Harry Potter: de 8 mooiste filmlocaties

Harry Potter-fan? Ontdek hier de mooiste filmlocaties in Groot-Brittanië. Fijn om zelf te bezoeken. En de magie, die mag je er zelf bij denken :-)…
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Harry Potter is een blijvertje. 20 jaar (!! – voel jij je nu ook niet ineens een pak ouder?) na de publicatie van het eerste boek, zijn de avonturen van de jonge tovenaar (en ondertussen Auror) nog steeds enorm populair, en het is fijn om te zien hoe ze ook aan volgende generaties worden doorgegeven.

Toegegeven, het toneelstuk (Harry Potter & the Cursed Child) en de spin-off film(s) (Fantastic Beasts) helpen mee de hype levend te houden.
In deze blogpost ga ik terug naar de 8 oorspronkelijke films, die van 2001 tot 2011 zijn uitgekomen (en in het algemeen best goed zijn, met als persoonlijke favoriet The Prisoner of Azkaban).

De films zijn op verschillende plaatsen in het Verenigd Koninkrijk opgenomen. En veel van deze locaties kun je ook bezoeken 🙂

Glenfinnan Viaduct, Schotland

Altijd al eens met de Hogwarts (Zweinstein) Express willen meereizen? Dat kan! In de zomermaanden kan je met de Jacobite Steam Train mee vanaf Fort William. De trip gaat ook over het Glenfinnan Viaduct, de brug die volgens de filmreeks ook leidt naar de tovenaarsschool.

Glenfinnan Viaduct – © Simone A. Bertinotti

Alnwick Castle in Alnwick, Northumberland

Wanneer je over de gronden van Alnwick Castle zwerft, krijg je het gevoel dat je op weg bent naar de vlieglessen van Madam Hooch. Harry’s eerste vliegles is namelijk opgenomen op de binnenvelden van het kasteel, met de kasteelmuren op de achtergrond. Ook nu kan je er tijdens de zomermaanden een les “bezemsteelvliegen” proberen, maar daarnaast zijn het historische kasteel met indrukwekkende staatsvertrekken en de tuinen ook de moeite om te bezoeken.

Christ Church, Bodleian Library en Divinity School, Universiteit van Oxford

In Oxford kan je de Grote Hal van Hogwarts/Zweinstein vinden als je Christ Church binnenwandelt. Daarnaast zijn hier ook een aantal scènes op de trappen gefilmd.
Maar ook andere gebouwen van deze indrukwekkende universiteitsstad maakten hun opwachting in de Harry Potter-filmreeks. De Bodleian Library van de Universiteit is ook de bibliotheek van Hogwarts/Zweinstein, en de Divinity School die aan de bibliotheek gelegen is, heeft in Harry Potter and the Chamber of Secrets gefigureerd als ziekenzaal.

Durham Cathedral in Durham

De kathedraal van Durham kwam vooral in de eerste 3 films in beeld. Zowel de buiten- als binnenkant van het gebouw komen je ongetwijfeld bekend voor. In de binnentuin en bijhorende kloostergangen zie je Harry, Hermione en Ron doorheen de films geregeld overleggen. Ook de lessen van professor McGonagall/Anderling werden hier gefilmd.

durham cathedral
Durham Cathedral -© eltpics

Glencoe, Schotland

De gronden rond Hogwarts/Zweinstein zijn in werkelijkheid de wondermooie streek rond Glencoe. Hier stond onder meer Hagrid’s hut, nu weer afgebroken. Glen Coe was ook de achtergrond voor de Quidditch/Zwerkbal wedstrijden die tijdens de schooljaren gehouden worden, en het beruchte (en eigenlijk onverantwoorde) Triwizard Tournament (Harry Potter and the Goblet of Fire).

Glencoe – © Y Nakanishi

Loch Eilt, Schotland

Nog in Schotland ligt Loch Eilt. Ook deze mooie plek deed dienst als grondgebied rond Hogwarts/Zweinstein. Op het eilandje in het meer ligt volgens de filmreeks het graf van Albus Dumbledore/Perkamentus.

Ashridge Wood, Newbury

Ashridge Wood is sowieso al een fijne locatie voor wandelingen, maar weet je dat hier ook het Wereldkampioenschap Quidditch/Zwerkbal werd georganiseerd? De site is kort in beeld in deel 4 van de filmreeks (Harry Potter and the Globlet of Fire). Zelfs zonder Quidditch/Zwerkbal blijft het een mooie plek om eens te bezoeken, vooral in mei, wanneer de bluebells bloeien en het er veel weg heeft van ons Hallerbos.

Ashridge Wood – © Dan (Catching Up)

Kings Cross Station, London

Natuurlijk is deze lijst niet volledig zonder Platform 9 ¾, het treinplatform in Kings Cross vanwaaruit de bijzondere stoomtrein naar Hogwarts/Zweinstein vertrekt. Speciaal voor Harry Potter-fans is er op het station een plekje voorzien tussen perron 9 en 10, als “toegang” tot Perron 9 ¾, inclusief een karretje dat half uit de muur steekt, en waarop je je koffer en de kooi van je uil kwijt kan. Helaas is het mij als muggle/dreuzel nog niet gelukt om het karretje door de muur te duwen…

© City.and.Color

Harry Potter bij Bol.com

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Pin dit bericht voor later

Harry Potter filmlocaties

 

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Total
0
Shares
11 comments
    1. Ik heb heel wat jaren geleden mijn masterthesis over Harry Potter geschreven, dus ik ben ook wel fan :-).
      Helaas ben ik er nog niet geweest, maar sowieso hoop ik Schotland in 2018 te kunnen doen. Alvast een begin :-).

  1. Verklaar mij maar voor gek, ik vind Harry Potter dus geen ene klap aan hè. Mensen snappen dat nooit. Maar de filmomgeving is wel heel mooi!

  2. Wat een prachtige foto’s zo sfeervol. Maar net als Susan die hier boven staat heb ik zelf niets met Harry Potter. Maar de beelden en het landschap spreken mij wel aan.

  3. Ik ben zelf geen Harry fan, maar lijkt me wel super om te bezoeken voor de echte fans! Heel mooie locaties ook, verwonderd me niet dat ze gebruikt zijn voor een film!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts