7 bezienswaardigheden in Dijon die je niet mag missen

Dijon is dankzij De Bourgondiërs wereldberoemd geworden, althans in Vlaanderen. Welke bezienswaardigheden mag je er niet missen?

Tot voor kort kende ik Dijon vooral van de mosterd. Maar toen kwam Bart Van Loo met zijn epische turf over de Bourgondiërs. De bijhorende uitstekende podcast vergezelde ons vorig jaar al tijdens onze roadtrip doorheen Frankrijk en gaf ons veel goesting om de hoofdstad van Bourgondië, Dijon, en haar bezienswaardigheden te verkennen.

Goede plannen zijn er om uitgevoerd te worden en dit jaar was het dan zover. Onderweg naar de Côte d’Azur hielden we 24 u lang halt in Dijon om kennis te maken met de stad en haar rijke geschiedenis, zo verweven met die van de machtige hertogen van Bourgondië en dus ook met die van ons. 

We waren onder de indruk. Dijon heeft niet afgezien tijdens de twee wereldoorlogen en is bijgevolg goed bewaard gebleven. De stad telt dan ook tal van bezienswaardigheden in de vorm van knappe middeleeuwse gebouwen en meer dan 100 indrukwekkende herenhuizen. 

Benieuwd naar onze onze favoriete bezienswaardigheden in Dijon? Lees dan snel verder :). Onderaan dit artikel vind je ook nog onze aanraders om iets te eten en te overnachten.

Inhoudstafel

Welke bezienswaardigheden in Dijon mag je niet missen?

Le Palais des Ducs et des Etats de Bourgogne

Zoals de naam al doet vermoeden was het Palais des Ducs et des Etats de Bourgogne de officiële thuisbasis van de ooit zo machtige hertogen van Bourgondië. 

Op de fundamenten van een oude Gallo-Romeinse vesting bouwde Filips de Stoute hier in 1366 het eerste paleis. In de 15de eeuw breidde zijn kleinzoon, Filips de Goede, het paleis verder uit, onder meer met een toren die er nog altijd staat (de “Tour Philippe Le Bon”). Verdere uitbreidingswerken volgden in de 17de eeuw, onder leiding van Jules Hardouin-Mansart en Ange-Jacques Gabriel, architecten van het koninklijk paleis van Versailles. Het grootste deel van het Paleis dateert ook uit deze periode. 

Al sinds 1799 huisvest het Paleis het Musée des Beaux-Arts, eén van de mooiste musea van schone kunsten in Frankrijk, en tegenwoordig vind je er ook het stadhuis (en het stadsarchief) en het Office de Tourisme.
La Tour Philippe le Bon

De Tour Philippe le Bon (letterlijk: de toren van Filips de Goede) is 46 m hoog en torent (tja) boven het Paleis uit. Hij werd in de 15de eeuw gebouwd tijdens het bewind van – je raadt het al – Filips de Goede. Het goede nieuws? Je kan de toren bezoeken. Het minder goede nieuws? Er zijn 316 trappen te beklimmen. Maar het uitzicht dat je vanop de top opwacht is adembenemend. Zelfs op een druilerige dag krijg je een prachtig panorama op de middeleeuwse gebouwen van de stad, de kronkelende straatjes, de wijngaarden in de verte… 

Aan de rechterkant heb je een knap zicht op de “Jacquemart”, de middeleeuwse mechanische klok van de Notre Dame-kerk. Deze werd in de 14de eeuw door Filips de Stoute uit Kortrijk meegenomen als vergelding voor een opstand. 

De Tour Philippe le Bon is enkel begeleid te bezoeken. Voor enkele euro’s kan een plaatsje reserveren bij het Office de Tourisme. De rondleiding start overigens ook van daar.
Musée des Beaux-Arts

Het Museum voor Schone Kunsten van Dijon is één van de topmusea in Frankrijk, dankzij haar zeer knappe en uitgebreide collectie. Je vindt er kunstschatten van de Oudheid (Egypte en de klassieke oudheid) tot hedendaagse kunst. 

Fans van de Bourgondiërs komen er ook oog in oog te staan met de portretten van de vier Bourgondische hertogen, alsook de praalgraven van Filips de Stoute en Jan Zonder Vrees.

Het museum is gratis te bezoeken. Voor een klein bedrag kun je een digitale gids huren. Heb je een City Pass dan zit die in de prijs inbegrepen. Wij vonden deze gids echter eerder een last dan een meerwaarde, dus niet echt de moeite. 

Notre Dame 

Dijon kent verschillende grote kerken en kathedralen. De meest interessante vonden we de Notre Dame die zich net naast het hertogelijk paleis bevindt. De kerk werd gebouwd tussen 1230 en 1250 en heeft een erg opvallende façade met 51 demonische waterspuwers (“gargouilles”) die op je neerkijken. 

Nog bijzonder is hoe alle religieuze beeldhouwwerken in het reliëf van het portaal tijdens de Franse revolutie vakkundig werden verwijderd (een werkje van zo’n 5 maanden!). Wat overblijft lijkt wel littekenweefsel. 

Als je enkele (nu ja, een tiental meter) achteruit zet, kun je bovenaan de fameuze middeleeuwse klok zien die Filips De Stoute als oorlosgbuit in 1383 uit Kortrijk heeft meegenomen. Als je goed kijkt, kun je 4 figuurtjes zien die met slagen op de klok het uur aangeven. 

Oorspronkelijk bestond de klok uit één figuurtje, Jacquemart. Na een celibatair bestaan van heel eeuwen, kreeg hij in de 17de eeuw gezelschap van een vrouwtje, Jacqueline. En zoals dat vaak gaat in een huwelijk, volgde er in de 18de eeuw een zoontje, Jacquelinet, en in de 19de eeuw een dochtertje Jacquelinette. De gelukkige familie slaat nu elke 15 minuten het uur. 

In de kerk zelf is het redelijk donker, al kan dat ook gelegen hebben aan de bewolkte dag. Binnenin vind je een houten beeld van de Maagd Maria dat dateert uit de 11de eeuw en daarmee een van de oudste beelden van Frankrijk is. Ze zou ook al enkele mirakels verricht hebben, al is daar geen officiële erkenning van. 

Als je met je rug naar het voorportaal staat, wandel dan zeker eens in het kleine straatje rechts (Chemin de la Chouette). Uitgehouwen in de muur van de kerk vind je een van de belangrijkste inwoners van de stad: een kleine uil (“chouette”). Al eeuwenlang geldt hij als geluksbrenger, maar wel enkel en alleen als je er met je linkerhand (het hand dichts bij het hart) over wrijft.


Puits de Moïse

Wie De Bourgondiërs gelezen (of beluisterd heeft) heeft ongetwijfeld Bart Van Loo’s lofzang over de Puits de Moïse of Mozesput gehoord. Dit zeer indrukwekkend beeldhouwwerk ligt op een wandeling van ongeveer 25 minuten van de stad, in Champmol, waar Filips De Stoute ooit een prachtig klooster liet verrijzen.

Van het klooster zelf blijft sinds de Franse revolutie niet veel meer over, en op de plek staat nu een psychiatrisch ziekenhuis. Op een binnenplaats van dat ziekenhuis, kun je de Puits de Moïse vinden (het staat netjes bewegwijzerd).

Waarom het een “put” heet, weet ik eigenlijk niet, want het diende als sokkel voor wat ongetwijfeld een zeer indrukwekkende kalvarie moet geweest zijn.

De Mozesput zelf bestaat uit zes losstaande beelden van diverse profeten uit het Oude Testament die op een zeer menselijke en realistische manier zijn weergegeven. 

Hoewel we de Puits de Moïse met onze neus gedrukt achter een raam moeten bewonderen, zijn we onder de indruk van dit prachtige meesterwerk. De subtiele emoties en uitdrukkingen van de zes figuren laten niet onberoerd.


Les Halles

Wat sommigen ook mogen beweren, Les Halles is niet ontworpen door Gustave Eiffel, een van de belangrijkste inwoners van Dijon, al doet het ontwerp uit ijzer en glas sterk vermoeden van wel. 

Deze marktplaats is het mekka voor foodies en liefhebbers van Franse ingrediënten. Verspreid over ruim 4.400 vierkante meter bieden ruim 250 winkeltjes verse etenswaren aan. Opgelet: marktdagen hebben enkel op dinsdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagochtend plaats. In de namiddagen zijn Les Halles wel te bezoeken, maar zonder alle bedrijvigheid geven ze dan toch wat een troosteloze en vooral lege indruk…  

Place François Rude 

Moe geworden van al het wandelen? Geniet dan van een drankje of een ijsje aan de gezellige Place François Rude, genoemd naar de Dijonese beeldhouwer. In Frankrijk is de man vooral bekend als de beeldhouwer van het reliëf “La Marseilleise” op de Arc de Triomphe in Parijs. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord.

De Dijonezen zelf verwijzen naar het pleintje als Place du Bareuzai, verwijzend naar het standbeeld bij de fontein van de naakte man die druiven vasthoudt. De naam “Bareuzé” is verbasterd van “bas rosé” en verwijst naar de “roze sokken” van de wijnboeren na het pletten van druiven.

De Rue des Forges

Rue des Forges is één van de hoofdstraten van de stad. Hier kun je ook enkele van de best bewaarde herenhuizen bewonderen.
De Rue des Forges (start of eindigt, naargelang hoe je het bekijkt) bij het Palais Ducal en de toeristische dienst van Dijon.
Meer te doen in Dijon

Proef de heerlijke streekproducten

Jaja, we kennen Dijon allemaal vooral van de mosterd. Maar je kan nog veel meer streekproducten ontdekken in de stad, waaronder peperkoek en crème de cassis, een stroop van zwarte bessen die gebruikt wordt in kir of gewoon als saus op een ijsje. 

In de City Pass zitten diverse degustaties bij lokale handelaren inbegrepen. Zo kun je onder meer proeven van peperkoek, kir of snoepgoed op basis van cassis, truffellikeur, mosterd (tja) en uiteraard ook enkele Bourgondische wijnen. 

Parcours de la chouette

Heb je niet erg veel tijd om de stad te bezoeken? Volg dan het Parcours de la Chouette. Kleine bronzen uiltjes in het voetpad geven de weg aan en brengen je langs 22 stops, meteen ook de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. 

Op zich is het parcours gratis te volgen, maar wil je graag wat uitleg bij de stops, dan kun je voor enkele euro’s een begeleidende brochure kopen bij de toeristische dienst. Een aanrader!

Interessante reisgidsen over Dijon

Dit artikel bevat affiliate links. Koop je iets via deze links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Total
0
Shares
3 comments
  1. Wat een mooie architectuur en sowieso mooie tips. Ik geloof dat ik nog niet eerder in Dijon ben geweest. Wel erdoor / er omheen gereden maar als ik dit zo zie (mooi hoe de foto’s in eerste instantie verschijnen in je blogpost) dan vind ik het wel heel aantrekkelijk ogen. Toevallig gaan we dit jaar – voor het eerst sinds 2019 – weer naar het buitenland en ook nog eens met de auto (ik had een vooruitziende blik vermoed ik qua Schiphol). En… we gaan naar Frankrijk. Dus wie weet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts