Straatfotografie Brussel: op zoek naar rust in chaos

Straatfotografie Brussel
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Je moet écht niet ver gaan om leuke foto’s te kunnen nemen. Soms zit de leukste uitdaging nog in plekken dicht bij huis. Zoals Brussel, dat zich uitstekend leent voor een workshop straatfotografie.

Hoewel ik slechts 30 min met de trein van Brussel woon, kom ik er veel te weinig. Want eigenlijk houd ik wel van die stad en haar vele tegenstrijdigheden, zoals ook al bescheven in andere blogberichten.

Een workshop straatfotografie georganiseerd door STARLING Reizen leek me de ideale gelegenheid om én Brussel vanuit een ander oogpunt te ontdekken, én nog eens tijd te nemen voor fotografie, dat door andere bezigheden vaak naar de achtergrond verschuift.

Voor de drukte

Dankzij de uurregeling van de trein was ik 30 min vroeger dan de afgesproken tijd op de plaats van afspraak. Ik maakte van de extra tijd gebruik om al snel op “voorverkenning” te gaan in de Sint-Hubertusgalerij en de Grote Markt, waar alles er nog redelijk stil bijlag.

Opwarming in de buurt van het Brussel-Centraal

Na een korte kennismaking met de groep en inleiding door begeleidende fotograaf Thierry Vanhuysse steken we meteen van wal. De werkwijze van de dag is steeds dezelfde: we gaan tesamen naar een plaats en krijgen daar 45-50 minuten de tijd om de plek in ons op te nemen en fotografisch vast te leggen. Er zijn geen regels, er is geen “goed” of “fout”. Iedereen kijkt met zijn of haar eigen lens, bijgestaan door praktische tips van Thierry.

Rust in de chaos

Volgende stop is de Sint-Hubertusgalerij waar het nu een pak drukker is dan eerder op de dag. Ik ben aanvankelijk overweldigd. Ik word overvallen door prikkels. Maar dan gebeurt er iets magisch. Door te focussen op de kleine zaken verdwijnt de chaos en zie je dingen waar je anders nooit op zou letten.

Het wordt ook binnen in mezelf rustiger.

Contrast aan de Beurs

Zoveel verschil rond één gebouw. Zoveel interessante mensen en details.

Portretten op de Grote Markt

De Grote Markt is de ideale plek voor portretten. De meeste mensen zijn zo gefocust op hun selfie dat ze niet doorhebben dat ze hierdoor zélf het interessante onderwerp vormen van straatfotografie.

Lange sluitertijd aan de Kunstberg

Gelukkig had ik niets voor nieuws een hele dag met mijn statief rondgesjouwd. Het kwam van pas aan de Kunstberg, waar we tijd kregen om te spelen met langere sluitertijden.

Na de Kunstberg zijn we nog snel via de lift aan het Justititiepaleis naar de Marollen gewandeld. Een dringende sanitaire stop liet me die plek echter vooral beleven vanop een terrasje aan het Vossenplein…

Workshop met STARLING

Ik ga meteen een kat een kat noemen: de workshops en fotografiereizen van STARLING zijn niet goedkoop. Voor 1 dag Brussel betaalde ik 185 euro (inclusief btw). Hierin zitten wel de lunch (volledig vrije keuze in een Exki-filiaal) en de begeleiding van een professionele fotograaf inbegrepen. De groepjes zijn ook klein. Wij waren met 8 amateurfotografen, en dat heeft uiteraard ook zijn weerklank op de prijs. Hoe groter de groepen, hoe meer de kosten verdeeld kunnen worden.

Verwacht je ook niet aan je een theoretische fotografieles. Er wordt verondersteld dat je als deelnemer weet wat ISO-waarde, diafragma en sluitertijd zijn, en hoe je deze 3 factoren kunt vertalen in je creativiteit. Toch kon iedereen bij Thierry terecht voor vragen, zowel van compositorische, creatieve als ook technische aard.
En dat is meteen ook het grote voordeel van zo’n kleine groep.

Ik vond de workshop erg de moeite. Het is misschien niet iets om elke maand te doen (zeker vanwege budgetredenen), maar ik probeer in de toekomst nog workshops mee te volgen. STARLING organiseert ook verre fotografiereizen. Ze zijn niet allemaal mijn ding (uren wachten op een vogeltje is niet mijn idee van ontspanning), maar heel wat reizen spreken sowieso tot de verbeelding.

Of misschien kan het ook net de uitdaging zijn om tijdens een “gewone groepsreis” met Djoser of Koning Aap rust in de chaos te vinden…

Reisgidsen Brussel op bol.com

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

In dit bericht zitten affiliatelinks naar bol.com verwerkt. Koop je iets via die links, dan krijg ik een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Total
0
Shares
22 comments
  1. Dit lijkt me zo gaaf om te doen en wat een prachtige foto’s. Zo creatief en je hebt gelijk dat het veel geld is, maar als je veel hebt geleerd en terug kijkt op een geslaagde dag is het het vast waard!

  2. Prachtige foto’s! Erg mooi gedaan. Wat ik mij alleen afvraag, hoe doe je dat met de mensen die je hebt geportretteerd? Heb je ze toestemming gevraagd / moeten vragen? Met name omdat je ze ook in je blog laat zien? Geen kritiek hoor, gewoon nieuwsgierig. Ik vind het altijd wat ingewikkeld als er andere mensen op mijn foto’s staan. Ben ik bij een event, dan denk ik ook wel: “Dat kan je verwachten, dat je door de organisatie – of door mij – op de foto komt”. Maar ‘gewoon’ op straat vind ik dat net weer anders. Goed, in het kader van #dtv (durf te vragen)

    1. Dag Rory, eerst en vooral dank je wel voor het compliment. En dan wat je vraag betreft: de meeste mensen hebben geen idee dat ze het onderwerp waren van mijn foto, buiten de man met de hond. Zolang het redactioneel gebruik is en niet commercieel (ik verkoop de foto’s niet of er gebeurt niets commercieel mee) denk ik dat het wel ok is. Mocht één van die personen toevallig op deze blog komen en de foto wegwillen, dan doe ik dat uiteraard ook meteen.

  3. Wat een mooie foto’s zijn het geworden. Ik vind zo’n workshop heel erg leuk, wil dat eigenlijk ook eens doen. Brussel is ook nog eens super fotogeniek!

  4. Prachtige foto’s heb je gemaakt! Ik heb nooit echt door Brussel gewandeld. Misschien is het een keer tijd!

  5. Echt heel erg leuk om te lezen over straatfotografie. Ik ben het met je eens dat er dichtbij huis voldoende plekken zijn voor leuke foto’s! Ik ben alleen te bang om mijn camera mee te nemen naar de stad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts