Wat te doen in de Hoge Venen (Ardennen)? Tips voor een weekendje weg

Wat is er te zien en doen in de Hoge Venen? Ontdek mijn favoriete wandelingen, of maak een uitstap naar Monschau, Malmédy of de watervallen van Coo.
Hoge Venen bezienswaardigheden

Toen ik het voorbije weekend samen met een vriendin doorheen de Ardeense bossen richting Hoge Venen reed en de zon schilderachtig door het bladerdek zag schijnen, vroeg ik me af waarom ik toch altijd zo ver op reis wil gaan. Wat kan België toch mooi zijn! Het antwoord volgde de de dag erna, toen we vluchtend voor de regen een bezoek moesten staken om halsoverkop naar de auto te rennen.

In ieder geval heeft ons land meer te bieden dan eeuwenoude kathedralen, chocolade, bier en wafels. We zouden het haast vergeten in ons volgebouwde Vlaanderen, maar we hebben ook best nog wel wat natuur, zeker aan de andere kant van de taalgrens. Zo vind je in de Oostkantons (het Duitstalige gedeelte van België) de Hoge Venen, een natuurgebied van zo’n 45 km2 dat deel uitmaakt van het Natuurpark Hoge Venen-Eifel, dat zowel in België als Duitsland ligt.

De Hoge Venen liggen op een hoogvlakte. Het is overigens ook hier dat je de twee hoogste “bergen” van België vindt: de Botrange (692 m) en de Baraque Michel (674 m).

Een verlengd weekend is de perfecte gelegenheid om deze mooie, veelzijdige streek te verkennen.
Wat je er allemaal kan doen? Hierbij alvast 5 suggesties

7 uitgestippelde autoroutes, 25 wandelingen, 4 fietsroutes en nog veel meer… Het is allemaal opgenomen in deze digitale reisgids, te koop voor slechts 15 euro! Meer dan 190 bladzijden Ardennen-plezier! Kopen kan hier!

Wandelen, wandelen en… wandelen

De Hoge Venen is een geweldig wandelgebied. Er worden heel wat wandelingen tussen de veen-, heide- en boslandschappen aangeboden, variërend van korte of gemakkelijke wandeltochten, die ook met kinderen goed te doen zijn (het hoogteverschil hoeft niet groot te zijn – je bent immers op een hoogplateau), tot lastigere dagtochten. Er zijn ook speciale leerpaden, geleide wandelingen en wandelevenementen. Meer info vind je op de officiële website met een overzicht van wandelingen in de Oost-kantons.

Wij kozen voor een wandeling van zo’n 8 km aan de Baraque Michel. Bij gebrek aan app en GPX-track (we waren niet goed voorbereid :-() hebben we er zelf wat een draai aan gegeven, en – zonder verloren lopen! – kwamen we ongeveer 2 uur later weer bij de parking uit, de batterijtjes opgeladen van die dosis groene natuur. Om de dag helemaal in vakantiesfeer te eindigen, hebben we nog iets lekker gegeten in de gezellige brasserie ter plekke.

Maar ook aan de fietsers werd gedacht

Tijdens onze wandeling werden we verschillende keren gekruist door mountainbikers. De Hoge Venen is ook een geliefd fietsgebied, niet enkel voor sportievelingen met mountainbike, maar ook voor moedige “gewone” fietsers (al kan een e-bike hier wel van pas komen!). Er lopen verschillende fietsknooppunten door de streek. De app van de officiële website stelt enkele fietsroutes voor, voor elk niveau.

Hoge Venen bezienswaardigheden

Gezellige Ardeense steden in de buurt van de Hoge Venen

Niet zo gebeten door de wandelmicrobe, dan kan je je shopping- of culturele hartje ophalen in de verschillende steden (stadjes) die aan de Hoge Venen grenzen. Mijn favorieten:

Malmédy

Alleen al de winkels, restaurantjes, caféetjes en bijbehorende terrasjes doen Malmédy erg gezellig ogen. Deze fijne stad heeft een mooi historisch centrum waarvan eigenlijk alleen maar de kerk, die ook wel eervol kathedraal genoemd wordt, en de oude waterput de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd. Alle andere gebouwen zijn sindsdien herbouwd, maar nog steeds erg mooi.

Als je er wat meer op uit wilt en de kathedraal al hebt bezocht, kan je ook het Baugnez 44 Historical Center bezoeken waar je je kan verdiepen in de Slag om de Ardennen tijdens WOII. Of bezoek de Brasserie van Bellevaux voor een proeverij van authentieke streekproducten en natuurlijk de plaatselijk gebrouwen bieren.

Stavelot

Net buiten de Hoge Venen, aan de andere kant van Malmédy, ligt het oude stadje Stavelot. Het is een pak kleiner dan Malmédy, maar ook hier zorgen de terrasjes voor een gezellige sfeer. Het 18de-eeuwse centrum is leuk om even in rond te wandelen. Vooral opvallend is het enorme poortgebouw (17-18de eeuw) van de voormalige Abdij van Stavelot.

In de vroegere kloostergebouwen zijn nu 3 musea ondergebracht: (1) over het Circuit van Francorchamps, dat hier niet ver vandaan ligt, (2) over de geschiedenis van het vorstendom Stavelot-Malmédy en (3) over dichter Guillaume Apollinaire, die een korte tijd in de stad heeft gewoond. Archeologische opgravingen hebben resten van de oude abdij uit de middeleeuwen blootgelegd, waardoor je vrij kan wandelen.

Tip! Probeer de stad te bezoeken tijdens het jaarlijkse carnaval

Carnaval wordt in Stavelot gevierd met de blancs moussis. Al sinds 1502 geeft dit mysterieuze broederschap carnaval een eigen, ondeugende inkleuring. Met masker, getooid in witte kledij met kap, en gewapend met een gedroogde varkensblaas en veel confetti zijn ze het folkloristische hoogtepunt van het feest. Je zal weken later nog confetti vinden…

Monschau

Tussen de Hoge Venen en de Eifel ligt Monschau, net over de grens in Duitsland. Het stadje ligt ingekapseld in de Roervallei en is bekend voor zijn oude, witte vakwerkhuizen, die de plek bijzonder fotogeniek maken. Dwaal door de straatjes, bezoek de burcht die boven de stad uittorent of één van de bijzondere oude kerken (de Aukirche is binnenin prachtig gerenoveerd).

Een bezoek aan Monschau is niet compleet zonder langs te gaan bij het Rode Huis, de indrukwekkende woning van textielfabrikant J. H. Scheibler. Het pand werd rond 1760 gebouwd, en geeft een duidelijk beeld van het rijkelijke leven van de happy few in de 18de eeuw.

Coo: de hoogste watervallen van België?

Zo’n 5 km van Stavelot ligt het dorpje Coo, vooral bekend om zijn fameuze watervallen, waarvan we allemaal op school geleerd hebben dat ze met hun 15 m de hoogste van België zijn. Niets blijkt echter minder waar! (Zijn er nog zekerheden in het leven?)

Desalniettemin blijft het indrukwekkend om die massa water in volle kracht naar beneden te horen donderen. Je kan met een trap tussen de waterval naar beneden. Een andere, zeer steile trap net voor de waterval, brengt je tot aan de oevers van de Amblève (de rivier), waarvan je een foto van de watervallen in al hun glorie kan nemen.

Er zijn heel wat activiteiten te doen rond de watervallen van Coo, zoals  wandelingen, kajakken, karting of …

… Plopsacoo!

Met kinderen op zwier? Dan kan je een bezoek aan de watervallen van Coo combineren met Plopsacoo, het Ardeense zusje van Plopsaland in De Panne. De komst van Kabouter Plop en kornuiten heeft de streek in ieder geval geen windeieren gelegd.

Klassiekers die er al in mijn kindertijd waren, zoals de bobslee en de stoeltjeslift, werden aangevuld met Studio 100 geïnspireerde attracties, zoals de Mega Mindy Flyer en Vicky The Ride. De “klein mannen” vinden het ongetwijfeld geweldig.

Plopsacoo

Heb jij nog speciale tips voor een bezoek aan de Hoge Venen? Laat het me weten, onderaan deze pagina!

Waar overnachten in de Hoge Venen?

Wij verbleven in Domaine de Farnières, op zo’n 4 km van Vielsalm, een prachtig domein midden in de bossen, waar ook gîtes voor kampen zijn. Hoewel de gevel anders doet vermoeden, moet je binnenin geen grote luxe verwachten. De kamers zijn erg basic, maar functioneel en in orde. En het ontbijt was lekker, met verse koffiekoeken, een ruime keuze aan confituur, choco, hesp en kaas. We kwamen niets tekort!

Reisgidsen over de Hoge Venen en de Ardennen

7 uitgestippelde autoroutes, 25 wandelingen, 4 fietsroutes en nog veel meer… Het is allemaal opgenomen in deze digitale reisgids, te koop voor slechts 15 euro! Meer dan 190 bladzijden Ardennen-plezier! Kopen kan hier!

Pin dit bericht voor later

 

In dit bericht zitten affiliatelinks verwerkt. Koop je iets via die links, dan krijg ik een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Total
0
Shares
7 comments
 1. Hey, dank je voor de tip!! Een volgende keer ga ik dus de grens over naar de andere kant! Wat een heerlijk gebied lijkt me dit om overdag te wandelen of te fietsen en dan later op de dag en de avond in die super stadjes door te brengen!!

 2. Hey,
  Ik heb vorige maand de 20km wandeling in Ternell gedaan. Een zeer mooie wandeling,zeker aan te bevelen. Ik zou de wandeling niet aanraden met kleine kinderen,omdat er toch pittige stukken inzitten. En ik zou ook een kaart van de regio of een gpx route meenemen. De bewegwijzering is (redelijk) goed.Ik heb toch enkele keren de gpx route erbij moeten nemen om even te controleren als ik nog goed zat.
  Mijn kaart is ondertussen besteld.

  De website van de route is https://www.ostbelgien.eu/nl/fiche/hiking/plezierwandeling-23-ternell#

  De route is 19.7km lang,maar het wandelbord geeft 21km aan.

  Even een update, de brasserie aan haus Ternell is momenteel gesloten wegens verbouwingswerken.(oktober 2018)

  De volgende keer als ik in de buurt ben ga ik zeker Monschau eens bezoeken. Zeer mooie foto’s.

  1. Hartelijk dank voor de tip en de info :-)!
   Een kleine 20 km is voor mijn – ongeoefende – benen nog niet voor meteen, vrees ik, maar er het is bijna nieuwjaar, tijd voor voornemens (alweer dat sporten), en ik hoop dat het er dan misschien van komt.

   Het kan niet veel pittoresker dan Monschau 🙂

 3. Zeker ook de Railbike in Leykaul eens proberen en de fietsroutes op de Ravel ,dan kan je eindeloos fietsen tot in Duitsland .
  Het meer van butgenbach en de burcht van reinhardstein zijn ook heel mooi.

 4. Marie-Lise,
  Wij organiseren voor onze fotoclub een keer per jaar een reisje echt om elders te fotograferen
  Wij komen uit het Noorden van Nederland en gaan dan van vrijdag tot zondag op stap. Meestal is dit eind Mei.
  Er zijn onder ons ook een aantal vogelfotografen en mijn vraag is of die in de Hoge Venen aan hun trekken kunnen komen.
  Graag krijg ik wat meer info.
  Alvast hartelijk dank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts