Grimaud en Port Grimaud in 1 dag: wat te zien en doen?

Ben je in de Baai van Saint-Tropez? Doe dan zeker een daguitstap naar Grimaud en Port Grimaud. Deze dagplanning helpt je alvast op weg :)!
bezienswaardigheden Port Grimaud les coches d'eau

Ben je in de prachtige Baai van Saint-Tropez? Doe dan zeker ook een daguitstap naar Grimaud en het bijhorende havenstadje Port Grimaud. Beide kun je perfect in 1 dag bezoeken. En deze dagplanning helpt je alvast op weg :)!

Tip! Vergeet zeker ook niet mijn uitgestippelde wandeling voor Grimaud te downloaden (zie verder in dit bericht).

Waarom Grimaud en Port Grimaud bezoeken?

Grimaud is het oudste stadje in de Baai van Saint-Tropez. Het was ooit zo belangrijk dat de Baai er naar genoemd werd. Tot meer mondaine buur Saint-Tropez aan belang begon te winnen en de fakkel overnam: de Golfe de Grimaud werd de Golfe de Saint-Tropez.

Grimaud is gebouwd op een heuvelrug. De smalle kronkelende straatjes, de oude huisjes (in de zomer versierd met een overvloed aan kleurrijke planten en bloemen), het oude kerkje, de ruïnes van het middeleeuwse kasteel… het ademt allemaal “Provence” uit.

Ongeveer 5 km van het stadje, genesteld aan de Middellandse Zee, ligt Port Grimaud, ook wel het Venetië van Frankrijk genoemd. En het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Port Grimaud lijkt wel gebouwd op het water. De straten zijn er kanaaltjes, waar boten van allerlei grootte en budget rustig paraderen langs pastelkleurige huisjes. Meer “Côte d’Azur” dan dit wordt het niet.

Wil je dus the best of 2 worlds op 1 dag beleven? Dan is deze daguitstap ideaal.

Dagplanning Grimaud en Port Grimaud

Je kan je dag op 2 manieren organiseren, afhankelijk van je vervoer:

Ben je met de wagen, dan zou ik aanraden ‘s ochtends te parkeren aan de gratis parking bij de begraafplaats van Grimaud (zie verder bij ‘Praktische info’). Vandaar kun je gemakkelijk te voet de bezienswaardigheden (zie hieronder) bezoeken en door het stadje flaneren.

Na de lunch kun je met het kleine toeristische treintje naar Port Grimaud. Het treintje brengt je ‘s avonds ook terug. Check hier de prijzen en uren.

Le petit train de Grimaud
Le petit train de Grimaud

Verblijf je in Saint-Tropez, Cogolin of Sainte-Maxime? Dan stel ik een omgekeerde dagplanning voor. De wegen langs de kust zijn – vooral tijdens de zomermaanden – enorm druk en je kunt er erg lang in de file staan. Om dit te vermijden, kun je ervoor kiezen om te komen met Les Bateaux Verts. Deze ferrydienst verbindt Saint-Tropez, Cogolin, Saint-Maxime met Port Grimaud.

les bateaux verts
les bateaux verts

Je kunt je dag dan starten in Port Grimaud en in de namiddag de kronkelende straatjes van Grimaud verkennen.

Verblijf je in Nice en je hebt geen zin in parkeerstress en file? Boek dan een begeleide tour. Vaak wordt deze in combinatie met Saint-Tropez georganiseerd. 

Bezienswaardigheden Grimaud

Alle bezienswaardigheden in Grimaud zijn gratis te bezoeken en liggen op wandelafstand van elkaar.

Grimaud is zo klein dat je niet kunt verdwalen, maar heb je toch graag een kaart, stap dan eens binnen bij de toeristische dienst waar ze je graag verder helpen. Ik heb echter ook een wandeling uitgestippeld die je langs de bezienswaardigheden brengt. Je kunt hem hier downloaden.

In de zomermaanden worden Les Grimaldines georganiseerd, een zomers muziekfestival dat op bepaalde dagen doorgaat. Het is dan aanzienlijk drukker in het kleine stadje, dus houd hier rekening mee.

Het Kasteel van Grimaud

De belangrijkste bezienswaardigheid van Grimaud is ongetwijfeld het kasteel. Of wat ervan overblijft. Want dat is sinds de Franse Revolutie niet zo veel meer.

Het ‘castrum van Grimaldo’ wordt voor de eerste keer vernoemd in een charter uit de 11de eeuw. Naar alle waarschijnlijkheid is het echter ouder dan dat. Doorheen de tijd is het kasteel verder uitgebreid, onder meer in de 15de eeuw door toedoen van Jean de Cossa, stichter van Saint-Tropez.

In het midden van de 18e eeuw liet de machtige familie de Castellane nog de zuidelijke torens bouwen, maar het einde was in zicht. Tijdens de Franse Revolutie eind 18de eeuw moest de familie vluchten en het kasteel werd verlaten, geplunderd en gebruikt als steengroeve door de lokale metsers.

Sinds de jaren 1980 is een klein deel van het kasteel weer heropgebouwd. Niemand weet echter hoe het kasteel er vroeger precies uitzag, want er zijn geen tekeningen of grafische bronnen bewaard gebleven. Dus ook de reconstructie is een berekende gok.

Het is een fijne plek om te bezoeken. Je hebt er een prachtig zicht op de Golf van Saint-Tropez. En ‘s avonds, bij zonsondergang en in het gezelschap van de tsjirpende krekels, heeft de plek bijna iets magisch.

La Chapelle des Pénitents

De kleine Chapelle des Pénitents (die eigenlijk Chapelle de la Miséricorde heet) werd gebouwd in 1482, op de restanten van een Romaans gebouw uit de 11de of 12de eeuw. Tijdens de zomermaanden worden hier kleine intieme concerten georganiseerd.

L’Eglise Saint-Michel

Het kleine kerkje van Grimaud, Saint-Michel de Grimaud, werd gebouwd eind 12de – begin 13de eeuw in Romaans-Provençaalse stijl. Doorheen de tijd werd het kerkje uitgebreid met een klokkentoren, sacristie… En in 2015 werd er een orgel geïnstalleerd dat ook voor sfeervolle zomerconcerten wordt gebruikt.

Oorspronkelijk lag de begraafplaats rond de kerk, maar deze werd wegens plaatsgebrek op het einde van de 19de eeuw verplaatst naar de Molen van Saint-Roch, waar hij nu nog steeds ligt.

Le Moulin Saint-Roch

Al sinds de 16de eeuw stond hier een windmolen om graan tot meel te malen. De molen heette oorspronkelijk Moulin de la Gardiole, maar in de 17de eeuw werd hij omgedoopt tot Moulin Saint-Roch, zoals de kapel die er vlak bij staat.

De molen werd in de jaren ’90 grondig gerestaureerd. Wil je de binnenkant bezoeken, dan kan dit enkel via een geleid bezoek, georganiseerd door de toeristische dienst.

La Chapelle Saint-Roch

Kleine kapel (de kleinste van Grimaud) uit de 17de eeuw. Kunstenaar Andrée Gavens schilderde in 1937 de muurschilderen over het leven van Sint-Rochus.

Musée du Patrimoine

Benieuwd naar hoe het Provençaalse leven eruitzag in de 19de eeuw? Hoe leefden de mensen toen? Waarmee verdienden ze de kost?

Dankzij haar mooie collectie gebruiksvoorwerpen, kostuums… neemt het Musée de la Patrimoine, gevestigd in een voormalige olijfoliemolen en slagerij, je mee naar het verleden.

Het kleine museum is gratis te bezoeken. Check hier de openingsuren.

Le Pont des Fées

Le Pont des Fées is het overblijfsel van een aquaduct uit de 15e eeuw om water naar Grimaud te brengen, in deze warme en droge regio altijd al een kostbaar goed. De aquaduct werd tot de 17de eeuw gebruikt.

Je kunt hem bezoeken via een kleine bewegwijzerde wandeling van ongeveer 45 minuten, uitgestippeld door de toeristische dienst.

Uitgestippelde wandeling Grimaud

Mijn uitgestippelde wandeling van ongeveer 3 km brengt je langs alle hierboven vermelde bezienswaardigheden, ook le Pont des Fées. Je kunt hem hier downloaden. Ben je lid van Komoot? Klik dan hier.

De wandeling is een richtlijn, en vooral handig voor Le Pont des Fées. Heb echter vooral geen schrik om zelf op verkenning te gaan, zeker in het stadje zelf. Je kunt er niet verlopen lopen.

Lunchtip

Grimaud kent heel wat leuke restaurantjes voor ieders budget. Wij hebben gegeten Au Clem’s Bar. Het was er fijn zitten aan een pleintje en de rundstartaar en frietjes waren lekker! De wat cynische garçon moet je erbij nemen ;-).

Bezienswaardigheden Port Grimaud

Na de geschiedenis is het tijd voor ontspanning! Want hoewel Port Grimaud wat weg heeft van een piratenstadje uit de 17de eeuw is er niets historisch aan.

Integendeel. 50 jaar geleden vond je hier enkel moeras. Tot architect François Spoerry wat grond kocht om een huis te bouwen waarnaast hij zijn boot zou kunnen meren. Hij breidde het concept uit tot een volledige lagune. Port Grimaud was geboren, een plek waar de boot de baas is, en niet de wagen.

Benieuwd naar het ontstaan van deze bijzondere plek? Op de site van de toeristische dienst vind je meer info (wel in het Frans).

Les Coches d’Eau

Hoewel het er heel leuk flaneren is over de kleine straatjes en in de winkeltjes, ontdek je Port Grimaud het beste vanop het water.

Je kan aan de hoofdingang een klein elektrisch bootje huren, maar nog leuker is om de stad te verkennen is per coche d’eau (letterlijk vertaald: waterkoets). Deze coches vertrekken vanaf de kerk. Ze varen op zonne-energie.

In een korte boottocht van 20 min, met wat geluk en afhankelijk van wie je schipper is voorzien van heerlijk cynische commentaar, verken je enkele kanalen en vaar je langs de pastelkleurige huisjes en aangemeerde boten die alleen maar doen dromen.

Meer infomatie en prijzen vind je hier.

L’Église Saint‑François d’Assise

Centraal in Port Grimaud staat de kerk van Sint-Franciscus. Zowel langs buiten als binnen extreem sober. De Heilige Franciscus zou dit zeker geapprecieerd hebben, al zou hij het mogelijk wat moeilijker gehad hebben met de rijke levensstijl van zijn parochianen…). Enkele donkere gekleurde glasramen voorzien licht binnen.

De kerk van port grimaud
De kerk van Port Grimaud

Architect en bezieler van Port Grimaud, François Spoerry, ligt hier begraven.
Er worden zowel katholieke als protestantse erediensten gehouden.

Vanop het dak van de kerk heb je een prachtig zicht op de lagune. Zeker een aanrader bij valavond!

Port Grimaud bij valavond
Port Grimaud bij valavond

Praktische info

Gratis parkeren in Grimaud

Je kan in Grimaud gratis parkeren aan de begraafplaats. GPS: ‘Piste Serge Fougère’ of ‘Allée du Souvenir Français’.

Opgelet: tijdens de zomermaanden, en dan vooral tijdens de Grimaldines (het zomerfestival van Grimaud) kan deze parking snel volzet zijn. Kom op tijd!

Parkeren in Port Grimaud

Er is geen gratis parking in Port Grimaud. Aan de Avenue de la Mer is er wel een zeer grote betaalde parking.

Belangrijke tip ivm vervoer

Verblijf je in Saint-Tropez, Sainte-Maxime of Cogolin? Kom dan naar Port Grimaud met de ferry. Snel, op tijd en ook nog eens erg leuk.

Gemakkelijk van Grimaud naar Port Grimaud (en omgekeerd)

De gemakkelijkste manier om van Grimaud naar Port Grimaud te gaan (en omgekeerd) is met het toeristische treintje. Misschien wat cheesy, maar je zit rustig en bent vrij van parkeerstress!

En… zin gekregen om Grimaud en Port Grimaud te bezoeken? Laat het me weten in de reacties hieronder :).

Interessante reisgidsen over de Côte d’Azur

reisgids côte d'azur

Complete rondreis Côte d’Azur (Reisroutes)

Verken de Côte d’Azur in deze digitale reisgids, met een volledig uitgewerkte autoroute en 4 stadswandelingen, waaronder Marseille, Grasse en Nice!

Dit artikel bevat affiliate links. Koop je iets via deze links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Total
1
Shares
6 comments
  1. In dt deel van Frankrijk ben ik nog nooit geweest. Wat een prachtige plek! Lijkt me heel mooi om te bezoeken, zeker als de avond valt. En het scheelt dat het allemaal gratis te bezoeken is. Mooie foto’s hoor!

  2. Goede tips allemaal, de omgeving ken ik goed en ik kom er graag. Grimaud is erg mooi. Ook ‘s avonds voor een etentje want er hangt een wat mysterieuze sfeer. En het uitzicht is mooi ook. Port Grimaud heb ik zelf alleen in het hoogseizoen bezocht en dat is een crime, veel te druk en toeristisch maar denk dat het in de lente heel fijn moet zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts