Weekendje weg naar het nationaal park Hoge Kempen en Alden Biesen

Damme ligt op een boogscheut van Brugge en is meer dan zeker een bezoekje waard. Wat is er te zien en doen? Lees hier mijn praktische tips!
wandelen in connecterra terhills

De lente is in aantocht en dat leek ons het ideale moment om tijdens een weekendje weg het nationaal park Hoge Kempen en omgeving te verkennen..

Het werd een heerlijk weekend met prachtige wandelingen langs diverse natuur en zelfs een indrukwekkend historisch domein.

Wil je zelf deze mooie streek verkennen? Hierbij alvast mijn planning en tips!

Inhoudstafel

Dag 1: Het steenkoolverleden van Terhills  in het nationaal park Hoge Kempen

Rond de middag komen we aan bij Terhills, tot vorig jaar bekend als Connecterra.

Het nationaal park Hoge Kempen bestaat uit meerdere gebieden, elk met hun eigen topografie en biodiversiteit.
Het landschap van Terhills staat bekend om haar “bergen en meren”, de “bergen” zijnde 4 oude terrils (steenbergen van steen- en grondafval afkomstig van de mijnbouw).

Drie van de vier terrils kun je beklimmen en bovenaan wordt je beloond met een prachtig panorama op de wijde omgeving
Zie je de klim niet zitten, dan kun je ook een luswandeling rond het meer kiezen. Terhills biedt een 6-tal luswandelingen. Twee wandelingen zijn wegens bouwwerken tijdelijk (lente 2021) niet mogelijk.

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor de blauwe wandeling die je naar de top van de eerste terrill brengt, met een klein stukje improvisatie rond het meer.

In de vroege avond arriveren we bij onze B&B, ‘t Solveldje. Aansluitend aan onze kamer bevindt zich een privé sauna en jacuzzi, en daar hebben we gretig gebruik van gemaakt om heerlijk te ontspannen, helemaal klaar voor de volgende dag.

Praktische info Terhills

 • De toegangspoort tot dit deel van het nationaal park ligt pal naast Maasmechelen Village. Adres: Zetellaan, Maasmechelen. Je kan parkeren bij Maasmechelen Village of voor bij de Decathlon.
 • Kom je met het openbaar vervoer, neem dan de trein tot Genk en daar bus 45 richting ‘Maaseik Van Eycklaan’. Stop bij halte Eisden-Maasmechelen Village.
 • Toegang is gratis.
 • Aan de ingang, links van het hotel Terhills, vind je ook het bezoekerscentrum van het volledige nationale park.
 • Officiële website Terhills
 • Als uitvalsbasis van ons weekendje weg, sliepen we in Bilzen in ‘t Solveldje, een zeer aangename B&B met propere kamers én een privé sauna en jacuzzi! Heerlijk om te ontspannen na een dag wandelen. De B&B is trouwens ook los daarvan een aanrader, zeker als je een dierenvriend bent. Gastheer Stefan is een liefhebber van roofvogels en in de tuin kun je enkele indrukwekkende exemplaren bewonderen. En ook de 2 speelse Jack Russels Jim en Mex en de statige poes Miek verwelkomen je hartelijk.

Dag 2: Op verkenning in Alden Biesen en naar de Mechelse Heide

Na een stevig en lekker ontbijt met alles erop en eraan vertrekken we richting de landcommanderij van Alden Biesen, een prachtig kosteeldomein met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13de eeuw en de kruistochten.

Ook hier kun je fantastisch wandelen. Er vertrekken 4 luswandelingen aan het domein. Omdat de in de namiddag nog de Mechelse Heide gaan verkennen, kiezen we hier voor de blauwe wandeling van zo’n 4 km.

Praktische info Alden Biesen

 • De landcommanderij van Alden Biesen is het gemakkelijkst te bereiken met de wagen. Er is een grote parking bij het domein (gratis).
 • Kom je met het openbaar vervoer, dan kun je vanuit het station van Bilzen (5 km afstand) met de belbus tot aan het domein geraken.
 • In het bezoekerscentrum van de landcommanderij vind je heel wat streekproducten (het Heer van Biesen Hoogstam-bier is een aanrader!)
 • Toegang tot het domein is gratis.
 • Officiële website


Na een korte tussenstop in het historische centrum van Bilzen voor een broodje rijden we opnieuw richting nationaal park Hoge Kempen, deze keer naar de Mechelse Heide. Zoals de naam al doet vermoeden is dit vooral een heidegebied.

Je vindt er echter ook oude zand- en grindgroeves, bossen en prachtige vergezichten over het meer.

Vanuit de toegangspoort vertrekken 7 luswandelingen tussen 3,5 en 8,5 km. Wij kozen voor de gele wandeling van 5,5 km die vooral langs zanderige wegen over de heide gaat. Het is er nu al fantastisch mooi; wat moet het dan niet zijn in augustus-september, wanneer de heide in bloei staat en prachtig paars kleurt?


Aan de toegangspoort van de Mechelse Heide bevindt zich camping ‘t Salamanderke, waar je in normale (versta: niet Corona) omstandigheden ook iets kan eten en drinken of een plons in het zwembad kan nemen na een stevige wandeling.

Praktische info Mechelse Heide

 • Adres: Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen. Er is een parking aan de toegangspoort.
 • Er is geen bezoekerscentrum en er zijn ook geen toiletten. Iets om toch rekening mee te houden. In niet-Corona tijden kun je – vermoed ik – wel “je ding doen” in ‘t Salamanderke, de nabijgelegen camping en catefaria.
 • Toegang tot de Mechelse Heide is gratis.
 • Officiële website

Interessante reisgidsen

Pin dit bericht voor later

Pin - weekendje weg nationaal park hoge kempen en alden biesen

 

Dit artikel bevat affiliate links. Koop je iets via deze links, dan krijg ik op het bedrag een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!

Total
0
Shares
1 comment
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts