Top
Angkor Wat Sunrise Zonsopgang

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Wat zijn de mooiste tempels van Angkor?
Het wordt wat te veel over het hoofd gezien, maar Angkor is veel meer dan de beroemde tempel van Angkor Wat. Het door UNESCO erkend werelderfgoed omvat een heel gebied van zo’n 400km2, vol tempels en andere archeologische bezienswaardigheden die dateren van de 9de tot de 15de eeuw. Doorheen de loop der geschiedenis behoorden ze tot de verschillende hoofdsteden van het ooit machtige Khmer-rijk dat in Cambodja en omstreken aan de macht was.

Het mag duidelijk zijn: 400km2 is onmogelijk om in één dag te verkennen. Zelfs 2-3 dagen is nipt om ten volle van deze site te kunnen genieten. Houd je van fotografie, dan trek je er misschien zelfs best een week voor uit, want bij zonsopgang en zonsondergang zijn de tempels nog eens extra fotogeniek.

Er zullen sowieso keuzes gemaakt moeten worden, maar in deze blogpost vind je 10 tempels die je, naar mijn bescheiden mening, niet mag missen als je Angkor bezoekt

Angkor Wat

De bekendste tempel van Angkor is zonder twijfel Angkor Wat. Deze hindoeïstische tempel is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld (hij is ongeveer 1 vierkante kilometer groot!), en werd gebouwd in de vroege 12de eeuw na Christus. Het centrale gebouw gaat tot 65 meter hoog en bestaat uit verschillende verdiepingen, die je nog steeds kan bezoeken.

De precieze functie van Angkor Wat is – zoals zo veel zaken uit het verre verleden – onbekend. Wetenschappers vermoeden echter dat het een afbeelding is van de heilige berg Meru die in het hindoeïsme en boeddhisme wordt beschouwd als het centrale punt van alle fysische, metafysische en spirituele universa.

Niet alleen architecturaal, maar ook archeologisch is de tempel een hoogstandje, met meer dan 600 meter verhalend bas-reliëf en meer dan 2000 apsaras, beeldjes van sensueel dansende vrouwen die dappere krijgers opwachten voor eeuwig plezier in het hiernamaals.

Angkor Thom en de Bayon

Angkor Thom is een stad in een stad (9 vierkante kilometer groot!), met verschillende monumenten die stuk voor stuk een bezoek waard zijn. Voorzie dus zeker voldoende tijd! Het begint al bij de statige toegangspoorten naar de site, al bijna tempels op zich.

Centraal bevindt zich de Bayon, een prachtige tempel uit vroeg 13de eeuw die naar verluidt 21 jaar in opbouw was. Kenmerkend zijn de meer dan 2000 (!) gezichten die in de tempel gehouwen zijn, op meer dan 54 torens. Sereen en stoïcijns turen ze de vier hoofdwindrichtingen in.

Ten noorden van de Bayon bevindt zicht het Koninklijk Paleis met de Terrace of the Elephants, de Terrace of the Leper King, en de tempels Baphuon en Phimeanakas.

Ta Phrom

Heb je er altijd al van gedroomd om net als Indiana Jones of Lara Croft op zoek te gaan naar verborgen plekken en schatten? Breng dan zeker een bezoek aan Ta Phrom, een tempel die nog grotendeels door de jungle bedekt is, en een idee geeft van hoe ook de rest van Angkor eruit zag toen het in de 19de eeuw door de Fransen ontdekt werd. Bomen en lianen hebben zich diep vastgeworteld in de steenstructuren en er heerst een heerlijke sfeer van avontuur en ontdekking.

Ta Phrom staat ook wel bekend als de “Tomb Raider”-tempel. Een deel van de eerste film werd hier opgenomen.

Erg bijzonder is het reliëf van een dier dat verdacht veel lijkt op een stegosaurus. Spek in de bek van creationisten.

Banteay Srei

Banteay Srei ligt op zo’n 25 kilometer van Ta Phrom. Het is een kleine tempel (die zelfs wat aanvoelt als een miniatuur-tempel) in warme zandsteen. Je vindt er het fijnste uitsnijwerk en de mooiste bas-reliëfs van heel Angkor. Zeker de “omweg” waard.

Preah Khan

Preah Khan (12de eeuw) is een van de grootste complexen in Angkor. De site was de hoofdstad van het Khmer-rijk, tot deze rol werd overgenomen door Angkor Thom. De structuur leunt aan bij die van Ta Phrom, en net zoals bij die tempel zijn ook hier sommige delen nog overwoekerd door jungle.

De site is enorm, en wetenschappers vermoeden dat Preah Khan niet alleen een tempel, maar ook een universiteit was.

Neak Pean

Ten oosten van Preah Khan ligt Neak Pean, een unieke, kleine tempel die gebouwd is op een kunstmatig eiland. Water speelt hier een belangrijke rol; de tempel is omgeven door strategische vijvers, en er zijn heel wat restanten van fonteinen.

Banteay Kdei

3 km ten oosten van Angkor Thom ligt Banteay Kdei, het kleinere broertje van Ta Phrom en Preah Khan. De tempel bevindt zich nog grotendeels in de staat waarin hij ontdekt werd. Naar alle waarschijnlijkheid was het ooit een boeddhistisch klooster; er werden al meer dan 100 boeddha-beeldjes opgegraven.

Vooral indrukwekkend is het grote gezicht in “Bayon-stijl” op de oostelijke toegangstoren vanuit Srah Srang, een groot waterreservoir.

Thommanon

Thommanon is een compacte maar elegante tempel met één centrale toren uit de 12de eeuw, in dezelfde bouwstijl als Angkor Wat.

De site is goed bewaard en vooral bekend voor de vele devatas, vrouwelijke bas-reliëf-figuren die er in alle maten te bewonderen zijn.

Phnom Bakheng

Phnom Bakheng werd ingehuldigd rond 907 na Christus en was de staatstempel van de eerste hoofdstad van Angkor. De gebouwen zijn niet in de beste staat.

De tempel wordt vooral druk bezocht bij zonsondergang: vanaf Phnom Bakheng zie je in de verte de zon zakken boven Angkor Wat. Echt duidelijk is het niet, maar sfeervol in ieder geval wel.

Roluos Groep

De Roluos groep omvat 3 nog bestaande tempels: Preah Ko, Bakong en Lolei. Ze dateren van eind 9de eeuw en zijn alledrie gebouwd in baksteen.

Omdat ze wat apart van de rest liggen, worden deze tempels minder bezocht, en als de tijd het toelaat, zijn ze zeker een bezoek waard. Zo is Bakong (toch 900m x 700m groot) de eerste “Berg”-tempel van het Khmer-rijk, en dus een voorloper van Angkor Wat en Angkor Thom.

Daguitstappen naar Angkor

Praktisch tips en reisinfo voor jouw bezoek aan Angkor

 • De dichtstbijzijnde luchthaven is de luchthaven van Siem Reap. De meeste bezoekers combineren Angkor echter met een rondreis die vertrekt vanuit Thailand (Bangkok), Cambodja (Phnom Penh), Laos (Vientiane) of Vietnam (Hanoi, Ho Chi Minh City). Vergelijk vliegtickets op momondo.be.
 • Het complex van Angkor ligt op ongeveer 20 min rijden (7 km) van Siem Reap. Je kan er met een privéchauffeur naartoe ($35-45/dag), een tuktuk ($15-25/dag), of een fiets huren: $2/dag). Zie ook de mogelijkheden voor kleine begeleide groepsexcursies onderaan dit bericht.
 • Er zijn heel wat logeermogelijkheden in Siem Reap.
 • Je kan een toegangsticket kopen voor 1 dag ($37), 3 dagen ($62) of 7 dagen ($72). Houd je toegangsticket altijd bij de hand. Het zal geregeld gecontroleerd worden. Heb je geen geldig ticket, mag je je verwachten aan een fikse boete.
 • Openingsuren: 5u (zonsopgang) – 18u (zonsondergang). Sommige tempels, waaronder Banteay Srei, sluiten al om 17u.
 • Gebruik deze handige kaart om je te oriënteren 🙂

Ben jij al naar Angkor geweest? Wat zijn jouw tips en ervaringen?

Reisgidsen voor Angkor en Cambodja

 

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Pin dit bericht voor later

mooiste tempels in Angkor

Koop je via bovenstaande links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Hi! Ik ben Marie-Lise en hou van reizen, fotografie, lekker eten en geschiedenis. Met Reislustig.be wil ik je graag inspireren voor jouw volgende avontuur, ver of dichtbij. Volg me ook op Facebook, Instagram en Pinterest!

Comments:

 • 4 augustus 2017

  Wat een geweldige tempels zijn het he? Ik heb er al 3 dagen mogen ronddwalen maar ik zou er zo nog een keer 3 dagen willen zijn!!

  reply...
 • 1 december 2017

  Wat een prachtige foto’s en mooie tempels, als ik dit zie den ik echt ‘ er is nog zoveel moois te zien in de wereld’.

  reply...
 • 1 december 2017

  Wat prachtig! Ik zou ook zo graag een keer een mooie tempel willen bezoeken. Lijkt me echt heel mooi en interessant.

  reply...
 • 1 december 2017

  Wat een prachtige foto’s. Ik krijg spontaan zin om mijn koffers te pakken.

  reply...
 • 1 december 2017

  Inspirerend artikel zeg. Ik deze tempels als eens eerder voorbij zien komen op instagram. Maar dat de film van laracroft hier is opgenomen dat wist ik helemaal niet. Ik zou dit graag eens willen bezoeken.

  reply...
 • 1 december 2017

  Dat ziet er daar zo prachtig uit. Zou er ook wel een keer naartoe willen gaan

  reply...
 • Manon

  1 december 2017

  Wat een mooie tempels die zou ik ook wel in het echt willen zien! Wie weet ooit

  reply...
 • 1 december 2017

  ik had hier nog nooit van gehoord maar ziet er wel indrukwekkend uit

  reply...
 • 1 december 2017

  Thailand zegt me weinig om zelf naar toe te reizen, maar ik vind het wel indrukwekkend mooi om te zien! Lijkt me niet gek dat ze dit als filmdecor gbruiken!

  reply...
 • 2 december 2017

  Wauw, wauw wauw. Dat ziet er allemaal zò mooi uit. Heel inspirerend om te zien.

  reply...
 • 7 januari 2018

  Wat een prachtige gebouwen. Knap dat het nog in tact is! Ik ben er zelf nog nooit geweest en vraag mij af of dat gaat gebeuren 🙂

  reply...
 • 7 januari 2018

  Prachtige stukjes geschiedenis he! Mij zegt het zelf minder om hier naar toe te reizen, maar blijft wel prachtig om naar te kijken!

  reply...
 • 7 januari 2018

  Zo herkenbaar die foto van Tomb Raider ik speelde het spel altijd! Gaaf om een keer in het echt te zien 🙂

  reply...
 • 8 januari 2018

  Prachtig! Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar heb wel hele mooie tempels in Indonesie mogen bezoeken

  reply...
 • 8 januari 2018

  Wat een prachtige plaatjes, ben er zelf nooit geweest maar dit soort landen trekken mij wel.

  reply...
 • 8 januari 2018

  Ooh, als ik al die mooie foto’s zie, zou ik zo op het vliegtuig stappen. Eerst nog even sparen 😉

  reply...
 • 9 januari 2018

  Wauw wat een mooie tempels! Heb nog nooit zo een tempel in het echt gezien ?

  reply...
 • 12 januari 2018

  Een mooi, uitgebreid artikel voor mensen die hier graag meer over willen weten. Handig en volledig.

  reply...

post a comment