Star Wars: de 7 mooiste filmlocaties

Wist je dat je heel wat filmlocaties van Star Wars kan bezoeken? En nee, je hoeft er zelfs niet voor naar een galaxy far far away… Voor de fans :-)!
matmata tunesië star wars filmlocatie

Ik zou mezelf geen Star Wars-geek noemen – al denken nu heel veel van mijn vrienden ongetwijfeld Yeah, right – maar ik vond de laatste Star Wars (Episode VII – The Force Awakens) écht wel goed. Het heeft ongetwijfeld iets te maken met mijn voorliefde voor brooding, donkerharige, psychologisch complexe antagonisten die uiteindelijk toch niet helemaal zo antagonist blijken te zijn (*kuch* Severus Snape *kuch*), al zullen we pas in 2019 weten of dat in deze nieuwe Star Wars-filmreeks ook het geval is.

Star Wars speelt zich af a long time ago in een galaxy far far away. Blijkt nu dat die galaxy helemaal niet zo far far away is. Heel veel planeten (en dus filmlocaties – sorry als ik de bubbel doorprik ) zijn gemakkelijk terug te vinden én te bezoeken op onze eigenste planeet. In wat volgt een overzicht van de – naar mijn bescheiden mening – mooiste Star Wars filmlocaties:

1// Mos Espa/Ong Jmel, Nefta (Tunesië)

Anakin Skywalker, het slavenjongetje dat uiteindelijk Darth Vader zal worden, is geboren in Mos Espa op de planeet Tatooine. In Tunesië, dat ook al in de vroegere episodes dienst deed als die planeet (zie ook punt (2)), werd een heel dorpje gebouwd (Episode I – The Phantom Menance (1999)). Helaas gebeurde dit op een stuk woestijn dat op het pad ligt van verhuizende zandduinen. Een heel deel van de set is ondertussen door de duinen verzwolgen (dat heeft eigenlijk iets zeer Star Wars!). Enkele jaren geleden zette de Tunesische dienst voor toerisme een crowd funding-project op om de filmlocatie te redden van de eeuwige vergetelheid. Het is echter niet gelukt om het geld bij elkaar te krijgen. Ik heb dus geen idee of de filmlocatie nog bestaat of te bezoeken is, maar het lijkt in ieder geval de moeite om het te checken.
Wist je trouwens dat de naam “Tatooine” gebaseerd is op Tataouine, een district en stad in Tunesië? Geen toeval, als je ziet hoe de huisjes er daar uitzien.  Het is duidelijk waar George Lucas inspiratie vond voor de bijzondere architectuur op de woestijnplaneet.

mos espa star wars filmlcocaties
© STML

2// Lars homestead/Matmata (Tunesië)

Zo vader, zo zoon. Ook Luke Skywalker groeit op op Tatooine (Episode IV – A New Hope (1979)), maar dan bij zijn oom en tante, en ondanks al zijn gezaag onder heel wat betere omstandigheden dan zijn vader. De filmlocatie voor de boerderij van Oom Lars is eigenlijk hotel Sidi Driss. Voor amper 15 euro/nacht (inclusief ontbijt) kan je je er voor even Luke Skywalker wanen. Helaas zonder dubbele zonsondergang..

matmata tunesië star wars filmlocatie
© Sek Keung Lo

3// Planeet Jaku/Abu Dhabi

Ook in de nieuwe generatie films en personages, in Episode VII – The Force Awakens (2016), komt het hoofdpersonage van een woestijnplaneet. Deze keer werd er – ongetwijfeld door de onstabiele politieke situatie – niet gefilmd in Tunesië, maar vormen de mooie zandduinen van Abu Dhabi het decor voor Jaku, thuisbasis van Jedi-in-wording Rey.

abu dhabi star wars filmlocatie jaku
© Kyle Taylor

4// Planeet Ahch-To/Skellig Michael (Ierland)

Skellig Michael in Ierland speelt een kleine, maar belangrijke rol in Episode VII – The Force Awakens (2016). Gezien het bijzondere en mystieke karakter van de plek is het niet te verwonderen dat je hier – volgens Star Wars – de oudste Jedi-tempels vindt.
Je kan de filmlocatie bezoeken per boot die je op voorhand moet reserveren. De uiteindelijke afvaart hangt volledig af van het weer, en dat houdt jammer genoeg geen rekening met je plannen, zoals ik ook heb mogen ondervinden.

Skellig Michael Ierland Filmlocaties Star Wars
© Don Richards

5// Yavin/Tikal (Guatemala)

De tempel van Tikal is slechts heel even te zien in Episode VI – The Return of the Jedi (1983), als achtergrond voor de planeet Yavin waar het hoofdkwartier van de rebellen gelegen is. Het is ziet er sowieso een spectaculaire plek, filmlocatie of niet.

Tikal Guatemala Star Wars filmlicaties
© Mike Vondran

6// Naboo/Sevilla (Spanje)

Tot mijn grote schande ben ik nog niet in Andalusia en dus ook nog niet in Sevilla geraakt. Het staat nochtans al zeer lang op mijn lijstje, dus ik zou er eens werk van moeten maken. In Episode II – Attack of the Clones (2002) is het de filmlocatie voor enkele korte scènes op Naboo, thuisplaneet van Padmé Amidala, grote liefde van Anakin Skywalker (voor hij Darth Vader wordt).

Sevilla naboo star wars filmlocaties
© Trevor Huxham

7// Naboo/Comomeer (Italië)

Nog in Episode II – Attack of the Clones (2002) geven Anakin Skywalker en Padmé Amidala elkaar het ja-woord in villa del Balbianello aan het romantische Comomeer. Je kan het gebouw en de bijhorende tuinen bezoeken. Er zijn ergere plekken om elkaar eeuwige trouw te beloven.

Lake Como Italy Star Wars filmlocatie
© Nick Postorino

Ben ik bijzondere Star Wars filmlocaties vergeten? Laat weten in de reacties hieronder :-)!

Star Wars bij Bol.com

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Total
0
Shares
10 comments
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.