Reddition vindt (toen het hoofdkwartier van de Geallieerden).

Een film van zo’n 20 minuten legt kort uit waarom de overgave van Duitsland eerst hier en dan 2 dagen later in Berlijn werd ondertekend (spoiler alert: het heeft te maken met het ego van Stalin). Hierna kun je de historische “kaartenkamer” bezoeken, waar de eigenlijke ondertekening heeft plaatsgevonden. Toch bijzonder, alsof je even in de tijd terugstapt.

De 'war room' of 'kaartenkamer'
De ‘war room’ of ‘kaartenkamer’

Verder telt het museum heel wat uniformen en andere gebruiksvoorwerpen uit de oorlog tentoon.

Uniformen in het Musée de la Reddition
Uniformen in het Musée de la Reddition

Praktische info

Bibliothèque Carnegie

Aandachtige lezers hebben het al verschillende keren in dit artikel kunnen lezen: er bleef van Reims na de Eerste Wereldoorlog niet veel meer over.
Uit de as is echter een nieuwe stad herrezen: deels met veel aandacht voor het rijke verleden, deels met de blik op de toekomst en de nieuwe architecturale stromingen, zoals art deco.

De Carnegiebibliotheek, gebouwd dankzij schenkingen van de Amerikaanse staalmagnaat Andrew Carnegie, is zo’n erfgoedjuweel in art-decostijl. Architect Max Sainsaulieu liet zich in de uitvoering van zijn ontwerp bijstaan door verschillende gerenommeerde kunstenaars, zoals glaskunstenaars Jacques Simon en Jacques Gruber.
Het resultaat is een meesterwerk in art deco, vol halfronde geometrische vormen, marmeren mozaïeken, koepels, glas-in-loodramen, inlegwerk van hout…

Praktische info

Place Drouet d’Erlon en de Fontaine Subé

Een hongertje gekregen van al dat rondlopen en bezoeken? Op de Place Drouet d’Erlon (genoemd naar Jean-Baptiste Drouet d’Erlon, een generaal in het leger van Napoleon en geboren in Reims) vind je een heleboel eet- en drinkgelegenheden. Het is er niet de meeste verfijnde keuken, maar het is er wel gezellig zitten.

Place Drouet d'Erlon en de Fontaine Subé
Place Drouet d’Erlon en de Fontaine Subé

Op het plein staat ook de monumentale Fontaine Subé uit 1906. Op de 4 hoeken van de fontein staan allegorische standbeelden die de 4 rivieren van de streek symboliseren: de Marne, de Vesle, de Suippe en de Aisne. De grote engel bovenop de fontein is in 1941 door Duitse soldaten meegenomen. In 1989 werd ze dankzij een sponsoring teruggeplaatst.

De Place Drouet d’Erlon loopt richting station over in Les Hautes Promenades, een prachtig ‘park van de toekomst‘ met veel groen, pingpongtafels, speeltuintjes… en zelfs hangmatten. De ideale plek voor een picnick midden in de stad.

Tip: koop de Reims City Pass

Wil je verschillende musea en monumenten in Reims bezoeken? Dan loont het zeker de moeite om een Reims City Pass aan te kopen.
Deze pas is beschikbaar voor 1, 2 of 3 dagen en geeft heel wat voordelen:

 • gratis toegang tot de musea van de stad
 • gratis openbaar vervoer in de stad
 • een gratis rondleiding
 • mooie kortingen in de champagnehuizen
 • goedkoper parkeren

Stadswandeling Reims

Ben je een beetje overweldigd van deze hele resem bezienswaardigheden? Geen nood! Mijn uitgestippelde stadswandeling van 9 km brengt je langs alle vermelde bezienswaardigheden en meer (zoals het Museum van Schone Kunsten, les Hautes Promenades…), en verschillende verborgen plekjes, zoals de ruïnes van de Couvent des Cordeliers en het pittoreske Square des Jacobins.

Het pittoreske Square des Jacobins
Het pittoreske Square des Jacobins in Reims

Je vindt hier de GPX-track. Ben je lid van Komoot? Dan kun je de gratis stadswandeling hier downloaden.

Is de wandeling wat te lang? Dan kun je hem gemakkelijk inkorten door de Basiliek Saint-Remi eruit te halen.

Musea in Reims

Reims telt heel wat meer musea dan wat in artikel werd opgenomen. Benieuwd naar wat Reims nog te bieden heeft? Lees dan hier mijn uitgebreide artikel over de verschillende musea in Reims.

Langer in Reims? Bezoek de champagnehuizen

Naast heel wat geschiedenis en cultuur, is Reims natuurlijk ook de stad van de Champagne.
Fan van het sprankelende godenwater? Dan is er goed nieuws, want je kunt de meeste champagnehuizen bezoeken! Je leest er alles over in dit artikel.

Ben jij al in Reims geweest? Wat zijn jouw favoriete plekken?

Reisgidsen over Reims

Ontdek in deze digitale reisgids (67 blz in A4-fomaat) de Champagnestreek en meer dan 100 bezienswaardigheden via 4 uitgewerkte autoroutes en 5 stadswandelingen, waaronder ook in Reims.

Rondreis Champagne

Dit artikel bevat affiliate links. Koop je iets via deze links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Total
0
Shares
6 comments
 1. Wat een handig en overzichtelijk blog heb je er van gemaakt.
  En wauw, wat een mooie plaats. Ik zou mij hier echt dagen prima helemaal alleen kunnen vermaken. Wat een geschiedenis joh, prachtig!!

 2. Ja, ik ben geweest en ik vind het ook een erg mooie stad. En die kathedraal is bizar mooi! Ik zou er als de mogelijkheid zich ervoor leent, wel iets langer ervoor uitrekken. Een dag of drie vermaak je je er ook prima 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts