Dendermonde: Katuit 2016

Van het Ros Beiaard heeft iedereen wel al gehoord. Maar wist je ook dat jaarlijks Katuit wordt gehouden in Dendermonde? Folkore in Dendermonde!
Katuit Dendermonde ommegang reuzen

Afgelopen donderdag was het weer zover. Toen ging in Dendermonde, onder massaal veel belangstelling – mede dankzij het heerlijk zomerse weer – de jaarlijkse Katuit of reuzenommegang rond. Op de tonen van “Ons Banier” en onder luid enthousiasme van de menigte dansen de drie eeuwenoude Dendermondse gildereuzen – Indiaan, Mars en Goliath – door de straten van de stad. Zonder Ros Beiaard, want dat komt pas om de 10 jaar van stal en zal pas de volgende keer in 2020 te zien zijn.

Tot 50 jaar geleden was Katuit niet meer dan eenvoudige optocht van de drie reuzen. In 1967 werd beslist om de stoet op te waarderen tot een volwaardige ommegang. Indiaan, Mars en Goliath blijven de hoofdrolspelers, maar ze krijgen het gezelschap van fakkeldragers, verschillende harmonieën, vendeliers.. allemaal in aangepaste kostuums, en verschillende praalwagens.

De stoet bestaat uit meerdere taferelen, waarvan de eerste verschillen van jaar tot jaar. Dit jaar ging de aandacht naar het 50-jarig jubileum van de “vernieuwde Katuit”, en dat werd gevierd in het gezelschap van andere stadsreuzen uit o.a. Lier, Geraardsbergen en Zottegem.

Daarnaast komen ook enkele scènes uit de “Dendermondsche Geschiedenis” en het “alledaagsche leven” van vroeger aan bod.

Wat ik echter het leukste deel vind, zijn de verschillende folkloristische taferelen, te beginnen met de Knaptanden, legendarische beesten met een wolvenkop die door het publiek lopen en jong en oud de stuipen op het lijf jagen. Mijn God, wat had ik daar vroeger schrik van, vooral na al die bloederige verhalen van mijn fantasierijke nicht over afgebeten neuzen en verminkte gezichten. Maar kijk, zelfs knaptanden hebben bij dit warme weer nood aan een goede slok water.

knaptanden katuit dendermonde

Verder zijn er ook nog de Walvis, die verwijst naar de vangst van een witte dolfijn in 1711 en sindsdien eerst opgezet, en daarna als praalwagen in verschillende ommegangen opduikt, en ‘t Schipke, dat al in de 15de eeuw deel uitmaakte van de Dendermondse ommegangen. Het exemplaar dat nu door de straten van de stad wordt getrokken, dateert van 1930.

En zoals elk jaar worden toeschouwers verwend met een lekker stukje Dendermonds kopvlees, als verwijzing naar de spotnaam “kopvleesfetters”, en een gerookte sprot, want naast kopvleesfretters stonden Dendermondenaars ook bekend als “makeleters”.

kopvlees katuit dendermonde

Heel op het einde, als absolute apotheose, volgen de drie gildereuzen. Indiaan (mijn favoriet – het zit hem in dat lange, zwarte haar ;-)) is net iets meer dan 300 jaar oud en daarmee de jongste van de drie. Mars en Goliath dateren van de 17de eeuw.

Het doet me wel altijd iets, die reuzen opnieuw zien. Misschien omdat ze er altijd zijn, als een soort tijdscapsule, terwijl de wereld rondom hen drastisch verandert. Mijn Dendermondse voorvaderen (wat een woord!) hebben ook naar hen gelachen en geklapt; het is alsof je via die reuzen ook met je eigen geschiedenis in aanraking komt.

Jammer genoeg was het tijdens hun passage te donker om er nog deftige foto’s van te kunnen nemen zonder statief, dus hieronder sfeerbeelden van tijdens de laatste Ros Beiaardommegang in 2010.

Katuit is ondertussen uitgegroeid tot één van de grootste folkloristische evenementen in Vlaanderen. In 2005 werd het trouwens samen met de Ros Beiaardommegang erkend als UNESCO-werelderfgoed.

Meer informatie over Katuit vind je op deze website.

Total
29
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts