Wat te doen in Brussel? Pompeii en veel Grote Markt

Tot 8 augustus loopt in Brussel de expo ‘Pompeii – The Immortal City’. Wat ik ervan vond? Je leest het hier! Samen met leuke tips voor de lunch, en veel foto’s van de Grote Markt van Brussel!
Stadhuis Brussel
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Op dit ogenblik loopt er in Brussel een tentoonstelling over Pompeii. Lezers van Reislustig weten misschien dat ik enkele jaren geleden een bezoek gebracht heb aan deze bijzondere archeologische site.

Pompeii werd in 79 na Christus bij een uitbarsting van de Vesuvius volledig van de kaart geveegd, en bij toeval herontdekt in de 17de eeuw. De stad biedt niet alleen een unieke inkijk op het dagelijkse leven in die periode, maar ook op de technische, architecturale en medische vooruitgang van de Romeinen. En dat is precies waar de expo Pompeii – The Imortal City dieper op ingaat.

Afgelopen weekend heb ik de tentoonstelling in Brussel bezocht. Of het de moeite is? Je leest het hier :-).

Pompeii – The Immortal City

Pompeii – The Immortal City begint spectaculair, met een 360° kortfilm over de uitbarsting van de Vesuvius. Hierna kom je in de eigenlijke tentoonstelling, waar vooral wordt gefocust op het dagelijkse leven en de technische vaardigheden van de Romeinse culturen. Grote miniaturen (klinkt een beetje tegenstrijdig) van werktuigen tonen hoe zwarte lasten (zoals stenen) getild werden, of hoe olijfolie gemaakt werd.

Er liggen meer dan 100 artefacten, allemaal opgegraven in Pompeii en de ruime regio, zoals een verkoold brood, in verbazend goede staat. En sommige instrumenten, zoals een winkelhaak, zien er vandaag de dag, 2000 jaar later, nog steeds hetzelfde uit!

Bijzonder indrukwekkend vond ik de vermoedelijke schedel van Plinius de Oudere, oom van Plinius de Jongere, auteur van het ooggetuigenverslag van de uitbarsting van de Vesuvius, verplichte kost in de lessen Latijn van het vierde middelbaar.

Er hangt nog wel een bijzonder verhaal aan vast. Aan de schedel dan. Blijkbaar werd de persoon die het skelet (versierd met juwelen) gevonden heeft, zodanig uitgelachen door zijn collega’s-archeologen toen hij beweerde dat het Plinius de Oudere betrof, dat hij gedesillusioneerd de juwelen en andere rijkdommen verkocht, en het lichaam weer begroef, met uitzondering van de schedel (als macabere souvenir?). Er wordt echter meer en meer aangenomen dat hij het misschien wel bij het rechte eind had.

De tentoonstelling eindigt met replica’s van 2 afgietsels uit gips van slachtoffers. De setting is erg indrukwekkend qua muziek en opstelling, donker en duister en omgeven door dwarrelende asvlokjes. Hier voelde ik het menselijke drama van de ramp en het ontroerde.

Pompeii – The Immortal City is een kleine tentoonstelling. Op een uurtje ben je er wel door, en dat maakt de toegangsprijs wat aan de hoge kant. Toch vond ik het wel de moeite, en ik heb er ook nog het een en het ander opgestoken. Zo wist ik bijvoorbeeld niet (meer?) dat rijke Romeinen wijn uit een glazen hoorn dronken. En zien hoe de constructies gebouwd werden, vond ik interessant. Ik had er daarvoor eenvoudigweg nooit bij stilgestaan!

Pompeii – The Immortal City loopt nog tot 5 augustus 2018 in het oude Beursgebouw, hartje Brussel. Meer info (openingsuren, toegangsprijzen) vind je op de officiële website. Er is een audioguide in de toegangsprijs inbegrepen. Die schept vooral sfeer, en is eigenlijk niet bijzonder informatief. Voor de kinderen zijn er enkele interactieve displays, waarbij onder meer voorwerpen opgegraven kunnen worden.

Sfeer opsnuiven op de Grote Markt

Ik heb jarenlang in Brussel gewerkt, heb de plek al talloze keren gezien, en toch blijft de Grote Markt me telkens opnieuw verbazen. Zwaar beschadigd door Franse kanonnen eind 17de eeuw, geplunderd door de sansculotten (opnieuw de Fransen!) eind 18de eeuw, en hierna zwaar verloederd, ontstond halfweg de 19de eeuw gelukkig toch het idee om dit bijzonder erfgoed te beschermen.

Alle gebouwen werden stuk voor stuk gerenoveerd, en het resultaat blijft verbluffend. Is dit één van de mooiste pleinen ter wereld? Zonder twijfel!

Brussel voor foodies

Dat de Grote Markt veel volk trekt, merk je uiteraard ook aan de winkeltjes er rond. Toeristenval of niet, wat zien die macarons, koekjes en gigantische eiwitschuimpjes er lekker uit! Het is met grote moeite dat ik eraan weersta (maar het is gelukt!)

Heerlijk Thaïs lunchen

Je kan je laten verleiden tot een “typische Belgische maaltijd” (steak of mosselen met frieten) in de Rue des Bouchers of de Grote Markt. Maar ik maak bij een bezoek aan Brussel van de gelegenheid gebruik om Aziatisch te gaan eten. Tussen de Beurs en de Sint-Gorikshallen (in de Jules Van Praetstraat om precies te zijn) liggen een hele resem Aziatische restaurants.

Kom je tijdens de week, dan kan je hier in veel restaurants voor 12 euro een menuutje met een voor- en hoofdgerecht krijgen. Tijdens het weekend gelden er helaas andere (en iets duurdere) prijzen, maar de Phaid Thai Kai (voor 13 euro) blijft overheerlijk.

Meer Brussel verkennen met een gratis stadswandeling

Ik heb me bij dit bezoek aan Brussel beperkt tot de tentoonstelling en de buurt van de Beurs en de Grote Markt. Dit vooral omdat ik last had van hoofdpijn, en eigenlijk niet volledig in mijn normale doen was.

Sowieso, vergeet als je in de buurt van de Grasmarkt bent al vast niet even binnen te springen in de mooie Gallerie de la Reine/Koninginnegalerij!

Brussel bezoeken: praktische reisinfo

  • De gemakkelijkste manier om naar Brussel te reizen, is met de trein. Brussel heeft 3 hoofdstations (Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid). Internationale treinen (Eurostar en Thalys) komen toe in Brussel-Zuid. Wil je vooral het centrum van de stad bezoeken, stap dan af in Brussel-Centraal.
  • De kortste weg naar de Grote Markt (of Grand-Place in het Frans) is via de Grasmarkt. De uitgang in het Centraal Station ligt er tijdens het weekend verlaten bij, en is, als je met je gezicht voor de grote, centrale trappen staat, uiterst links, via de verlaten Galeries Horta, en uiteindelijk langs het MOOF, het museum van stripfiguurtjes (“postuurkes” zoals ze bij ons zeggen).
  • Reisroutes.be heeft een handige stadsgids met verschillende uitgestippelde (thema-)wandelingen. Steeds een aanrader!
  • Zin om Brussel met de fiets te verkennen? Bij BajaBikes kun je een georganiseerde fietstocht boeken, al dan niet met privégids.

Reisgidsen over Brussel

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Pin dit bericht voor later

daguitstap brussel

 

In dit bericht zitten affiliatelinks verwerkt. Koop je iets via die links, dan krijg ik een kleine commissie. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs voor jou als koper, maar steunt mij wat bij het onderhoud van de site :-). Dank je wel!
Ik heb vanuit Tempora een gratis toegangsticket tot de tentoonstelling Pompeii – The Immortal City gekregen. Dit beïnvloedt op geen enkele manier mijn mening over de expo.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Total
0
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts